14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη – τουρισμός: Οι κάκιστες συνθήκες εργασίας έχουν διώξει τους εργαζόμενους από τα ξενοδοχεία! Θα τους ψάχνουν με το κυάλι

Ημερομηνία:

Τρόπους αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού στον χώρο του τουρισμού, τη φετινή σεζόν, αναζητούν οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς στην Κρήτη για να μην επαναληφθούν φαινόμενα αναζήτησης προσωπικού την τελευταία στιγμή, όπως έγινε πέρυσι, και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα!

Κατά κοινή ομολογία, η περσινή χρονιά ήταν μία χρονιά με πολλά προβλήματα, με μία σύντομη σεζόν – εξαιτίας της πανδημίας – που τελικά πήγε καλά, παρά τους αρχικούς φόβους.

Ωστόσο, όπως είχε αναδείξει το “Ράδιο Κρήτη” οι κακές εργασιακές συνθήκες ήταν από τους βασικότερους λόγους που πολλοί εγκατέλειψαν το επάγγελμα και στράφηκαν αλλού ή άνοιξαν δική τους επιχείρηση.

Πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν στο χώρο του delivery, άλλοι στον κατασκευαστικό κλάδο ενώ υπήρξαν και αρκετοί που έφυγαν από την Κρήτη.

Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστικά τα όσα είχε πει τον περασμένο Αύγουστο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ότι δηλαδή για να εξυπηρετηθεί πέρυσι το τουριστικό προϊόν έφθασαν στο νησί, από τη Βόρεια Ελλάδα, 50 χιλιάδες εργαζόμενοι!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον τομέα του Τουρισμού κι Επισιτισμού, Νίκο Κοκολάκη, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και να μην επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια στο προσωπικό ενώ, όπως είπε, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα καθώς οι νέοι στρέφουν την πλάτη τους στον χώρο…

Οι ελλείψεις εντοπίζονται σε πολλές ειδικότητες όπως στην κουζίνα αλλά και στην υπηρεσία δωματίου, ενώ, την περσινή χρονιά, υπήρξαν ροές εργαζομένων από την υπόλοιπη Ελλάδα που ήθελαν να εργαστούν.

Ο κ. Κοκολάκης σημείωσε ότι εκτός των κινήτρων που πρέπει να δοθούν, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα που θα πρέπει να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν…

Για παράδειγμα, όπως είπε, το ταμείο ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων λήγει τον Φεβρουάριο… Ως εκ τούτου, μέχρι τον Μαϊο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κάπως θα πρέπει να ζήσουν…

Επιπλέον, στα σημαντικά θέματα και αυτό της υποβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης στο νησί μας, σε μία κατεξοχήν τουριστική περιοχή όπως η Κρήτη, θέμα που αναδείχθηκε χθες από το “Ράδιο Κρήτη”.

Την ίδια ώρα, δε λείπουν και πάλι οι καταγγελίες για επιχειρηματίες που ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλέψουν με fix μισθό στα 800 ευρώ με … δύο ρεπό, το μήνα!

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς ήταν ο Σουδιανός δρόμος και πώς έγινε

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την κατάντια στον...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί...