22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

ΚΡΗΤΗ 101,5 FM: Ένας «Σταθµός της ζωής σας»

Ημερομηνία:

22 Ιούλη 1989 – Μια 25ετία πρωτοπορίας

Στην κυριολεξία σταθμός μοναδικός που συνόδευε τη ζωή πολλών Κρητικών ήταν ο ΚΡΗΤΗ 101,5 FM STEREO

Σταθμός δεμένος με τα προβλήματα που στόχευε στην επίλυσή τους και έδινε μάχη καθημερινά μαζί με τους Χανιώτες.

Μ’ ένα επιτελείο ικανό ν’ ανταποκριθεί στις δημοσιογραφικές κοινωνικές αλλά και πολιτικές ανάγκες του τόπου ο ΚΡΗΤΗ FM αναγνωρίστηκε ο «σταθμός ζωής» για πολλούς Κρητικούς που παρακολουθούσαν όχι μόνο παθητικά αλλά κυρίως ενεργά τα ποικίλα προγράμματα του.

Στον ΚΡΗΤΗ FM ο ακροατής ήταν κατά κάποιο τρόπο και συνεργάτης του σταθμού.

Συμμετείχε στις περισσότερες εκπομπές είτε για να διασκεδάσει είτε για να επιμορφωθεί από εκπομπές για την οικογένεια για τον πολιτισμό για την ιστορία, για την υγεία, για την επιστήμη, για τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Εκπομπές όπως «Το φως τη Ορθοδοξίας» με τον αξέχαστο θεολόγο και κοινωνικό αγωνιστή Λευτέρη Πανηγυράκη άφησαν εποχή.

Πολύ σημαντικές και οι εκπομπές της Ελευθερίας Κατσιφαράκη της Μαρίας Χαραλαμπάκη, της Στέλλας Αλευράκη, του Παναγιώτη Φραγκεδάκη, του Κώστα Σπανάκη, του Γιώργου Βλαζάκη και τόσων άλλων όπως του αξέχαστου Φίλλιπου Μαργαρίτη του Γιώργου Θαλλασινού του Μανώλη Κωνσταντάκη. Ειδικά οι τρείς τελευταίοι εντυπωσίασαν και άφησαν εποχή με τα έξυπνα προγράμματα διασκέδασης μέσω των ερτζιανών που προσέφεραν.

Ουδέποτε άλλοτε μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί αξιόλογοι παραγωγοί όχι για λόγους μόνο βιοποριστικούς αλλά κυρίως από μεράκι να προσφέρουν ότι το καλύτερο δίνοντας όλο τους τον εαυτό στην συλλογική προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι ο ΚΡΗΤΗ 101,5 FM STEREO είναι ο αρχαιότερος ραδιοφωνικός σταθμός της Κρήτης (από 22 Ιουλίου 1989). Στελεχώθηκε από τους καλύτερους παραγωγούς της ερασιτεχνικής ραδιοφωνίας που ανθούσε τότε.

Κύριος ανταγωνιστής του ΚΡΗΤΗ FM ήταν ο ΧΑΝΙΑ 100 που δυστυχώς είχε άδοξο τέλος ενώ στο διάστημα λειτουργίας του είχε αναπτυχθεί μια ευγενής άμιλλα που βοηθούσε στην βελτίωση των προγραμμάτων και των δύο σταθμών.

Αφορμή για τη δεύτερη αυτή αναφορά στην 25ετή πορεία του ΚΡΗΤΗ FM στάθηκε μια επιστολή του γνωστού φίλου Χανιώτη επιστήμονα κ. Βαγγέλη Μπούρμπου που με αφορμή την πρώτη μας αναφορά στην 25ετή πορεία του ΚΡΗΤΗ FM αναφέρει:

Κύριε Δ/ντή
Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριτη εφημερίδα σας την « αναφορά στην 25ετή πορεία του Κρήτη 101,5 FM stereo-Ο ραδιοφωνικός Σταθμός που άνοιξε νέους δρόμους στα ερτζιανά της Κρήτης». Πραγματικά ο Σταθμός αυτός κάτω από δύσκολες συνθήκες πάλεψε και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αγωνίζεται για την αντικειμενική ενημέρωση του λαού της Κρήτης. Βασικοί συντελεστές της πετυχημένης αυτής προσπάθειας υπήρξαν οι πολύτιμοι και με την καθοδήγηση σας συνεργάτες.

Πέρα όμως από αυτούς υπήρχαν και άλλοι που ανιδιοτελώς συνεργάσθηκαν μαζί σας και βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων του Σταθμού. Γι αυτούς δεν γίνεται καμία αναφορά και ευχαριστία. Μεταξύ αυτών υπήρξε και ο υποφαινόμενος, που συμμετείχε σχεδόν καθημερινά και για πολλά χρόνια στις εκπομπές της Κατερίνας Πολύζου και Μαρίας Γαραντωνάκη σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης. Μάλιστα οι ζωντανές εκπομπές της δεύτερης συνεργάτιδάς σας έλυναν άμεσα προβλήματα που απασχολούσαν τους αγρότες της μεγαλονήσου.

"google ad"

Θέλω να πιστεύω πως το σύντομο της αναφοράς σας αυτής είναι η βασική αιτία μιας τέτοιας παράλειψης.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας

Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος

Γεωπόνος Ερευνητής

Σημειώνεται ότι πολλοί επιστήμονες εφιλοξενούντο πυκνά συχνά στις εκπομπές του ΚΡΗΤΗ FM όπως ο διακεκριμένος γιατρός Χάρης Μπατάκης, ο Λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης και πολλοί άλλοι.

Περιττό να αναφέρομε ότι ο ΚΡΗΤΗ FM σημείωνε ρεκόρ ακροαματικότητας γεγονός που είχε επισημανθεί και αναφερθεί πολλάκις από κεντρικά ΜΜΕ.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του ΚΡΗΤΗ FM στην συνενόηση και κοινή έκφραση της Κρήτης σε κορυφαία ζητήματα όπως η ύπαρξη των ξένων βάσεων. Τότε εκτός από τη Σούδα υπήρχαν και στις Γούρνες Ηρακλείου και ο αγώνας ήταν κοινός σε όλη την Κρήτη για το διώξιμό τους.

Με δικτυώσεις και κοινές εκπομπές ο ΚΡΗΤΗ FM με Ρ.Σ. του Ηρακλείου (ΚΑΣΤΡΟ FM) έδιναν βήμα σε όλους τους Κρητικούς για να εκφράσουν τα αντιβασικά αισθήματά τους.

Ο ΚΡΗΤΗ FM είχε και κάθε πρωί δικτύωση και κοινή εκπομπή με τον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου London Greek Radio (LGR), απ’ όπου η Κρήτη ενημερωνόταν για τα νέα της Κύπρου και της Ευρώπης, ενώ αντίστοιχα ο ΚΡΗΤΗ FM ενημέρωνε για τα γεγονότα του νησιού.

Συνεργασία υπήρχε και με ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αυστραλίας (ΚΟSMOS FM) αλλά και της Αμερικής.

Έτσι ο ΚΡΗΤΗ FM ήταν παντού όπου υπήρχαν Έλληνες και Κρητικοί της διασποράς.

Ύστερα από τα παραπάνω δεν ήταν παράξενο που ο ΚΡΗΤΗ FM συγκέντρωνε το μίσος… από ορισμένους ώστε να συλλέγομε τους κάλυκες μπροστά από τις εγκαταστάσεις του κατά καιρούς με τις σακούλες…

Η τεράστια επιτυχία του σταθμού ως ήταν φυσικό δημιούργησε αντιζηλίες και εκδηλώθηκε πάλη συμφερόντων που στον ευαίσθητο χώρο των Χανίων, εκφράστηκε ακόμα και με βίαιες ενέργειες σε βάρος του Σταθμού.

Αυτά όμως είναι καλό να παραμερίζονται, τώρα πια και να μένουμε στα θετικά που προσθέτουν δυναμισμό στον τόπο και ανοίγουν θετικές προοπτικές.

Νίκος Αγγελάκης

Φωτ.: Ο Κυριάκος Διακογιάννης κοινωνικός αγωνιστής και συγγραφέας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στα γραφεία του ΚΕΗΤΗ FMγύρω στο 1997 Διακρίνονται οι συνεργάτες της προσπάθειάς μας Μιχάλης Πολύχρονάκης, Παντελής Χουλάκης και Νίκος Χειλαδάκης

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...