14.8 C
Chania
Monday, February 2, 2026

Κρητικός καθηγητής διδάσκει Κινέζους Ελληνικά και… πεντοζάλι

Ημερομηνία:

Από τα σοκάκια της Βιάννου στις λεωφόρους του Πεκίνου. Ένας Κρητικός καθηγητής καταρρίπτει τα σύνορα και διδάσκει στους Κινέζους όχι μόνο τη γλώσσα μας, αλλά και το πώς να χορεύουν τον «σιγανό». Ο Μανώλης Σπανάκης, πρεσβευτής του πολιτισμού μας στην Κίνα, μιλά στην ΚΡΗΤΗ TV για τη ζωή στο Πεκίνο, όσα του λείπουν από την πατρίδα αλλά και όσα του ζητούν με λαχτάρα οι φοιτητές του να τους μάθει. Ο «σιγανός» και ο «χανιώτης» έγιναν τα αγαπημένα τους βήματα, ενώ μια συγκεκριμένη λέξη έχει κλέψει τις καρδιές τους.

Για τον Μανώλη Σπανάκη, τον Ηρακλειώτη καθηγητή που ζει στην κινεζική πρωτεύουσα, η απόσταση μεταξύ Κρήτης και Κίνας εκμηδενίζεται μέσα σε μια αίθουσα πανεπιστημίου. Εκεί όπου οι Κινέζοι φοιτητές του δεν μαθαίνουν μόνο τη γραμματική και το συντακτικό, αλλά ανακαλύπτουν την ψυχή της Ελλάδας.

Στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ο Κρητικός λέκτορας διδάσκει στους Κινέζους φοιτητές ότι τα ελληνικά δεν είναι «ξένα», αλλά μια γλώσσα που κρύβει μέσα της την κοινή παγκόσμια λογική.

Τρία χρόνια τώρα, ο Μανώλης Σπανάκης ανταλλάσσει το μεσογειακό φως με την ενέργεια της ασιατικής μεγαλούπολης.

Αν και το ελληνικό φαγητό και το κλίμα της πατρίδας του λείπουν, η ζεστασιά των ανθρώπων εκεί τον έκανε να νιώσει γρήγορα σαν στο σπίτι του.

Όμως, η διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου δεν περιορίζεται στα θρανία. Οι φοιτητές του διψούν για Ελλάδα! Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Μανώλης Σπανάκης φέρνει αυτούς τους νέους στο νησί μας, μετατρέποντάς τους στους μελλοντικούς φιλέλληνες που θα διαδώσουν το κρητικό πνεύμα αλλά και τους κρητικούς χορούς στην Άπω Ανατολή.

neakriti.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα χειμερινά Express δρομολόγια για Ηράκλειο – Χανιά & Χανιά – Ηράκλειο

Η ΚΤΕΛ Ηρακλείου Λασιθίου ΑΕ, σε συνεργασία με την ΚΤΕΛ Χανίων...

doValue: Η «Υπεύθυνη Δήλωση» που άναψε φωτιές – Αντιδράσεις για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων δανειοληπτών

Μια νέα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ δανειοληπτών και εταιρειών διαχείρισης...

Νέος βιώσιμος ποδηλατόδρομος και σταθμός φόρτισης στα Χανιά

Τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη νέου βιώσιμου ποδηλατόδρομου στα...