28.3 C
Chania
Tuesday, June 25, 2024

Κρήτη: Πρωτοβουλία για να παραχθεί ελαιόλαδο υγείας με εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό

Ημερομηνία:

Μία σπουδαία πρωτοβουλία για την περεταίρω ανάδειξη του ελαιολάδου, πήρε ομάδα ατόμων και παραγωγών.

Στόχος της πρωτοβουλίας να παραχθούν στο νησί ποσότητες ελαιολάδου με την χαρακτηριστική ονομασία “υγείας”.

Σύμφωνα με τον Γεωπόνο Μανώλη Βιδάλη που μίλησε στο Ραδιο Κρήτη 101,5 και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, το 40% της εργασίας την κάνει ο ίδιος ο αγρότης και το υπόλοιπο 60% το ελαιουργείο.

Όπως εξήγησε, ο παραγωγός θα πρέπει να βάλει ως λίπασμα τα υπολείμματα του ίδιου του ελαιόδεντρου όπως είναι τα σπασμένα κλαδιά και τα φύλλα του δέντρου.

Το υπόλοιπο κομμάτι για να παραχθεί το ελαιόλαδο υγείας έχει να κάνει με το ελαιουργείο όπου εκεί κατά την ελαιοποίηση του καρπού ο σπαστήρας θα πρέπει να δουλεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες και με όσο το δυνατόν λιγότερες στροφές έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με τον κ. Βιδάλη το ελαιόλαδο υγείας, περιέχει ποσοστά ουσιών που είναι ιδιαιτέρως υγιεινά για τον ανθρώπινο οργανισμό και καταπολεμούν ακόμα και τις θρομβώσεις στο αίμα.

Αυτό άλλωστε, όπως είπε, το έχει αναδείξει και η ανάλυση δείγματος που έγινε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως εξήγησε ο γεωπόνος, υπάρχουν περίπου 15 παραγωγοί στην Ανατολική Κρήτη που παράγουν αυτό το ελαιόλαδο και το πουλούν περίπου 35€ το λίτρο ωστόσο υπάρχει και περίπτωση παραγωγού στα Χανιά που το πουλά για 100€.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος και να παραχθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα ελαιολάδου υγείας χρειάζεται η ενίσχυση της πολιτείας, όπως λέει η χαρακτηριστικά ο κ. Βιδάλης.

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ