22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Κρήτη: Το Υπουργείο διανέμει Ισπανικά… “αγγουράκια Κνωσού” σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας

Ημερομηνία:

Επιστολή προς τα υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, διαμαρτυρόμενος για την δωρεάν διάθεση στα σχολεία, εισαγόμενων, από Μαρόκο και Ισπανία, αγροτικών προϊόντων.

Ο Σύλλογος θέτει θέματα ηθικά και πολιτιστικά, καθώς από τη μια δεν στηρίζονται ελληνικά προϊόντα που εφίστανται τεράστιο πλήγμα, λόγω πανδημίας και της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, και από την άλλη είναι απαράδεκτο, να χαρακτηρίζεται αγγουράκι “Κνωσσού” το ισπανικό προϊόν που διατέθηκε.

Ολόκληρη η επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

“Αξιότιμοι,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής ΦρούτωνΛαχανικών και Γάλακτος σε σχολικές μονάδες, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Αφορμή αυτής της διαμαρτυρίας, υπήρξε το γεγονός ότι σε σχολεία στην βόρεια Ελλάδα, διανεμήθηκαν λαχανικά (κηπευτικά) προέλευσης Ισπανίας και Μαρόκου. Συγκεκριμένα διανεμήθηκαν αγγουράκια “ΚΝΩΣΟΥ” και τοματίνια cherry όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ετικέτα που συνόδευε την συσκευασία.

Επικοινωνήσαμε με την Ανάδοχο εταιρεία του προγράμματος ώστε να αναζητήσουμε λεπτομέρειες και τους λόγους που επιλέχτηκαν τα παραπάνω προϊόντα εισαγωγής και όχι ελληνικά. Η απάντηση που λάβαμε προς μεγάλη μας έκπληξη ήταν ότι δεν υπήρξε η ανάλογη διαθεσιμότητα στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που ορίζονται από το πρόγραμμα στους έλληνες παραγωγούς και επιπλέον η τιμή του προϊόντος δεν υπήρξε κριτήριο για αυτή την απόφαση σημειωθεί δε, ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ελλάδα και κυρίως η Κρήτη, παράγει στο μέγιστο βαθμό αυτά τα προϊόντα.

Προφανώς και δεν εγείρεται νομικό θέμα από την πλευρά της εταιρείας καθώς ο μοναδικός περιορισμός που προϋποθέτει το πρόγραμμα είναι η ποιότητα και όχι η προέλευση τους.

Σας θέτουμε όμως την ΗΘΙΚΗ διάσταση αυτού του συμβάντος, καθώς όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες την τελευταία τριετία λόγω πανδημίας αλλά και της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Άρα ήταν επιτακτικό, περισσότερο από ποτέ, να υπάρξει πρόβλεψη ή έστω η προτροπή, σε τέτοιες δράσεις να στηρίζονται πρώτα τα ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως αν εμπεριέχεται στο θεσμικό πλαίσιο ή όχι.

Επίσης σε μία εποχή που το σύνολο των προϊόντων έχουν επωμιστεί μια τεράστια αύξηση στο κόστος μεταφοράς, είναι οξύμωρο να γίνονται τέτοιου είδους εισαγωγές. Είναι ορθότερο να καλύπτονται οι ανάγκες από την τοπική παραγωγή εφόσον υπάρχει.

Σας θέτουμε επίσης και μια δεύτερη διάσταση του θέματος που είναι η πολιτισμική. Η ποικιλία αγγούρι ΚΝΩΣΣΟΥ ήταν μια καθαρά ελληνική ποικιλία (Κρητική) και ως σήμα κατατεθέν για τον συγκεκριμένο τύπο αγγουριού (πολλές δεκαετίες τώρα) είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζει ένα εισαγόμενο προϊόν προέλευσης Ισπανίας.

Αντιστοίχως, αναρωτηθείτε ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της ελληνικής πολιτείας αν για παράδειγμα κατασκευάζονταν αγάλματα στην Ισπανία με την ονομασία Καρυάτιδες.

Από τα παραπάνω, σας καλούμε να αναγνωρίσετε ότι ήταν ένα ατόπημα εκ μέρους των ελληνικών υπηρεσιών, όπου δεν έχουν λάβει υπόψη τα παραπάνω ζητήματα και καλούμε να μεριμνήσετε ώστε να μην επαναληφθούν ξανά τέτοιου είδους γεγονότα στο εγγύς μέλλον.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...