16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κρήτη: “Χάνονται” γραβιέρα και κεφαλοτύρι – Έρχονται νέες αυξήσεις “φωτιά” στα τρόφιμα!

Ημερομηνία:

“Τσουνάμι” ακρίβειας θα φέρει νέες ανατροπές στην καθημερινότητα και τις συνήθειές μας, με ανατιμήσεις – “φωτιά” σε βασικά προϊόντα διατροφής και καθημερινής χρήσης…

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Logistics Ν. Ηρακλείου, Νεκτάριο Κανακαράκη που μίλησε για τα νέα δεδομένα στην ΕΡΑ Ηρακλείου, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων που έχει συρρικνωθεί θα φέρει μοιραία σημαντικές ελλείψεις στην αγορά, αλλά και νέες αυξήσεις στις τιμές τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Χάνεται η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι!” Και για όσες ποσότητες θα υπάρχουν στην αγορά, η τιμή θα εκτοξευθεί στα ύψη φθάνοντας ακόμη και τα 14-15 ευρώ το κιλό!

Ο κ. Κανακαράκης εκτίμησε ότι σύντομα θα δούμε αύξηση 10-14% στην τιμή του παξιμαδιού. Επίσης αναμένονται ανατιμήσεις στα λευκά είδη, σε ποσοστό 10%, στο αλκοόλ έως 7%, στα κρουασάν 7% όπως και στα απορρυπαντικά, ενώ όπως είπε φαίνεται μία “προσαρμογή” της τοπικής αγοράς στα δεδομένα που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

Αιτίες, φυσικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία που μαίνεται και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται με το ενεργειακό “ράλι”.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Κανακαράκη ότι αυτές οι ανατιμήσεις δεν περιλαμβάνουν τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μεταφορικό κόστος, ενώ σοβαρό πρόβλημα εντόπισε και στην παραγωγή βαμβακιού από το Πακιστάν που είναι σημαντικά μειωμένη αλλά και πιο ακριβή.

Σε ό,τι αφορά στο καλάθι της νοικοκυράς, ο ίδιος τόνισε ότι ενώ κατά μέσο όρο μια μέση οικογένεια δαπανούσε περίπου 60 ευρώ για τρόφιμα, τώρα έχει πέσει στα 25-30 ευρώ και μάλιστα για το 1/3 των προϊόντων που ψώνιζε πριν, ενώ μία πιο εύρωστη οικονομικά δαπανούσε 100-120 ευρώ για το σούπερ μάρκετ και τώρα το ποσό αυτό έπεσε στα 85 ευρώ περίπου…

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...