18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Χανιά: Bίντεο από το ταξίδι στα έγκατα του Γουργούθακα, στο βαθύτερο σπηλαιοβάραθρο στη χώρα μας

Ημερομηνία:

Για πρώτη φορά αμιγώς ελληνική αποστολή έφτασε στο βαθύτερο σημείο του Γουργούθακα, που αποτελεί το βαθύτερο σπηλαιοβάραθρο στη χώρα μας! Πρόκειται για ένα “στοίχημα” που κερδήθηκε από τους έλληνες σπηλαιολόγους, οι οποίοι έφεραν εις πέρας μια “αποστολή υψηλών απαιτήσεων“.

Οργανώθηκε από κοινού από σπηλαιολογικούς σύλλογους της Ελλάδος και έλαβαν μέρος επιστήμονες συναφών επιστημονικών κλάδων, όπως γεωλόγοι, βιολόγοι, σπηλαιολόγοι. Κατά το παρελθόν η εξερεύνηση του σπηλαίου είχε γίνει από Γάλλους επιστήμονες, με τη συμμετοχή και Ελλήνων. Ωστόσο, τώρα αυτό επιτυγχάνεται μόνο από εγχώριες δυνάμεις – ένας σταθμός στην ελληνική σπηλαιολογική παράδοση και ιστορία!

Η εξερεύνηση του Γουργούθακα– σύμφωνα με την ανακοίνωση της αποστολής- πραγματοποι΄θηκε σε όλο το βάθος του και δέκα σπηλαιοεξερευνητές/τριες έφτασαν στο βαθύτερο σημείο του στα 1200μ. Στο πλαίσιο της πραγματοποιήθηκε χαρτογραφική αποτύπωση του σπηλαίου με DISTOx, ενώ ολοκληρώθηκε η γεωλογική μελέτη και δειγματοληψία πετρωμάτων εντός του σπηλαίου, με μετρήσεις των τεκτονικών ασυνεχειών. Στόχος του εγχειρήματος ήταν να παραχθεί νέα επιστημονική γνώση και ελήφθησαν δείγματα για τη μελέτη της πανίδας του σπηλαίου καθώς και των μικροβίων στο νερό και τα τοιχώματα του σπηλαίου.

Συνολικά βρέθηκαν τρία τυφλά και άχρωμα είδη ζώων. Ένα είδος κολλέμβολου (Onychiuridae, πανω αριστερά), ένα είδος αμφίποδου (Niphargidae, Niphargus group, κέντρο) και ένα χερσαίο ισόποδο (Trichoniscus cf cavernicola, κάτω δεξιά).

Στο βίντεο που δημοσιοποίησαν χθες βλέπουμε σπάνια πλάνα από σημεία που λίγα μάτια ανθρώπων έχουν ποτέ δει.

Σε κείμενο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρουν τα εξης:

Η προαποστολή του Ιουνίου 10-19 Ιουνίου 2022, προετοίμασε την μεγάλη αποστολή του Αυγούστου 31 Ιουλίου – 15 Αυγούστου 2022.

Παρακάτω θυμηθείτε τι έγινε στην προαποστολή.

Σε αυτό το βίντεο σας ταξιδεύουμε μέσα στα έγκατα του Γουργούθακα.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...

Κασσελάκης: Θα είμαστε πρώτο κόμμα – θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες

Την πεποίθηση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο...