20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Κρήτη: Σταθερά πάνω από τα 4,60 ευρώ το ελαιόλαδο – “Ανάσα” για τους αγρότες

Ημερομηνία:

Σταθερά πάνω από τα 4,60 ευρώ βρίσκεται η τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τα 4,80 ευρώ το κιλό.

Η φετινή πολύ καλή χρονιά για τους παραγωγούς εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο παρά τις προσπάθειες ομάδων συμφερόντων να ρίξουν την τιμή.

Οι τιμές ανάλογα με την οξύτητα διαμορφώνονται στην περιοχή των 4,60 έως 4,80 ευρώ ανά κιλό σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Μιχάλης Καμπιτάκης.

Οι τιμές αυτές έχουν όπως είπε παγιωθεί, με οξύτητες στις περισσότερες περιοχές να μην ξεπερνούν τις 3 γραμμές, επιβεβαιώνοντας την άριστη ποιότητα στο ελαιόλαδο, ωστόσο κάποιοι ιδιώτες αγοράζουν και 4,50 ενώ σε πολλές δημοπρασίες συνεταιρισμών έχει φτάσει και τα 4,91 έως και πάνω από τα 5 ευρώ.

Η παραγωγή φέτος στην Κρήτη μπορεί να ξεπεράσει και τους 100.000 τόνους γεγονός που είχε να συμβεί πολλά χρόνια.

Οι αγρότες προσδοκούν τη διατήρηση αυτών των τιμών ή και ακόμη μεγαλύτερων.

Χιλιάδες νοικοκυριά και στο νησί μας στηρίζουν τον ετήσιο οικογενειακό τους προϋπολογισμό στην πώληση του ελαιολάδου με δεδομένη την μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί στην παραγωγή της Ιταλία αλλά και η άλλη ελαιοπαραγωγός χώρα, η Ισπανία, γεγονός που προκαλεί αυξημένη ζήτηση.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη προβλήματα στην ελαιοσυλλογή καθώς πολλοί παραγωγοί ψάχνουν ακόμη εργατικά χέρια

Υπάρχουν αρκετοί αγρότες που ράβδισαν μόνοι τους κάποια από τα ελαιόδεντρα τους όμως λόγω διαφόρων συνθηκών δεν θα μπορέσουν να ραβδίσουν και τα υπόλοιπα

Το ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου παραμένει αμείωτο ενώ και από το Γενάρη όλοι προσδοκούν για ακόμη μεγαλύτερες πωλήσεις ποσοτήτων.

Την ώρα που τα ελαιουργεία στο νησί δουλεύουν νύχτα – μέρα προκειμένου να προλάβουν να αλέσουν τις αμέτρητες ποσότητες ελαιοκάρπου που καταφτάνουν, πρωτοβουλίες όπως το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου αλλά και το δημοπρατήριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ανεβάζουν ψηλά τον πήχη στην τιμή του ελαιολάδου.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...