19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κρούγκμαν: “Δελφικό διάβημα” η συμφωνία του Eurogroup – Την ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει

Ημερομηνία:

Με τίτλο «Δελφικό Διάβημα» που παραπέμπει στους χρησμούς της Πυθίας με τη διττή ερμηνεία, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τοποθετήθηκε σχετικά με την συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν συμφωνήθηκε και τίποτα σπουδαίο.

«Οκ, έχουμε μία συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά ως προς τι; Εχουμε τέσσερις μήνες ακόμη χρηματοδότησης, συν κάτι που μοιάζει με συμφωνία να μη δεσμευθεί η Ελλάδα σε δημοσιονομικούς στόχους για τώρα για την ώρα υπό τον κίνδυνο της πιθανής επιδείνωσης των δημοσιονομικών. Το ερώτημα είναι τι συμβαδίζει με αυτό», ξεκινά την τοποθέτησή του ο οικονομολόγος.

«Η Ελλάδα μοιάζει να έχει υποχωρήσει αρκετά στα λόγια: όσα αναφέρονται για τη δημοσιονομική προσαρμογή έχουν γυρίσει στη γραμμή του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, κάτι που η Γερμανία μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτλεέι δέσμευση για την διατήρηση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5%. Αλλά η Ελλάδα προφανώς ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα ισχυρστεί πως δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο», προσθέτει.

Και συνεχίζει: «Συνεπώς βρισκόμαστε σε ένα περίεργο σημείο: αυτό μοιάζει σαν ήττα για την Ελλάδα, αλλά αφού τιποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, είναι ήττα για την Ελλάδα, μόνο αν η Έλληνες την εκλάβουν ως ήττα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι ένα καλό αποτέλεσμα – χρόνος για την Ελλάδα να συγκεντρωθεί».

«Γι’ αυτό θυμάμαι ένα παλιό αστείο, το οποίο με μια μικρή παραλλαγή ταιριάζει απόλυτα με την κατάσταση: τι παίρνεις αν ενώσεις έναν «νονό» της Μαφίας με μια ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον που σου κάνει μια προσφορά την οποία δεν μπορείς να καταλάβεις», καταλήγει ο Κρούγκμαν.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...

Αυτό είναι το νέο “σπίτι” του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη

Την  σύμβαση για το σημαντικό έργο «Κατασκευή-επέκταση αναβάθμιση  των...