Σε νέο του άρθρο στην εφημερίδα New York Times, ο Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, τονίζει ότι το Πουέρτο Ρίκο δεν αποτελεί την Ελλάδα των ΗΠΑ.
Η δημοσιονομική κρίση του Πουέρτο Ρίκο, επισημαίνει χαρακτηριστικά, αποτελεί απόρροια της σφοδρής ύφεσης, η οποία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην ικανότητα δανεισμού της χώρας.
«Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή» αναφέρει ο Πολ Κρούγκμαν, διευκρινίζοντας ότι παρά τη βίαιη συρρίκνωση του ΑΕΠ, ο εγχώριος πληθυσμός δεν επλήγη, όπως έγινε στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, ενώ στην Ελλάδα η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 30%, στο Πουέρτο Ρίκο διαγράφει ανοδική πορεία.
Ο Κρούγκμαν αναφέρει ότι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο χωρών συνίσταται στο γεγονός ότι το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μέρος της αμερικανικής δημοσιονομικής ένωσης. Όταν η οικονομία για παράδειγμα, παραπεί, οι πληρωμές προς τις ΗΠΑ σταματούν. Όμως τα έσοδα από την Ουάσιγκτον, στα πλαίσια του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, όχι απλά δεν μειώνονται, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνονται.
Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της κρίσης, το Πουέρτο Ρίκο έλαβε από τις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια, μεγέθους πολύ μεγαλύτερου από της Ελλάδας.
Σημειώνει ότι το ημι-αυτόνομο νησιωτικό κράτος της αμερικανικής ηπείρου, ωφελείται σημαντικά από τους αυξημένους πόρους του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, «εξουδετερώνοντας» μέρος των προβλημάτων. Συμπληρώνει ότι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο δεν βιώνουν την οικονομική κρίση στον ίδιο βαθμό με τους Ευρωπαίους ή τους Έλληνες.