17.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

«Κραυγή» απόγνωσης από μελισσοκόμους: Ισχυρά δηλητήρια στις καλλιέργειες – Αν χαθεί η μέλισσα, τελειώσαμε!

Ημερομηνία:

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι μελισσοκόμοι εξαιτίας των ισχυρών δηλητηρίων που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους οι αγρότες, τα οποία τις εξολοθρεύουν.

Όπως επισημαίνουν οι ορεινοί μελισσοκόμοι σε ανακοίνωσή τους σε ιστότοπό τους, «αν χάθει η μέλισσα, τελειώσαμε!».

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή τους στο orinimelissa.blogspot.com:

«Στείλτε αυτή την ανάρτηση παντού, μπας και σταματήσει αυτή η καταστροφή που ζούμε όλοι οι μελισσοκόμοι. Ισχυρά δηλητήρια πάνω στις καλλιέργειες δηλητηριάζουν τα ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ. Ραντίσματα πέρα από κάθε επιτρεπόμενο όριο σκοτώνουν τον ΚΟΠΟ ΜΑΣ. Οι αγρότες έχουν διαλέξει ένα δρόμο που δεν έχει πίσω γυρισμό. Αν χαθεί η ΜΕΛΙΣΣΑ , ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!

Η μεγαλύτερη αξία της μέλισσας εντοπίζεται στην προσφορά της στην επικονίαση των φυτών, δηλαδή στη μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου, με αποτέλεσμα την γονιμοποίηση, την καρπόδεση και τελικά την παραγωγή φρούτων και καρπών αλλά και την διασφάλιση της αναπαραγωγής των φυτών. Η μέλισσα είναι υπεύθυνη για την επικονίαση του 70-75% του συνόλου των καλλιεργειών.

Το οικονομικό όφελος από την προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση, σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, είναι κατά 60-143 φορές μεγαλύτερο από τη συνολική αξία των προϊόντων της.

Εκτός όμως από τα καλλιεργούμενα είδη, η μέλισσα επικονιάζει χιλιάδες άγρια φυτικά είδη, που αποτελούν κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος και η προσφορά της στην περίπτωση αυτή είναι αδύνατο να εκφραστεί σε οικονομικό όφελος.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια μελισσοκομία είναι οι δηλητηριάσεις των μελισσών από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φυτοφάρμακα).


Οι μέλισσες δηλητηριάζονται είτε:

– με την άμεση επαφή τους με το φυτοφάρμακο μετά την εφαρμογή του στις καλλιέργειες ή την άγρια βλάστηση ή

– με την συλλογή μολυσμένης γύρης ή νέκταρος ή νερού.

Αποτέλεσμα της δηλητηρίασης των μελισσών από φυτοφάρμακα είναι είτε ο άμεσος θάνατός τους είτε η μακροπρόθεσμη μειωμένη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού της, με αποτέλεσμα να μην επιτελούν το έργο τους.

Ζητάμε την ευαισθητοποίηση των καλλιεργητών:

1) στην ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ώστε να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης και οι προφυλάξεις που αναφέρονται στην ετικέτα τους, μεταξύ των οποίων και οι προφυλάξεις για την προστασία των μελισσών (αν απαιτούνται),

2) στην εφαρμογή των ψεκασμών σε ώρες μειωμένης δραστηριότητας των μελισσών (απόγευμα),

3) στους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζιζανίων (κόψιμο),

4) στην αποφυγή ψεκασμών κατά την διάρκεια της ανθοφορίας,

5) στην ενημέρωση των μελισσοκόμων της περιοχής για επικείμενο ψεκασμό».

topontiki.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...

Ρωσία: Δεν χαρακτηρίζεται «άμεση απειλή» στη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ – «Θετικό βήμα» λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαιρετίζει κίνηση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ...