25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Κρήτη: Τα “έψαλαν” τραγουδιστά τον Χατζηδάκη για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – Τι είπε ο Υπουργός για νήσο “Χρυσή” – Σήμερα οι υπογραφές για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, για περιβαλλοντικά ζητήματα “υποδέχτηκαν” τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη εκπρόσωποι συλλόγων και κινήσεων πολιτών.

Οι διαδηλωτές πέρα από τα πλακάτ και τα πανό προχώρησαν και σε μία δράση αφού υπήρχαν μουσικοί και με τραγούδι και με χορό τα έψαλαν στον Υπουργό για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο για το οποίο διαμαρτύρονται

Δείτε σχετικό βίντεο και φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία:

Διαμαρτυρία για Χατζηδάκη

Διαμαρτυρία για Χατζηδάκη

Στη σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση το κύριιο θέμα είναι το τριετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη νήσο Χρυσή.

Ο υπουργός θα συζητήσει εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και δράσεων για τη διάσωση του νησιού. Στόχος είναι η κοινή δέσμευση και συμφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για τη Χρυσή, που θα αποτελεί και το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει αυτής της σύσκεψης-διαβούλευσης.

Στη σύσκεψη μετέχουν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Ιεράπετρας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της  Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του λιμεναρχείου Ιεράπετρας.

Υπενθυμίζεται ότι  ο κ. Χατζηδάκης επισκέπτεται την Κρήτη για προγραμματισμένες συναντήσεις και συσκέψεις, σχετικές κυρίως με τα θέματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης της Χρυσής Ιεράπετρας καθώς και της υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Να σημειώσουμε ότι ο Υπουργός επισκέφθηκε χθες το νησί κάνοντας αναφορά σε εικόνα που σε αρκετά σημεία ήταν αντίθετη από αυτή που θα άρμοζε σε μια περιοχή Natura. Αυτοσχέδια παραπήγματα και άναρχες τουριστικές δραστηριότητες «κοσμούν» τη Χρυσή, καταμαρτυρώντας την εγκατάλειψή της εδώ και χρόνια και τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντικής της υποβάθμιση.

«Γαϊδουρονήσι, Χρυσή, θεωρητικά περιοχή Natura. Πολλοί έχουν “κλάψει” για τις Natura σε αυτόν τον τόπο» δήλωσε μετά την περιήγησή του ο υπουργός. Όπως υποστήριξε, «είναι περίπου οι ίδιοι που έχουν διαδώσει και fake news όλο το τελευταίο διάστημα ότι δήθεν εμείς, η δική μας κυβέρνηση με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο, πάμε να καταστρέψουμε τις Natura. Εμείς, όμως, είμαστε που θα τις προστατεύσουμε. Ξεκινάμε από εδώ από τη Χρυσή με ειδικό διαχειριστικό σχέδιο στη βάση των προβλέψεων αυτού ακριβώς του νόμου. Αυτοί που έκλαιγαν τόσο καιρό και τώρα παριστάνουν τους εισαγγελείς, δεν έχουν κάνει τίποτα. Από το 2015 υπάρχει μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης στα συρτάρια της Κεντρικής Διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει τίποτε» σημείωσε ο υπουργός.

«Προχωρούμε, λοιπόν, σε όλη την Ελλάδα με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις Natura, με ειδικά διαχειριστικά σχέδια και με προεδρικά διατάγματα με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτή είναι η πραγματική πολιτική για την προστασία των Natura, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια ανθρώπων που είτε δεν ξέρουν το θέμα, είτε έχουν τυφλό κομματικό πάθος. Προχωράμε μπροστά με έργα, όχι με λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι, σε ειδική τελετή στο ξενοδοχείο Ατλαντίς στο Ηράκλειο μπαίνουν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ένα “μεγαλόπνοο αναπτυξιακό project” που αναμένεται να βάλει τέλος στην ενεργειακή “απομόνωση” του νησιού.

Οι συμβάσεις θα υπογραφούν ανάμεσα στην  «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο, ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες εταιρείες.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και περιλαμβάνεται στο «top 5» των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (DC) πανευρωπαϊκά, με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας  τάση 500 Kv DC και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία (Voltage SourceConverter- VSC).

Φωτός: cretalive.gr, βίντεο: ΗΧΩ FM 99,8 Ιεράπετρα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ