20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: 700 τόνοι αδιάθετης σταφίδας θα καταλήξουν στις χωματερές ή τροφή για ζώα

Ημερομηνία:

Για τις χωματερές ή για ζωοτροφές φαίνεται ότι προορίζεται ο όγκος των 700 περίπου τόνων αδιάθετης σταφίδας του Ηρακλείου του 2020.

Η άλλοτε ξανθιά γόησσα του Ηρακλείου, που υπήρξε η βάση της οικονομικής ανάπτυξης της μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης, η σταφίδα φαίνεται ότι σαπίζει μέσα σε αποθήκες, μένοντας στο περιθώριο ακόμη και των όποιων κινήσεων γίνονται, για τη στήριξή της. Οι 700 αδιάθετοι τόνοι σταφίδας από το 2020 εξακολουθούν να μένουν αδιάθετοι, με τον πρόεδρο της ΚΣΟΣ να καταγγέλλει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί της ουσίας για αδιαφορία.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποστηριχθεί συνολικά το αδιάθετο προϊόν, εξήγησε ότι η όποια προσπάθεια αυτό να διανεμηθεί μέσω του τριετούς προγράμματος διάθεσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, δεν προχώρησε τελικά.

Ειδικότερα, μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας στον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση και το μέλλον των χιλιάδων αδιάθετων τόνων κορινθιακής σταφίδας, ο κ. Λιβανός απάντησε ότι εκτός από την απορριπτική απόφαση για στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμη και η πρόθεση αυτές οι ποσότητες (τόσο κορινθιακής όσο και της σουλτανίνας) μέσω του τριετούς προγράμματος διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, κατέληξε στο κενό, γιατί όπως τόνισε ο υπουργός αν και τέθηκε ως πρόταση τελικά κρίθηκε ότι επειδή οι διαδικασίες είχαν κινηθεί νωρίτερα για τα φρούτα και τα λαχανικά αν έμπαινε και η σταφίδα, μπορεί το πρόγραμμα να τιναζόταν συνολικά στον αέρα.

Για πλήρη απαξίωση της σταφίδας του Ηρακλείου έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης, ο οποίος εξήγησε ότι σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής η όποια επιθυμία να αναβιώσει το προϊόν πάει στο κενό λόγω κόστους, την ώρα που ακόμη και χρήματα που είχαν υποτίθεται δεσμευτεί ότι θα πάνε για την αναμπέλωση και τη στήριξη της σταφίδας, με την υπογραφή του νέου υπουργού θα μετακινηθούν προς άλλα προϊόντα.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, πάντως στο υπουργείο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών για το θέμα της σταφίδας, στην οποία πάντως όπως τόνισε ο κ. Ξυλούρης εκπρόσωποι του Ηρακλείου δεν έχουν προσκληθεί.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...