16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Κρεμλίνο: Το Κίεβο δεν θέλει να διαπραγματευτεί – Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί παραδόθηκαν στο «Αζοφστάλ», όχι οι διοικητές | Βίντεο

Ημερομηνία:

Για πλήρη έλλειψη επιθυμίας να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία η Μόσχα.

“Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και παρατηρούμε πλήρη έλλειψη επιθυμίας των Ουκρανών διαπραγματευτών να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία“, κατήγγειλε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μία ημέρα αφού η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι οι συνομιλίες έχουν ανασταλεί εξαιτίας της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου ότι η Μόσχα δεν διαθέτει καμία πληροφορία για τον Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται από σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα για έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι κατασκευάζει κατηγορίες τέτοιου είδους εναντίον της Ρωσίας.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πληροφορία. Και οι πιθανότητες να βοηθήσουμε (τον κατηγορούμενο) είναι πολύ μικρές καθώς δεν διαθέτουμε διπλωματική αντιπροσωπεία” στην Ουκρανία, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πολλές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που έχουν διατυπωθεί εναντίον Ρώσων στρατιωτών είναι “ψευδείς ή σκηνοθετημένες“.

Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί παραδόθηκαν άνευ όρων

Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συνολικά 959 Ουκρανοί μαχητές, συμπεριλαμβανομένων 80 τραυματιών έχουν παραδοθεί από τα καταφύγια και τα τούνελ κάτω από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης από τη Δευτέρα.

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές δεν έχουν ακόμα παραδοθεί από τον λαβύρινθο καταφυγίων και στοών κάτω από τη χαλυβουργία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της στηριζόμενης από τη Ρωσία «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Το Κίεβο αναμένει την ανταλλαγή τους, ενώ οι εισαγγελείς στη Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραπέμψουν πολλούς σε δίκη.

Ο αριθμός των αιχμαλώτων αυξήθηκε κατά 694 τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ανάμεσά τους ήταν 80 τραυματίες, εκ των οποίων οι 51 νοσηλεύοντι σε νοσοκομείο που παρέχεται από τη συμμαχική με τη Ρωσία Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR), είπε ο αξιωματούχος.

«Δεν υπάρχουν διοικητές στο ανώτατο επίπεδο (μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν) – δεν έχουν φύγει», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που αναγνωρίστηκε επίσημα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις τρεις ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι – έως τώρα», δήλωσε ο Πουσίλιν, που μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις ελέγχει τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ, γνωστό ως DAN.

Το εργοστάσιο Azovstal ήταν το τελευταίο προπύργιο των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, μια βασική πόλη-λιμάνι που διεκδικεί η ΛΔΔ ως μέρος της επικράτειάς της. Τα ρωσικά και τα συμμαχικά στρατεύματα αρνήθηκαν να εισβάλουν στην τεράστια τοποθεσία και αντίθετα την απέκλεισαν.

Το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι διέταξε τα στρατεύματα να παραδοθούν, αν και ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky το περιέγραψε ως εκκένωση.

"google ad"

«Η επιχείρηση για τη διάσωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης ξεκίνησε από τον στρατό μας και τους αξιωματικούς των πληροφοριών μας με στόχο να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η δουλειά συνεχίζεται και αυτή η δουλειά απαιτεί τακτ και χρόνο» , είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο την Τετάρτη που δείχνει άοπλα ουκρανικά στρατεύματα να εγκαταλείπουν το Azovstal. Ρώσοι στρατιώτες τους έψαξαν πριν τους επιτρέψουν να φύγουν με λεωφορείο ή ασθενοφόρο, δείχνει το βίντεο. Οι κολώνες μεταφοράς συνοδεύονταν από στρατιωτικά οχήματα. Τα ουκρανικά στρατεύματα θεωρείται ότι βρίσκονται υπό κράτηση από το DPR.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι αναμένουν ότι οι αιχμάλωτοι στρατιώτες θα ανταλλάσσονταν με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Ωστόσο, πολλοί από τους μαχητές ανήκουν στο υπερεθνικιστικό τάγμα Azov, το οποίο η Ρωσία κατηγορεί για διάφορα εγκλήματα πολέμου.

Την Τρίτη κατατέθηκε στο ρωσικό κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που θα χαρακτηρίζει το Αζόφ ως τρομοκρατική οργάνωση. Παρόμοιο αίτημα απέστειλε η Γενική Εισαγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας. Εάν εγκριθεί η ταξινόμηση, θα άνοιγε μια νομική οδός για τη δίωξη όλων των μελών του Azov επειδή βρίσκονται στις τάξεις της μονάδας και όχι για συγκεκριμένα εγκλήματα. Το σύνταγμα Αζόφ είναι επίσημα μέρος της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Johnson & Johnson: Αποζημιώσεις 6,5 δισεκ. δολαρίων για το φερόμενο ως καρκινογόνο ταλκ

Αποζημιώσεις ύψους περίπου 6,5 δισεκ. δολαρίων θα καταβάλει ο...

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...