15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: “Χρυσοί” γάμοι και βαφτίσεις – Ακριβότερα τα νυφικά και το γαμήλιο τραπέζι

Ημερομηνία:

Γάμοι από “χρυσάφι” και βαφτίσεις που κοστίζουν μια μικρή περιουσία, για τις οικογένειες γαμπρού και νύφης, χαρακτηρίζουν πλέον τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή των νέων ανθρώπων στο Ηράκλειο αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Αιτία οι τιμές που έχουν εκτοξευθεί εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των πρώτων υλών για την πραγματοποίηση μια γαμήλιας δεξίωσης ή της εκδήλωσης για την βάφτιση ενός παιδιού.

Αύξηση έως και 50% στα είδη γάμου και βάφτισης

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκρήτιου συλλόγου Επιχειρηματιών Γάμου και Βάπτισης κ.Κάλι Κοκκινάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, όλα τα είδη γάμου από τα νυφικά μέχρι μπομπονιέρες κ.α έχουν ανατιμηθεί από 30 έως 50% κυρίως λόγω του κόστους των μεταφορικών αφού τα περισσότερα από αυτά είναι εισαγόμενα προκειμένου να στηθεί μια γαμήλια τελετή. Εάν οι επιχειρήσεις έχουν στοκ πωλούνται με τις παλιές τιμές διαφορετικά οι ενδιαφερόμενοι τα πληρώνουν ακριβότερα.

Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν αποτρέπει τα νέα ζευγάρια να ενώσουν τις ζωές τους ή να κάνουν τη βάφτιση του παιδιού τους με το μπάτζετ όμως να ανεβαίνει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

20% πάνω στις γαμήλιες δεξιώσεις εξαιτίας των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες

Η μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες έχει ανεβάσει και τις τιμές σε χώρους δεξιώσεων όπως ανέφεραν επαγγελματίες των χώρων όπου διοργανώνονται τέτοιου είδους δεξιώσεις.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι σε ένα γάμο η τιμή κατ΄ άτομο( υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην τιμή από επιχείρηση σε επιχείρηση) κόστιζε 25 ευρώ και τώρα έχει ανέβει στα 30 ευρώ με το ίδιο μενού. Αυτό σημαίνει πρακτικά μια αύξηση 20%.

Παζάρια για την τιμή

Ας πάρουμε ως παράδειγμα μια γαμήλια δεξίωση με φαγητό, 300 ατόμων.

Πέρυσι κόστιζε το άτομο 25 ευρώ x 300=7.500 ευρώ. Φέτος με 30 ευρώx300= 9.000 ευρώ, δηλ αύξηση 1500 ευρώ.

Επιχειρηματίες του χώρου τόνιζαν στο Ράδιο Κρήτη ότι το φετινό καλοκαίρι πραγματοποιούνται γάμοι που είχαν κλειστεί τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά λόγω της πανδημίας είχαν αναβληθεί. Τότε είχε συμφωνηθεί μια συγκεκριμένη τιμή π.χ 25 ευρώ το άτομο.

Τώρα όμως λόγω της αύξησης των υλικών οι επιχειρηματίες είναι αναγκασμένοι να ζητούν περισσότερα χρήματα ανά άτομο με αποτέλεσμα να γίνεται νέο παζάρι στην τιμή για να μην “μπαίνουν μέσα”. Το παζάρι αυτό γίνεται στην τιμή των 28 ευρώ ή 30 ευρώ. Και πάλι όμως εάν υποθέσουμε ότι ανεβαίνει στα 28 ευρώ το άτομο x300 άτομα=8.400 ευρώ.

Κάπου αλλού το άτομο κόστιζε 18 ευρώ και τώρα οι επιχειρήσεις ζητούν 22 ευρώ ανεβάζοντας το κόστος. Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος του στολισμού, της μουσικής και φυσικά το νυφικό, τα χρυσαφικά και ότι άλλο είναι απαραίτητο για να τελεστεί ο γάμος.

"google ad"

Κλεισμένες και οι καθημερινές 

Η πραγματοποίηση γάμων και οι γαμήλιες τελετές έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι στο Ηράκλειο αλλά και γενικότερα στην Κρήτη κατά 300% και δεν υπάρχουν ημερομηνίες όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές και μάλιστα μεσοβδόμαδα. Επίσης πολλές τελετές έχουν προγραμματιστεί για το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι του 2023

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ