17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Χαρ. Κουκιανάκης για τη δακοκτονία στον Αποκόρωνα

Ημερομηνία:

Να πραγματοποιηθεί άμεσα η δακοκτονία στον Αποκόρωνα, αλλιώς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στους παραγωγούς, τόνισε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ΤΕΕ/ΤΔΚ.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Κουκιανάκης:

“Τα τελευταία 5 χρόνια το πρόγραμμα της δακοκτονίας έχει μειωθεί δραματικά είτε με μειώσεις δαπανών είτε με μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού. Αποτέλεσμα αυτού να τίθεται σε κίνδυνο η σοδειά κάθε χρόνο τόσο ως προς την ποιότητα αλλά και ως προς την ποσότητα του ελαιολάδου.

Φέτος ο Δήμος Αποκόρωνα ως εργολάβος δολοματικών ψεκασμών δεν κατέθεσε φάκελο στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων προκειμένου να ξεκινήσει τις διαβροχές για το 2014. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δακοκτονία στο Δήμο Αποκορώνου να είναι στον αέρα.

Αυτό δεν συμβαίνει στους άλλους Δήμους του νομού μιας και οι άλλοι Δήμοι, κατέθεσαν φάκελο για τη δακοκτονία του 2014 και επίκειται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η διαδικασία.

Τούτη την ώρα υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στους ελαιοπαραγωγούς του Αποκόρωνα και στους ελαιουργούς. Είναι αδιανόητο σήμερα για 70 ή 80 χιλιάδες ευρώ που υπολείπονται για το πρόγραμμα της δακοκτονίας να θέτουμε σε κίνδυνο τη σοδειά των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Αποκορώνου.

Μιλάμε για μια ζημιά, το μίνιμουμ, 2,5 εκ. ευρώ που δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα και με την ποσότητα αλλά και τη φήμη του Αποκορωνιώτικου ελαιολάδου που όπως γνωρίζετε είναι προϊόν Ονομαστικής προέλευσης.
Αν αυξηθεί η οξύτητα του ελαιολάδου κινδυνεύει να χάσει τη φήμη του ως ΠΟΠ.

Ο Δήμος Αποκορώνου με το πρόσχημα ότι έχουν μειωθεί τα μεροκάματα εργατών και αρχιεργατών -που πράγματι έχουν μειωθεί – δεν κατέθεσε φάκελο.

Προκαλέσαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο στη Διεύθυνση Αγροτικής ανάπτυξης αλλά και στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου και ακούστηκαν ανήκουστα πράγματα όπως, ας πέσει κάτω ο ελαιόκαρπος, φράσεις απαράδεκτες.

Παίρνουμε μια πρωτοβουλία και κάνουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, μια πρόταση για να σώσουμε τη σοδειά των παραγωγών του Αποκορώνου. Αυτή τη στιγμή η αναπτυξιακή του Δήμου η οποία έχει τη μοναδική εργολαβία τα τελευταία χρόνια, τη δακοκτονία έχει κάποια κέρδη τα οποία η ίδια εισπράττει από την εφαρμογή του προγράμματος.

Συγκεκριμένα πέρυσι τα κέρδη της δακοκτονίας ανήλθαν στο ποσό των 49.000 ευρώ. Υπάρχει λοιπόν αποθεματικό μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτά λοιπόν τα χρήματα άμεσα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλύψουμε αυτό που δυστυχώς το Υπουργείο έκοψε, δηλαδή τα μεροκάματα των εργατών και των αρχιεργατών.

Σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξη έχει γίνει σαφές ότι τις επόμενες μέρες πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα μιας και ο πυρήνας έχει πήξει και ο δάκος δυστυχώς οργιάζει. Βλέπετε τον βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες.

Επομένως εμείς γιατί άλλο να κωφεύουμε; Γιατί να μην αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο χρόνο; Και εκεί θα πρέπει η περιφέρεια για άλλη μια φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να καταθέσει η αναπτυξιακή του Δήμου το φάκελο και η Περιφέρεια με διπλή εντολή να ξεκινήσει και να μην περιμένει τις συνήθεις διαδικασίες γιατί αν τις περιμένουμε θα πάμε τέλος Ιουλίου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία”.

neatv.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...