13.7 C
Chania
Friday, February 13, 2026

Κρήτη: Το Λιμενικό κατάσχεσε τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης, αξίας 70 εκατ.

Ημερομηνία:

Ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση εντοπισμού και κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης  που μέχρι τώρα ξεπερνά τους έξι τόνους έλαβε χώρα κατά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένης συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με Υπηρεσίες του Γαλλικού Τελωνείου, πρωινές ώρες της Τρίτης, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με επιβαίνοντες στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Πρωινές ώρες της Τρίτης, το ΠΑΘ 070, σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex, εντόπισε το ρυμουλκό “ANDREAS” να πλέει στη θαλάσσια περιοχή πενήντα (50) ν.μ. νότια της Κρήτης. Αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Ακολούθως, τα έξι μέλη του πληρώματος, Συριακής υπηκοότητας, ακινητοποιήθηκαν και το εν λόγω σκάφος οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και κλιμακίου της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ., διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι μετέφερε έξι τόνους, εκατόν εβδομήντα επτά κιλά και οκτακόσια γραμμάρια (6.177,800 kg) κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα). Σύμφωνα με το Λιμενικό, η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε 241 δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα επί του ρυμουλκού για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνεχίζεται από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για την εν λόγω υπόθεση διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Με συναρμόδιες διωκτικές Αρχές του εξωτερικού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Διενεργείται προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενεργοί Πολίτες Πλατανιά: Το «Χρυσό Βραβείο» σκοντάφτει σε συρματοπλέγματα;

Αντιμέτωποι με κλειστές διόδους και αυθαίρετες περιφράξεις βρίσκονται περιπατητές...

Καταγγέλουν περιβαλλοντικό «έγκλημα» στην Παχιά Άμμο: Στο χείλος του αφανισμού τα λιβάδια Ποσειδωνίας;

Σε δραματική έκκληση προχωρά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού,...

Ψήφισμα ΕΛΜΕ Χανίων για την απελευθέρωση του Μοχάμεντ Χατίμπ

Η ΕΛΜΕ Χανίων εξέδωσε ψήφισμα στήριξης για την άμεση...

Αίσιο τέλος στην αναζήτηση του Μαρίνου Λεντέρη: Εντοπίστηκε σώος στο Ηράκλειο

Μετά από τρεις ημέρες αγωνίας και την ενεργοποίηση του...