Μπορεί οι βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων να πείστηκαν μετά τις πιέσεις που τους ασκήθηκαν ότι το νερό δεν ξεπουλιέται και πλέον να υποστηρίζουν τη μεταβίβαση του στο Υπερταμείο, όμως η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων φαίνεται ότι δεν έχει πειστεί ότι δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση η συγκεκριμένη εξέλιξη και καλεί τους βουλευτές να πούν “ΟΧΙ” στα σχέδια των δανειστών για το νερό.
Διαβάστε τι γράφουν:
H Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί τους Έλληνες βουλευτές και την κυβέρνηση να πουν ξεκάθαρο «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση του νερού και να αρνηθούν να εντάξουν τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στο διαβόητο «Υπερταμείο».
Υπενθυμίζουμε για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι στην πενταμελή διοίκηση του Υπερταμείου τα δυο μέλη διορίζονται απευθείας από τους δανειστές, ενώ και για τα άλλα τρία μέλη που διορίζει η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών! Επιπλέον, σκοπός του Υπερταμείου είναι να υπάρχουν έσοδα, κέρδη δηλαδή για τους δανειστές. Άρα το νερό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης περνάνε υπό τον έλεγχο των δανειστών.
Υπενθυμίζουμε ακόμη το έντονο ενδιαφέρον πολυεθνικών για τη διαχείριση των νερών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (κι όχι μόνο, αυτό είναι μόνο η αρχή), που επιδίωξαν και στο παρελθόν να πάρουν κομμάτι ή και ολόκληρες τις δημόσιες εταιρείες ύδρευσης των δυο αυτών πόλεων, ελέγχοντας έτσι το νερό της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εκείνο που σταμάτησε τα σχέδιά τους ως τώρα ήταν η μεγάλη αντίδραση των πολιτών, το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.
Για όσους επίσης έχουν την αυταπάτη ότι «θα βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών» με την ιδιωτικοποίηση, έχουμε να πούμε ότι τους διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα, διεθνής και ευρωπαϊκή, όπως μας την περιέγραψε πριν μερικά χρόνια πανεπιστημιακός από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου σε συνέδριο στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων: Σε όλη την Ευρώπη πλέον (και στη Γερμανία) υπάρχει η τάση της επαναδημοσιοποίησης – επαναδημοτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και ενέργειας που είχαν στο παρελθόν ιδιωτικοποιηθεί κι αυτό γιατί όπου έγινε ιδιωτικοποίηση εταιρειών ύδρευσης:
Κατόπιν όλων αυτών, μεγάλες πόλεις όπου το νερό είχε ιδιωτικοποιηθεί, επανέκτησαν το νερό τους, δηλαδή ξανααγόρασαν, πήραν πίσω οι Δήμοι τις εταιρείες ύδρευσης από τους ιδιώτες. Και μιλάμε για Δήμους όπως του Παρισιού και του Βερολίνου!
Δε χρειάζεται να επαναλάβουμε τα λάθη άλλων ευρωπαϊκών χωρών με χρονοκαθυστέρηση, ζημιώνοντας οικονομικά το ελληνικό δημόσιο και διακινδυνεύοντας την ποιότητα του νερού που πίνουμε. Πάνω από δυο εκατομμύρια (2.000.000) Ευρωπαίοι πολίτες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη στην Ιστορία νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών ζητώντας να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό. Κρατήστε τα πολυεθνικά κοράκια μακριά από το νερό μας!
«Δεν θα δείτε ποτέ από εμένα και το ΠΑΣΟΚ να πάμε στο παρασκήνιο, να κάνουμε…
«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη όπως ανακοίνωσε, εν μέσω χειροκροτημάτων, στο Ίδρυμα…
Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του…
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
This website uses cookies.