20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κρίσιμες ώρες για τους απεργούς πείνας – 27 Μαρτίου εισάγεται στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο την κατάργηση των φυλακών Γ’ τύπου

Ημερομηνία:

Της Άντας Ψαρρά | Τέθηκε τελικά σε διαβούλευση από τον υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο στην ιστοσελίδα ανοιχτής διακυβέρνησης (OPENGOV) το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις. Ήδη υπάρχουν και τα πρώτα σχόλια ενώ η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 27/3, οπότε αμέσως μετά εισάγεται στο κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα η ανάρτηση του Υπουργείου αναφέρει ότι: «Τίθεται από σήμερα σεδημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις». Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 και ώρα 14:00».

Ο υπουργός υλοποιεί με αυτό τον τρόπο τη δέσμευσή του ίδιου αλλά και των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης για άμεση λύση στα κατασταλτικά αδιέξοδα και τις εξοντωτικές συνθήκες κράτησης που επέβαλε με έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και η κυβέρνηση Σαμαρά.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου για τηναποφυλάκιση των συγγενών των κρατουμένων απεργών πείνας.

Ήδη όμως και παρά τη χθεσινή έκκληση του υπουργού, οι 22 απεργοί (συν όσους προστέθηκαν από χθες)  συνεχίζουν την απεργία πείνας, ενώ υπάρχει και η ρητή εντολή του υπουργού για άμεση μεταφορά σε νοσοκομεία όσων η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι διευθύνσεις των φυλακών δεν φαίνεται να κινητοποιούνται όμως με την ανάλογη προσοχή. Οι κρατούμενοι χάνουν ο ένας μετά τον άλλον τις δυνάμεις τους και ήδη κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν κινδύνους ακόμα και για τη ζωή τους. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει σύντομα να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες άρσης του επικίνδυνου αυτού αδιεξόδου.

Σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως αυτονόητο να γίνουν σεβαστά όλα τα δικαιώματα των απεργών και να γίνουν οι όποιες αναγκαίες επαφές με τις ανάλογες πρωτοβουλίες ώστε να μην κινδυνέψει η ζωή κανενός.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφιέρωμα στον Καβάφη και μουσική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Καβάφη, παρουσίαση νέων...

Βιβλιοπαρουσίαση: «Αυτός ο ρόλος ήθελε Ελένη Παπαδάκη» από τις εκδόσεις Ροδάμανθυς

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό...

Σεμινάρια αλιευτικού τουρισμού από την Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα αλιείας των Περιφερειακών ενοτήτων

Ολοκληρωθήκαν με επιτυχία τα σεμινάρια Αλιευτικού Τουρισμού που διοργάνωσε...