21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κροάτης Πρόεδρος: «Eπικίνδυνος τσαρλατανισμός» η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Το Ζάγκρεμπ μπορεί να την εμποδίσει

Ημερομηνία:

Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ εφόσον η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν αλλάξει τον εκλογικό της νόμο, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς. Η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το κοινοβούλιο της Κροατίας «δεν πρέπει να επικυρώσει την ένταξη κανενός στο ΝΑΤΟ» έως ότου αλλάξει αυτός ο νόμος, είπε ο Μιλάνοβιτς στον Τύπο. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να συζητηθεί, αλλά είναι «μια πολύ επικίνδυνη περιπέτεια», είπε επίσης ο πρόεδρος.

Είναι «επικίνδυνος τσαρλατανισμός», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι με αφορά, ας ενταχθούν στο ΝΑΤΟ… αλλά μέχρι να λυθεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έως ότου οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί, αν μπορούν και θέλουν, αναγκάσουν (Βόσνιους αξιωματούχους) να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο μέσα στους επόμενους έξι μήνες και δώσει στους Κροάτες τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, το κροατικό κοινοβούλιο δεν πρέπει να επικυρώσει την ένταξη κανενός στο ΝΑΤΟ», είπε.

Η Κροατία πιέζει για αλλαγή στον εκλογικό νόμο στην γειτονική Βοσνία Ερζεγοβίνη και ειδικότερα στην διαφύλαξη των δικαιωμάτων της κροατικής μειονότητας εκεί.

Φαίνεται ότι πρωθυπουργός και Πρόεδρος στην Κροατία δεν συμφωνούν και αναλυτές υποστηρίζουν ότι μάλλον πρόκειται για μία ύστατη προσπάθειας της Κροατίας να προστατεύσει τα δικαιώματα της εθνικής της μειονότητας στην γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς αντέδρασε και είπε ότι ο Μιλάνοβιτς θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συνάντηση του ΝΑΤΟ, αλλά εάν είναι «σκληρός τύπος», θα πρέπει να το κάνει μπροστά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χαβίστο επικοινώνησε με το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ρωτώντας με αγωνία τι σημαίνει η δήλωση του Κροάτη Προέδρου.

Αργά χθες το βράδυ, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε στο Twitter ότι ο Χαβίστο συζήτησε με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν και ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι το Ζάγκρεμπ υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και εάν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η κροατική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα είναι υπέρ της προσχώρησης της Φινλανδίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...