15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις λαϊκές αγορές – Κοινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Χανίων – Λασιθίου

Ημερομηνία:

Επιστολή στους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι αγρότες είναι υπέρ στην αναδιάρθρωση των λαϊκών αγορών αλλά με γνώμονα την ασφάλεια των καταναλωτών, το συμφέρον των πωλητών λαϊκών αγορών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων του κράτους από αυτή την διαδικασία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, με το προωθούμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία και ζητούν την τροποποίηση του σχεδίου.

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές ζητούν οι ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων και Λασιθίου, οι οποίες κάνοντας λόγο για προσπάθεια απομάκρυνσης παραγωγών και καταναλωτών από τις λαϊκές αγορές.

Η επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας:

«Σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή για να σας αναδείξουμε το μείζον θέμα που έχει προκύψει από την πρόθεση και τις ενέργειες σας για την εκ βάθρων τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΘΕΣΜΟΥ των λαϊκών αγορών.

Εκπροσωπούμε μια περιοχή που συνεισφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στην προσφορά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές αλλά και στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, παρέχοντας στον καταναλωτή χαμηλές τιμές, συγκρατώντας έτσι τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.

Με το προωθούμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία.

Σας καλούμε να παρέμβετε δραστικά ώστε να τροποποιηθεί στο σύνολο του το νομοσχέδιο με βάση πάντα τις ουσιαστικές προτάσεις των άμεσα εμπλεκομένων στις λαϊκές αγορές.

Λέμε ναι στην αναδιάρθρωση των λαϊκών αγορών αλλά με γνώμονα την ασφάλεια των καταναλωτών, το συμφέρον των πωλητών λαϊκών αγορών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων του κράτους από αυτή την διαδικασία.

Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκριση σας και είμαστε στη διάθεσή σας να συνεισφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας στο έργο σας».

Η κοινή ανακοίνωση των ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων και Λασιθίου:

«Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο της παραγωγής και του μόχθου εναντίον της. Αυτή τη φορά είναι οι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών με αφορμή το σχέδιο νόμου, του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι παραγωγοί από των Π.Ε Χανίων και Λασιθίου αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι στις λαϊκές αγορές της Κρήτης και του Λεκανοπεδίου Αττικής και οι αρνητικές συνέπειες για το εισόδημα της περιοχής μας σημαντικό. Επιπλέον, αποτελούν μια σημαντική παράμετρο για την επάρκεια πρώιμων κηπευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"google ad"

Σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος αντιδράει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «πετάξει» από τις λαϊκές τους παραγωγούς απειλώντας την συνέχεια του ίδιου του θεσμού, με μια σειρά διατάξεις που τις βαφτίζει «εκσυγχρονισμό». Το μόνο , όμως, αποτέλεσμα που έχει ο «εκσυγχρονισμός» της ΝΔ είναι η απομάκρυνση παραγωγού – καταναλωτή από τις λαϊκές αγορές. Να αλλοιώσει τη μορφή και το χαρακτήρα, με αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα όσο και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Ευχάριστο μήνυμα το γεγονός ότι και οι επαγγελματίες πωλητές είναι στο πλευρό των παραγωγών, γιατί βλέπουν και αυτοί, ότι η προσπάθεια των κυβερνώντων είναι να στρέψουν τους καταναλωτές μακριά από τις λαϊκές, προς τα μεγάλα supermarkets, που θα αποτελούν μοναδικό σημείο πώλησης των αγροτικών προϊόντων, με αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών και στην τσέπη των καταναλωτών. Το προσπάθησαν εξάλλου συστηματικά, με πρόφαση την πανδημία, όταν περιόριζαν ασφυκτικά την πρόσβαση παραγωγών και καταναλωτών στις υπαίθριες λαϊκές και πριμοδοτούσαν τις μεγάλες αλυσίδες στους κλειστούς χώρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τις κινητοποιήσεις των παραγωγών. Πόσο ακόμα θα τους κοιτάμε να τα βάζουν με όλη την κοινωνία; Πόσο ακόμα θα δεχόμαστε την κοινωνική καταστροφή προς όφελος των λίγων; Η υπόθεση των λαϊκών αγορών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών και των καταναλωτών και όχι μόνο με τους «αρεστούς».

Εάν όμως προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται να καταργήσει όλες τις διατάξεις που αλλοιώνουν τη μορφή και το χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και απειλούν τη συνέχεια του θεσμού».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ