16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κριτική για το βιβλίο με τους λόγους του Γεώργιου Ξενουδάκη

Ημερομηνία:

Άγιος Νικόλαος Λασιθίου 15-1-2018

Αγαπητέ κ. Νταμπακάκη,

Αφού πρώτα σας ευχηθώ καλή υγεία και μακροημέρευση, για τον καινούργιο χρόνο, σας ευχαριστώ θερμότατα για την καλοσύνη που είχατε να μου στείλετε το βιβλίο με τους λόγους του Γεωργίου Ξενουδάκη, το οποίο, ομολογώ, αγνοούσα.

Δεν θα ήταν υπερβολή, να σας πω, ότι διαβάζοντάς το, έγινα σοφότερος. Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο, πατριωτικό, εθνικό κείμενο, που θα έπρεπε να στολίζει κάθε ελληνική βιβλιοθήκη, γιατί ο Γεώργιος Ξενουδάκης δεν ήταν απλώς ένας Έλληνας Κρητικός πατριώτης, αλλά και ένας από τους πλέον σημαντικούς βουλευτές την εποχή του Όθωνα και του Γεωργίου Α’.

Μέσα και έξω από την Βουλή, πραγματικός αγωνιστής, με τον λόγο και τη γραφίδα του, πάλευε για την Ελευθερία και την Ένωση, με την υπόλοιπη Ελλάδα, της αγαπημένης του Κρήτης, όπως έκαναν, εκεί κάτω, οι οπλαρχηγοί και οι απλοί πολίτες, με το τουφέκι.

Οι αγορεύσεις του στη Βουλή των Ελλήνων, ήταν μνημειώδεις. Όποιος έχει το κουράγιο να τις διαβάσει στο βιβλιαράκι, που μου στείλατε, θα πειστεί ότι δεν υπερβάλλω.
Ευγενής, κόσμιος, ευπροσήγορος, αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συναδέλφους του και δικαιολογεί απόλυτα αυτό που γράψατε.

Ότι ήταν ο πρώτος, με καταγωγή από την Κρήτη, φοιτητής της Νομικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μόλις είχε ιδρυθεί, πρώτος δικηγόρος, πρώτος βουλευτής στην εθνική Βουλή!

Λυπάμαι που τα έργα, οι θυσίες και οι προσπάθειες, για την λευτεριά και την προκοπή της πατρίδας μας τέτοιων ατόμων, όπως ο Γεώργιος Ξενουδάκης, παραμένουν στην λήθη και στην αφάνεια.

Δυστυχώς, φαίνεται, ότι αυτή είναι η μοίρα όλων των αληθινών πατριωτών. Βλέπε, Καποδίστρια, Κολοκοτρώνη και τόσων άλλων, που η ιστορία μας τους έχει ξεχάσει, ενώ αντίθετα επιβραβεύει τους ιδιοτελείς και τους φαύλους.
Σε συνάρτηση με την τελευταία μου αυτή σκέψη, σας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι φροντίσατε να ανατυπώσετε το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο, για να μην παραμείνει στην αιώνια λήθη.

Προσωπικά σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ και πάλι θερμά, που μου δώσατε την ευκαιρία να βιώσω και να πληροφορηθώ ιστορικά γεγονότα, που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας και σας υπόσχομαι ότι στο προσεχές βιβλίο μου, που θα αναφέρεται στην παραπάνω περίοδο, θα συμπεριλάβω στην βιβλιογραφία του και τους «Λόγους του Γεωργίου Ξενουδάκη»

Με απεριόριστη εκτίμηση
Θεόδωρος
Δημοσθ. Παναγόπουλος

Σημείωση Ν. Νταμπακάκη
Ο κ. Θεόδωρος Δ. Παναγόπουλος είναι συνταξιούχος Δικαστής της τακτικής δικαιοσύνης, Δικηγόρος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων ιστορικού περιεχομένου και κριτικός.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ