21.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Εκνευρισμός στο Ισραήλ, «πολύ απογοητευτική» η στάση Μπάιντεν

Ημερομηνία:

Την ώρα που το Ισραήλ σφυροκοπά τη Ράφα στα νότια της Γάζας, η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον ότι θα διακοπεί η παροχή ορισμένων όπλων, αν προχωρήσει η στρατιωτική επιχείρηση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ χαρακτήρισε ως «πολύ απογοητευτική» την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να παραδίδουν κάποια όπλα στο Ισραήλ σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα.

«Είναι μια δήλωση που ήταν πολύ δύσκολο να την ακούει κανείς και απογοητευτική από την πλευρά ενός προέδρου, στον οποίο έχουμε υπάρξει ευγνώμονες από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο Γκιλάντ Ερντάν στον κρατικό ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε πίεση (ασκείται) στο Ισραήλ, οποιοιδήποτε περιορισμοί τού επιβληθούν, ακόμη και από στενούς συμμάχους που ανησυχούν για τα συμφέροντά μας, ερμηνεύεται από τους εχθρούς μας» και «τους δίνει ελπίδα», πρόσθεσε.

«Αν το Ισραήλ εμποδιστεί να εισέλθει σε μια περιοχή τόσο σημαντική όσο το κέντρο της Ράφα, όπου βρίσκονται χιλιάδες τρομοκράτες, όμηροι και τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, πώς θα επιτευχθεί ο στόχος μας να εξαλείψουμε τη Χαμάς;», διερωτήθηκε ο ίδιος. «Τελικά το κράτος του Ισραήλ θα κάνει αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των πολιτών του», κατέληξε ο Ισραηλινός πρεσβευτής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε την Τετάρτη το βράδυ για πρώτη φορά όρους στην παράδοση όπλων στο Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ιστορικός σύμμαχος και βασικός προμηθευτής όπλων. «Το έχω ξεκαθαρίσει, αν μπουν στη Ράφα –δεν έχουν μπει στη Ράφα ακόμη-, δεν θα τους παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνταν πάντα για να αντιμετωπίσουν τη Ράφα, για να αντιμετωπίσουν τις πόλεις, για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει εδώ και μήνες αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πόλης αυτή στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου, όπως λέει, κρύβονται οι τελευταίοι μαχητές της Χαμάς. Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, έπειτα από περισσότερους από επτά μήνες μαχών και βομβαρδισμών που έχουν καταστρέψει τον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Ανακοίνωση έβγαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ανάρτησης,...

Παραμένουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα Χανιά

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την...

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού

Καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική...

Το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων ζητά την αποχή από τις ευρωεκλογές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ(μ-λ) Χανίων σε...