Ο Γιώργος Σταθάκης στην ημερίδα του enikos.gr
Για πλήρη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος μίλησε ο βουλευτής Χανίων και Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης στην ημερίδα που διοργάνωσε το enikos.gr με θέμα «Κρίση: Ευκαιρία για ανάπτυξη».
«Η ελληνική κρίση είναι αδυναμία της Ευρώπης να χειριστεί την ελληνική κρίση» τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Όπως είπε το χρέος ήταν 120% επί του ΑΕΠ το 1994 και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2009. «Δεν είναι πρόβλημα της δεκαετίας του 2000, είναι μόνιμο στοιχείο», υπογράμμισε, λέγοντας ότι το γεγονός ότι μετατρέπεται σε αιτία κατάρρευσης οφείλεται στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το ελληνικό πρόγραμμα εκ του αποτελέσματος έχει αποτύχει πλήρως. «Έγινε η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ σε δυτική οικονομία» είπε, σημειώνοντας ότι ποτέ και πουθενά δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μετά το 1929.
«Η αποτυχία του εδράζεται σε δυο άλλες αποτυχίες. Όλοι ήξεραν ότι θα προκαλούσε ύφεση και ανεργία» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας διότι ήταν λάθος σχεδιασμένο πρόγραμμα και στο σκέλος της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για αποτυχία της αναπτυξιακής ατζέντας του μνημονίου και είπε ότι «πέραν του ότι κατέρρευσε το αναπτυξιακό κομμάτι, το ίδιο το χρέος που ήταν 120% έφτασε 175%». «Παρά την κρίση, 4 χρόνια μετά η αναπτυξιακή ατζέντα, παρέμεινε στα χαρτιά και στα σπάργανα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο σήμερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το πρόβλημα είναι από τώρα μέχρι το 2020. «Το μη διαχειρίσιμο χρέος δεν είναι μετά το 2020. Είναι από τώρα. Το χρέος είναι μη βιώσιμο, καταστροφικό. Δεν μπορεί να γίνει (σ.σ. βιώσιμο) με αυτούς τους τρόπους που συζητιούνται» σημείωσε, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη αναδιάρθρωση.
«Αντί για το καταστροφικό πρόγραμμα, χρειαζόταν χωρίς να αλλάξει η αρχιτεκτονική της Ευρώπης , να έχει η ΕΚΤ πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, να κινητοποιεί εργαλεία όπως ο ΕFSF» συνέχισε, προσθέτοντας, ότι «δεν φτιάξαμε μηχανισμό που να διευκολύνει έναν πραγματικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους».