16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: Πεζοπορίες στα βουνά της Κρήτης κόντρα στην λεηλασία τους

Ημερομηνία:

Την Κυριακή 05/07, με αφορμή το κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση από πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που αγωνίζονται για τα Άγραφα, τα βουνά της Κρήτης γέμισαν κόσμο. Πολύχρωμοι ορειβάτες, αναρριχητές, σπηλαιολόγοι και μεμονωμένοι φυσιολάτρες, απ΄ την Αράδαινα ως τη Σίτανο, ανέβηκαν σε βουνοκορφές, διέσχισαν φαράγγια, κρεμάστηκαν σε σχοινιά, ένωσαν τις φωνές τους κι έστειλαν μήνυμα πως δε θα δεχτούν την καταστροφή του τόπου τους.

· Νομός Χανίων → Φαράγγι Αράδαινας (ΕΟΣ Χανίων, τμήμα canyoning & σπηλαιολογίας)
· Νομός Ρεθύμνου → Κουρταλιώτικο Φαράγγι (ΕΟΣ Χανίων, πεζοπορικό τμήμα) & Ιερό κορυφής Βρύσινα (ΕΟΣ Ρεθύμνου & Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας –ΒΑΠΕ)
· Νομός Ηρακλείου → Οροπέδιο Βρομονερό (ΦΥΣΗτΗρες) & Κορυφή Κόφινας (ΕΟΣ Μοιρών)
· Νομός Λασιθίου → Κορυφή Σελένα (ΕΟΣ Λασιθίου) & Σίτανος Σητείας (Οργανωτική Επιτροπή κατά των αιολικών) & Φαράγγι Ρίχτη (ΕΟΣ Ηρακλείου).

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ΦΥΣΗτΗΡων, αψήφισε τη ζέστη και περπάτησε από την Αγ. Ειρήνη Κρουσώνα ως το οροπέδιο Βρομονερό*. Εκεί, κάτω από τους πρίνους και τα σφεντάμια, ενημερωθήκαμε για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος “περιβαλλοντικός” νόμος, για τις επιπτώσεις που έχουν τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης στο φυσικό περιβάλλον και τις δραστηριότητες που εξαρτώνται από αυτό, αλλά και για τον αγώνα κατοίκων και φίλων των Αγράφων για τη διάσωση των απάτητων κορυφών τους. Μοιραστήκαμε τις γνώσεις μας, ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε τους προβληματισμούς μας κι ήρθαμε λίγο πιο κοντά.

Ευχαριστούμε όσες και όσους συμμετείχαν σε ακόμη μία δράση μας κι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι σε ενημερώσεις και συζητήσεις.

Ευχαριστούμε επίσης συλλόγους και ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για Παγκρήτια διαμαρτυρία, ακόμη κι αν δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν.

Από το νησί της Κρήτης μέχρι τη Μάνη, τον Καβομαλιά, τον Πάρνωνα, την Τήνο, την Αμοργό, την Άνδρο, την Εύβοια, τη Γκιώνα, τα Ακαρνανικά, τα Άγραφα, ολόκληρη την Πίνδο, τη Βασιλίτσα, τη Σκύρο, την Οξυά, το Βέρμιο, τη Σαμοθράκη, τη Ροδόπη και τη Θράκη και όλες τις περιοχές της χώρας που πλήττονται από τα ανεξέλεγκτα επενδυτικά σχέδια της κεντρικής κυβέρνησης και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, στέλνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους αγωνιστές και δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα επενδυτικό πλάνο να υλοποιηθεί χωρίς να μας βρει μπροστά του.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

* Η ονομασία Βρομονερό προέρχεται από τις λέξεις βριμόν, που σημαίνει δυνατό, και ιερόν. Λέγεται πως η θεά Δήμητρα είδε τον ήρωα Ιάσονα στις υπώρειες της Ίδης και αφού έσβησε τον έρωτά της γεννήθηκε ο Πλούτος.

Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία καθώς πρόκειται να πληγεί από την εγκατάσταση συνολικά 18 ανεμογεννητριών στις βόρειες και νότιες κορυφογραμμές της. Εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και καλύπτεται από ένα από τα πιο παρθένα πρινοδάση της Κρήτης, πλούσιο σε σπάνια ενδημικά είδη μέχρι και στα 1.600μ. υψόμετρο, ενώ φιλοξενεί μεταναστευτικά είδη κι αναπαραγόμενα αρπακτικά πτηνά όπως ο γυπαετός κι ο χρυσαετός.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ