23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Κρήτη: Στην οικοδομή μετά τη σύνταξη – Συνταξιούχοι κάνουν δεύτερες δουλειές για να ζήσουν

Ημερομηνία:

Συνταξιούχοι απασχολούνται στα εργοτάξια, στην ύπαιθρο κλαδεύοντας ελιές, ενώ οι γυναίκες εργάζονται σε σπίτια γιατί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους στην Κρήτη

Μετά από 40 ή και περισσότερα χρόνια σκληρής δουλειάς βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν και να βοηθήσουν και τα παιδιά τους.

Κυρίως στις οικοδομές και στα χωράφια οι άνδρες, όπου δουλεύουν ανασφάλιστοι. Και σε σπίτια, φροντίζοντας ηλικιωμένες ή ακόμα και παιδιά, οι γυναίκες συνταξιούχοι, που πληρώνονται με “μαύρα”, σε μια περίοδο της ζωής τους που περίμεναν ότι, όταν θα έφταναν, θα μπορούσαν επιτέλους να ξεκουραστούν και να χαρούν τα χρόνια που τους απομένουν.

Την εικόνα αυτή για την Κρήτη, αναφέροντας μάλιστα ότι αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει διαρκώς, αποκάλυψαν στη “Νέα Κρήτη” χθες εκπρόσωποι των συνταξιούχων και των εργαζομένων της Κρήτης, μιλώντας για μία κατάσταση απάνθρωπη και απαράδεκτη, αλλά και για μια βαρβαρότητα που γυρίζει τις ζωές των ανθρώπων πολλές δεκαετίες πίσω!

«Ζούμε μια βαρβαρότητα», καταγγέλλει στο neakriti.gr, αποκαλύπτοντας στοιχεία για την υπόθεση αυτή, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου Γιώργος Λενακάκης. 

«Οι περισσότεροι συνταξιούχοι που δουλεύουν – γιατί δουλεύει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, ο οποίος διαρκώς μεγαλώνει – παίρνουν όλοι “μαύρα”. Και “σπαστά”. Έχουμε μεροκάματα στην ύπαιθρο να κλαδεύουν ελιές. Έχουμε στις οικοδομές πολλά μεροκάματα. Ενώ οι γυναίκες οι συνταξιούχες δουλεύουν σε σπίτια. Και δουλεύουν κι αυτές με “μαύρα”. Σήμερα μία συνάδελφός μου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, δουλεύει σε σπίτι για 400 ευρώ τον μήνα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό είναι βαρβαρότητα»! 

Ο Γιώργος Λενακάκης στο σημείο αυτό λέει με αγανάκτηση ότι, πέρα από τους συνταξιούχους που δουλεύουν με “μαύρα”, η ίδια η κυβέρνηση με τα μέτρα που λαμβάνει προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα ομάδα συνταξιούχων που θα… εργάζονται…

«Εμείς διεκδικούμε καταρχήν να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης, να ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν οι απολύσεις στις μεγάλες ηλικίες. Επίσης, να μας δώσουν τη 13η και τη 14η σύνταξη. Να μας δώσουν το ΕΚΑΣ που το έκοψαν. Να μας δώσουν αναδρομικά. Να καταργήσουν την προσωπική διαφορά και έτσι να πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι αύξηση, αφού είναι ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι που έχουν να πάρουν αύξηση από το 2013», τόνισε.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ στον νομό Ηρακλείου διευκρινίζει ότι «ο λόγος που οι περισσότεροι δουλεύουν χωρίς να φαίνονται, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, που λέει ότι πλέον έχουν το δικαίωμα να εργάζονται οι συνταξιούχοι χωρίς να τους μειώνεται η σύνταξη, είναι ότι οι ίδιοι θέλουν τα “μαύρα” για να μη φορολογούνται, ενώ ούτε οι εργοδότες επιθυμούν να φαίνεται ότι απασχολούν συνταξιούχους».

Ωστόσο, «εμείς βλέπουμε ότι το μέτρο αυτό το πήρε η κυβέρνηση για τα golden boyς. Υπάρχουν μεγαλοσυνταξιούχοι με υψηλότατες συντάξεις, οι οποίοι συνεχίζουν και δουλεύουν σαν μάνατζερ στις επιχειρήσεις στο Δημόσιο. Και αυτή τη στιγμή τους έρχεται “ω χαρώ το”… Έφυγε η ποινή του 30%, έχουν και κάποια φορολογία και παίρνουν και μέρος από τη σύνταξή τους. Δεν έγινε το μέτρο αυτό για τους συνταξιούχους των 500 ευρώ», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Λενακάκης τόνισε: «Δουλεύουν πάρα πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι στην οικοδομή, όπου είναι και τα μεροκάματα ακριβά λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει το Ηράκλειο. Και, αν δείτε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα περισσότερα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στην Κρήτη, τα περισσότερα θύματα είναι οικοδόμοι συνταξιούχοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι για να κάνουν ένα μεροκάματο… Ο συνταξιούχος δέχεται μία λυσσαλέα επίθεση και μια λεηλασία. Και γι’ αυτό του ζητάμε να σηκωθεί από τον καναπέ. Όλα τα σωματεία της Κρήτης, που ανήκουν στην πανελλαδική Ομοσπονδία, κατεβαίνουν σε παγκρήτια κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη, στις 10:30 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας».

Στις οικοδομές της Κρήτης 

Ο πρόεδρος των οικοδόμων του νομού Ρεθύμνου Στάθης Λουκάκης περιγράφει και αυτός από τον δικό του επαγγελματικό χώρο την ίδια κατάσταση.

«Σε περιοδείες που κάνουμε και τώρα ενόψει της απεργίας είναι αρκετοί οι ηλικιωμένοι που εργάζονται. Και μόλις δω κάποιον από αυτούς του λέω “ρε συνάδελφε, ακόμα δε βγήκες στη σύνταξη;”. Και τότε αυτός μου απαντάει: “Πού να φτάσει μία σύνταξη των 600 ευρώ;”. Διότι, δυστυχώς, με το να υπάρχει δεκαετής κρίση, που ο κλάδος που θίχτηκε περισσότερο ήταν ο κλάδος των κατασκευών, πάρα πολλοί συνάδελφοι δεν κατάφεραν μέσα σε αυτή τη δεκαετία, στην καλύτερη περίπτωση, να κολλάγανε 50 ένσημα τον χρόνο, ίσα-ίσα δηλαδή για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή η δεκαετία, λοιπόν, μας πήγε πάρα πολύ πίσω. Και όποιοι κατάφεραν και βγήκαν στη σύνταξη, όπου έχουμε τον μέσο όρο των αποδοχών της δεκαετίας, καταλαβαίνετε τώρα τι συντάξεις παίρνουν». 

Στο σημείο αυτό, ο Στάθης Λουκάκης υπογραμμίζει τα εξής: «Για να σας δώσω να καταλάβετε, η κατώτερη σύνταξη με 4.500 ένσημα, μαζί με το επικουρικό, είναι 530 ευρώ! Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλοι αυτοί που κατάφεραν και βγήκαν στη σύνταξη καλούνται να ζήσουν με 530 ευρώ… Πώς θα καταφέρουν να ζήσουν; Και δε λέμε γι’ αυτούς που έχουν να πληρώνουν και τα νοίκια, ε;».

Οικοδομή: Προτιμάται από συνταξιούχους που “πιάνουν τα χέρια τους” 

Ρωτήσαμε, τέλος, τον πρόεδρο των οικοδόμων του νομού Ηρακλείου, αν όσοι συνταξιούχοι εργάζονται στον χώρο της οικοδομής είναι συνταξιούχοι οικοδόμοι ή βγήκαν στη σύνταξη και από άλλους κλάδους. Και η απάντηση του Στάθη Λουκάκη ήταν: «Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Αλλά κάποιος που “πιάνουν λίγο τα χέρια του” και ειδικά με την έλλειψη που υπάρχει τώρα στον κλάδο, θα πάει στην οικοδομή. Δε θα πάει ούτε ξενοδοχοϋπάλληλος, ούτε σε εμπορικό κατάστημα. Πάντως, βλέπω αρκετούς ηλικιωμένους και ξέρω και κάποιους που πληρώνονται “μαύρα”. Και να σας πω και κάτι; Σε εβδομαδιαία βάση, ακόμα και όσοι οικοδόμοι ασφαλίζονται, έχουν κάθε εβδομάδα από 12 έως 15 ένσημα. Έχουνε τις ανακαινίσεις στα ξενοδοχεία, που ετοιμάζονται να ανοίξουν, και εκεί οι οικοδόμοι δουλεύουν 30 μέρες τον μήνα. Αλλά τους βάζουν το πολύ μέχρι τα μισά ένσημα. Και πέρα από το κλέψιμο των ενσήμων, γίνεται η αγοραπωλησία των ενσήμων. Ειδικά για τους αλλοδαπούς, που χρειάζονται 150 ένσημα την τριετία για να τους ανανεώσουν την άδεια παραμονής στη χώρα μας».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ