14.8 C
Chania
Friday, January 24, 2025

Κρήτη: Στους δρόμους οι σχολικές καθαρίστριες – Τι διεκδικούν

Ημερομηνία:

Υψώνουν τη γροθιά τους, διεκδικώντας αυτά που τους ανήκουν με την απεργία τους σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, οι σχολικές καθαρίστριες της χώρας. Μόνιμη, πλήρης και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις είναι το βασικότερο αίτημά τους, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς εξέφρασε τον σεβασμό που όλοι πρέπει να αισθανόμαστε για τις γυναίκες εκείνες που αγωνίζονται στα σχολεία των παιδιών μας, ώστε να τα κρατήσουν καθαρά, διασφαλίζοντας την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Πόσο όμως σέβονται τις σχολικές καθαρίστριες οι ίδιοι οι κυβερνώντες; Ο Στέλιος Βοργιάς τόνισε ότι «οι σχολικές καθαρίστριες, τα χρόνια ειδικά τα τελευταία με τις πανδημίες, στάθηκαν όρθιες μέσα από αντίξοες συνθήκες. Και σας θυμίζω ότι είχανε πολλά προβλήματα ανανέωσης των συμβάσεών τους. Είχαν πολλά προβλήματα ακόμη και πληρωμών. Για παράδειγμα, εδώ στο Ηράκλειο, τις 20 πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου δεν τις έχουν πληρωθεί ακόμα για κάποια λάθη που έγιναν, και τα διεκδικούν δικαστικά. Και μιλάμε για μισθούς στην κυριολεξία, πείνας, που με την ακρίβεια δεν μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να τα βγάλουν πέρα»!

Τα σωματεία σχολικής καθαριότητας

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία σχολικής καθαριότητας, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα σχολικών κτηρίων (ως επί το πλείστον εργαζόμενες γυναίκες) έχουμε ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχες/οι με 25 έτη συνεχούς εργασίας), με χαμηλές αμοιβές που σε κάποιους Δήμους καταβάλλονται καθυστερημένα, με εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Και μπορεί σήμερα να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, όμως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έχοντας τα μέλη μας επιφορτιστεί την τεράστια ευθύνη του αντιιικού αγώνα μέσα στα σχολεία – με πλείστα προβλήματα – οι 11.500 εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα δεν αισθανόμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο μας.

Προσφέρουμε πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές, αλλά έχουμε πάντα και μόνο υποχρεώσεις, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβερνητική απόφαση το 2020 για μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας επέλυσε σημαντικότατα ζητήματα θεσμικού περιεχομένου (αναρρωτικές άδειες, ωράριο, κανονικές άδειες, κ.ο.κ.).

Δεν επέλυσε όμως τα οικονομικά ζητήματα και – αντιθέτως – δημιούργησε τεράστιες οικονομικές ανισότητες, οδηγώντας μερίδα εργαζομένων σε μείωση των αποδοχών.

Το γεγονός ότι οι Δήμοι υποχρηματοδοτήθηκαν για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, σε συνδυασμό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για κατανομή των ανθρωποωρών – εξ ελευθεριότητας – από τους Δήμους, δημιούργησε μια εργασιακή δυστοπία στον κλάδο.

Πλέον έχουμε εργαζόμενους όχι δύο ταχυτήτων (πλήρους ή τρίωρης απασχόλησης), αλλά εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων, με συμβάσεις που ξεκινούν από 2, 3, 4… κ.λπ. ώρες ημερήσιας απασχόλησης.

Και ερωτούμε: Είναι αποδεκτό το 2022 ένα τέτοιο εργασιακό πισωγύρισμα; Να απασχολούνται στο Δημόσιο άνθρωποι υποαμειβόμενοι, με συμβάσεις από δύο ώρες ημερήσιας απασχόλησης; Εμείς λέμε “όχι”. Αρκετοί Δήμοι επέλεξαν να μετατρέψουν τις (λειψές ή πλεονάζουσες σε κάποιες περιπτώσεις) ανθρωποώρες που τους χορηγήθηκαν σε νέες προσλήψεις, για λόγους “πελατειακούς”, ενώ είχαν τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν πρώτα τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, μετατρέποντας συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Άλλοι Δήμοι δεν έχουν χορηγήσει ΠΟΤΕ τα ΜΑΠ, ενώ και όσοι τα χορηγούν πολλές φορές δε μεριμνούν για προμήθεια, συμβατού με το επάγγελμα του καθαριστή/στριας σχολείου, υλικού.

Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση της μισθοδοσίας είναι τακτικό φαινόμενο σε κάποιους Δήμους και ανατρέπουν κάθε οικογενειακό μας προγραμματισμό. Η υπερεικοσαετή διανυθείσα προϋπηρεσία με συμβάσεις μίσθωσης έργου των σχολικών καθαριστριών/ων δεν αναγνωρίζεται για την κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια.

Ο κλάδος μας, από το 2012 έως το 2019, με μια άδικη και αυθαίρετη απόφαση, είχε απενταχθεί από τη λίστα ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών, με αποτέλεσμα χιλιάδες συναδέλφισσες/οι, που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, να το στερούνται και να αναγκάζονται σε συνέχιση της εργασίας τους, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Δεν είναι δε λίγα τα παραδείγματα εργαζομένων που, ενώ δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω της απένταξής τους από τα ΒΑΕ για πάνω από 7 χρόνια, να χάνουν στο τέλος και την εργασία τους εξαιτίας νόμου που απαγορεύει την απασχόληση για τους άνω των 68 ετών.

Επίσης, στο σύστημα “Εργάνη” δεν προβλέπεται αυτοτελής κωδικός επαγγέλματος “Καθαριστή/στριας Σχολικών Κτηρίων”, με αποτέλεσμα οι αναγγελίες προσλήψεις να γίνονται με ειδικότητες άσχετες με το δικό μας επάγγελμα (καμαριέρες, καθαριστές/στριες αεροδρομίων, εργάτες/τριες, κ.ο.κ.)».

Τι διεκδικούν – «Τα αιτήματα είναι δίκαια και μπορούν να ικανοποιηθούν»

«Εμείς θεωρούμε», όπως λέει ο Στέλιος Βοργιάς, «πως όλα τους τα αιτήματα είναι δίκαια και μπορούν να ικανοποιηθούν. Και αν υπάρχει ένας κλάδος που δικαιούται αυτά τα πράγματα, είναι ο κλάδος ο δικός τους. Γιατί και η δουλειά τους είναι δύσκολη, αλλά είναι και μια δουλειά πολύ υπεύθυνη. Το αντίθετο μάλιστα. Στην αρχή κάθε σχολικής περιόδου υπάρχει εμπαιγμός».

Αναλυτικότερα, οι σχολικές καθαρίστριες διεκδικούν:

– Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις.

– Καμία περικοπή στο βαρύ και ανθυγιεινό επίδομα.

– Άμεση έκδοση ΚΥΑ με μόνιμα χαρακτηριστικά μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην καθαριότητα σχολείων.

– Αύξηση των ανθρωποωρών στους Δήμους και μετατροπή της μερικής σε πλήρη εργασία.

– Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

– Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

– Αναδρομική αναγνώριση από 01/09/2020 της διανυθείσας προϋπηρεσίας με συμβάσεις μίσθωσης έργου.

– Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

– Αξιοπρεπείς αμοιβές με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

– Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγείας & Ασφάλειας – αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δε χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ. Καθορισμός του είδους και του αριθμού των δικαιούμενων ΜΑΠ.

– Αναδρομική ένταξη στα ΒΑΕ από το 2012 έως και το 2019, περίοδο που άδικα και παράνομα είχε απενταχθεί ο κλάδος από τη λίστα.

– Χορήγηση αυτοτελούς κωδικού επαγγέλματος “Καθαριστή/στριας Σχολικών Κτηρίων” στο σύστημα “Εργάνη”.

– Πιστοποίηση επαγγέλματος.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Δεν Έχω Οξυγόνο»: Κινητοποίηση και στα Χανιά για τα Τέμπη μετά τις νέες αποκαλύψεις

Με αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος...

Νετανιάχου: Στήριξη σε Μασκ για τον ναζιστικό χαιρετισμό

Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς...