15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Κριτική και προτάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά την επιχειρηματική κοινότητα

Ημερομηνία:

Του Στράτου Μπαλαντίνου

Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Χανίων που διεξήχθη στις 15-2-2022 (την Δευτέρα λόγω έλλειψης απαρτίας δεν πραγματοποιήθηκε η προκαθορισμένη συνεδρίαση του ΔΣ) οφείλουμε να πούμε κάποια πράγματα τα οποία απασχολούν έντονα την επιχειρηματική κοινότητα του νομού μας.

Καταρχήν, αποτελεί διαπίστωση όλων ότι ο επιχειρηματικός κόσμος ιδίως στην εποχή covid αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, ενώ η ακρίβεια που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας πολλών παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά, φαίνεται να αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο όχι μόνο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας, αλλά και την ίδια μας την επιβίωση.

Ως εκ τούτου, το κράτος οφείλει να δει τα προβλήματα των επιχειρηματιών, να σεβαστεί τους κόπους και τους αγώνες που δίνουν επί χρόνια και καθημερινά οι επαγγελματίες και μέσα από «γενναίες» αποφάσεις να σταθεί ως πραγματικός αρωγός για την επιβίωσή τους μετά από αυτό το οικονομικό χάος που προκλήθηκε από τον κορονοϊό.

Οι προτάσεις μας, οι παρεμβάσεις και οι διεκδικήσεις μας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, αλλά και ξεκάθαρες.

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Χανίων πρότεινα μεταξύ άλλων:

1.τη δραστική μείωση του ΦΠΑ στις πρώτες ύλες, ώστε να «ελαφρυνθούν» τα «πορτοφόλια» και των επιχειρηματιών και των καταναλωτών

2.την περαιτέρω επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

3.την εξασφάλιση της δυνατότητας επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων

4.την δυνατότητα των επιχειρήσεων του νομού μας να έχουν ενεργειακή επάρκεια με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

5.την ισόποση με την ποσοστιαία αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος επιδότηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μέχρις ότου ανακινηθεί η οικονομία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο απαλλάσσουμε τους επιχειρηματίες από αυτό το έξτρα οικονομικό βαρίδι. Τουλάχιστον ας ζητήσουμε την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Ειδάλλως, προβλέπω το τόσο ακριβό ρεύμα να αποτελεί βασική αιτία για νέα λουκέτα.

Εάν δεν κινηθούμε άμεσα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως επιχειρηματίες, όχι μόνο θα διογκωθούν, αλλά θα είναι και ανυπέρβλητα.

Δυστυχώς, ως Επιμελητήριο Χανίων, ενώ θα έπρεπε να συνεδριάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μεταφέρουμε στη διοίκηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας, κάτι τέτοιο οφείλουμε να παραδεχθούμε μετά λύπης ότι δεν γίνεται.

Καλούμαστε να συνεδριάσουμε με θέμα τον τουρισμό μέσα Φλεβάρη, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για τον τουρισμό από τον περασμένο Οκτώβρη. Έχει γίνει άραγε αποτίμηση της περσινής τουριστικής περιόδου; Και εάν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα; Γνωρίζουμε αν κάτι δεν πήγε καλά, ώστε μέσα από παρεμβάσεις μας να το διευθετήσουμε φέτος; Και εάν έχει γίνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων, γιατί δεν τα γνωρίζουμε εμείς; Έχω την αίσθηση πως ιδίως σε αυτόν τον τομέα, η διοίκηση του επιμελητηρίου και το τμήμα τουρισμού του επιμελητηρίου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και παρόλα αυτά, το θέμα δεν συζητήθηκε!!!

"google ad"

Καλούμαστε να μιλήσουμε για το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και παρόλα αυτά δεν το συζητάμε καν!!!

Για τους λόγους αυτούς συν του ότι ως εκπρόσωποι των επιχειρηματιών δεν μπορούμε να έχουμε διακοσμητικό ρόλο, ζητώ για ακόμη μια φορά από τη διοίκηση του επιμελητηρίου:

-επιτέλους να κάνουμε συμβούλια τουλάχιστον μία φορά το μήνα όπως ορίζει ο νόμος

-να συζητάμε για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα

-να «σοβαρευτούμε» και να συζητάμε όλα τα θέματα των προσκλήσεων και κυρίως στο σωστό χρόνο που πρέπει να συζητιούνται και όχι «στο παρά πέντε ή στο και πέντε» των εξελίξεων.

Τέλος και επειδή κάποια στιγμή πρέπει να «ξυπνήσουμε» από το «λήθαργο» που βρισκόμαστε, οφείλουμε να δούμε κατάματα τους επιχειρηματίες του νομού και με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου μας, των παιδιών μας και των εργασιών μας να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα τη ζωή μας, το μέλλον μας, την αξιοπρέπειά μας.

Ελπίζω ο πρόεδρος και τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του επιμελητηρίου να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αυτό για το οποίο κάποτε μας-σας ζήτησαν τις καρέκλες που τους βάλαμε να κάτσουν.   

Με εκτίμηση και σεβασμό προς τους συναδέλφους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές,

* Επιχειρηματίας, ανεξάρτητο μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...