20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρεμλίνο: Τίποτα «ελπιδοφόρο», καμία «πρόοδος» στις συνομιλίες με την Ουκρανία

Ημερομηνία:

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη δεν απέδωσαν τίποτα «ελπιδοφόρο» ούτε καμία «πρόοδο», δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τίποτα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ούτε για οποιαδήποτε πρόοδο. Μένει να γίνει πολλή δουλειά», επεσήμανε ο Πεσκόφ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία έθεσε τους όρους της γραπτά.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ενημερώσει τον Τύπο αργότερα σήμερα για τις χθεσινές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και ότι το ρωσικό Σύνταγμα αποκλείει να συζητηθεί η τύχη οποιασδήποτε ρωσικής επαρχίας με οποιονδήποτε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να μην δημοσιοποιηθεί η ουσία των όσων συζητήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Κίεβο

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά μια δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί.

Η Ρωσία θα διατηρήσει κάποιες δυνάμεις κοντά στο Κίεβο για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο, πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.

«Αν και οι Ρώσοι αποσύρουν κάποια στρατεύματα από (γύρω από) το Κίεβο, θα αφήσουν ακόμη κάποιες δυνάμεις εδώ (κοντά στο Κίεβο) για να κρατήσουν τα στρατεύματά μας», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η νύχτα πέρασε σχετικά ήρεμα, με τον ήχο από σειρήνες και αυτόν από πυρά από μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός μέσα στην ίδια την πόλη», σημείωσε ο Ποβορόζνικ.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, Βιατσεσλάβ Τσάους δήλωσε παράλληλα ότι δεν βλέπει μείωση των ρωσικών επιθέσεων παρά την ανακοίνωση χθες από τη Μόσχα μιας μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας σε αυτήν τη ζώνη.

«Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

"google ad"

«Το Τσερνίχιβ βομβαρδιζόταν όλη τη νύχτα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι μη στρατιωτικές υποδομές καταστράφηκαν και ότι οι κάτοικοι της πόλης εξακολουθούν να μην έχουν νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η ‘μειωμένη δραστηριότητα’ του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ», συνέχισε.

Στην πόλη αυτή, η οποία είχε 280.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, δεν έχει πλέον «δίκτυα επικοινωνίας και δεν μπορούμε πλέον να τα επισκευάσουμε», πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε χθες να μειώσει «ριζικά» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις προς το Κίεβο και την Τσερνίχιβ, έπειτα από «ουσιαστικές» συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η κατάσταση δεν αλλάζει, η Τσερνίχιβ αποτελεί στόχο βομβαρδισμών του πυροβολικού και αεροπορικών» πληγμάτων, σημείωσε ο Τσάους.

Μετά την Μαριούπολη στον νότο, η Τσερνίχιβ είναι η πόλη που έχει δεχθεί τους περισσότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο δήμαρχος της Τσερνίχιβ Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε χθες ότι 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη εδώ και περισσότερο από έναν μήνα και ότι περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άμαχοι.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε δυστυχώς να διαπιστώσουμε ότι οι Ρώσοι μειώνουν την ένταση των εχθροπραξιών προς την κατεύθυνση του Κιέβου και της Τσερνίχιβ», επιβεβαίωσε σήμερα ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αρεστόβιτς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, σημείωσε παράλληλα όσον αφορά την Μαριούπολη, ότι σφοδρές οδομαχίες μαίνονται στην πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας και ότι η μισή πόλη έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης της περιφέρειας Μικολάγιφ στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίστηκαν επίσης γύρω από την κατεχόμενη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα και σε ολόκληρη την περιφέρεια.

«Δεν χαλαρώνουμε, εργαζόμαστε για την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας», σημείωσε ο Κιμ.

Στο μεταξύ στη δυτική Ουκρανία, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Χμελνίτσκι δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Ο Σέρχι Χαμάλιι δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους στόχους των πληγμάτων, αλλά σημείωσε ότι «εντοπίστηκαν» φωτιές και έγιναν έλεγχοι για να διευκρινιστεί αν υπήρχαν απώλειες.

Φωτογραφία: depositphotos.com

AΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...