25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

«Κρούουν τον κώδωνα» οι γεωπόνοι στην Κρήτη – Η ανομβρία απειλεί την νέα «χρυσή» ελαιοκομική χρονιά

Ημερομηνία:

Αλλού τα ελαιόδεντρα άνθισαν δύο φορές και πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιη η σχινοκαρπία στις ελιές που θα μας δώσουν, ενώ αλλού τα ελαιόδεντρα δεν άνθισαν καθόλου και άρα μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε το φαινόμενο της ακαρπίας λόγω της κλιματικής αλλαγής

Απειλείται σοβαρά η φετινή ελαιοπαραγωγή από την παρατεταμένη ανομβρία, όπως αποκαλύπτουν στο neakriti.gr επιστήμονες από τον γεωτεχνικό χώρο, αλλά και ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, διαπιστώνοντας πρωτοφανή και κακά “σημάδια”, που θα πρέπει να σημάνουν από τώρα συναγερμό, για το ορατό ενδεχόμενο να διεκδικήσουμε στην πορεία αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για σοβαρές ζημιές.

Αλλού τα ελαιόδεντρα άνθισαν δύο φορές και πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιη η σχινοκαρπία στις ελιές που θα μας δώσουν, ενώ αλλού τα ελαιόδεντρα δεν άνθισαν καθόλου και άρα μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε το φαινόμενο της ακαρπίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει όμως και το φαινόμενο στην κάτω Μεσαρά, η άνθιση των δέντρων να είναι μεν πλούσια, αλλά να είναι πολύ προχωρημένη για τα δεδομένα της περιοχής, και στις περιπτώσεις εκείνες δεν αποκλείεται να έχουμε και πάλι μια σοβαρή ζημιά ανάλογα και με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών!

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο συνταξιούχος σήμερα γεωπόνος και για πολλά χρόνια υπεύθυνος δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης για πολλές περιοχές στον νομό Ηρακλείου, Μανόλης Γελασάκης, έκρουσε δυνατά τον “κώδωνα” του κινδύνου, αποκαλύπτοντας ένα φαινόμενο άκρως ανησυχητικό.

«Να συμβουλέψετε τον κόσμο να φυλάξει λάδι φετινό, για να φάει και του χρόνου! Διότι εγώ όσων χρονών είμαι δε θυμάμαι χειρότερη χρονιά από τη φετινή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Βιάννο και την ευρύτερη περιοχή στο παραλιακό μέτωπο. Μετά τις πρόσφατες βροχές, ανέβηκε απότομα η θερμοκρασία. Και ο πρώτος ανθός στις ανθισμένες ελιές κάηκε και έπεσε. Και τώρα οι ίδιες ελιές ξανανθίζουν. Θα έχουμε σχινοκαρπία. Ελιές του χρόνου δε θα έχουμε, σε ό,τι αφορά τις δικές μας περιοχές», αποκαλύπτει ο Μανόλης Γελασάκης.

Μάλιστα, λέει ακόμη ότι «όπως βλέπω και εξελίσσεται η παραγωγή, δε θα έχει και καμία σημασία η δακοκτονία. Διότι, όταν η παραγωγή στο δέντρο είναι κάτω από το 25%, η περιοχή θα έπρεπε να εξαιρεθεί τελείως, αφού ο δολωματικός ψεκασμός στις περιπτώσεις αυτές έχει αμφισβητούμενο αποτέλεσμα. Ενώ στην ίδια περιοχή ορισμένοι ελαιώνες που θα έχουν παραγωγή θα είναι δύσκολο να προστατευτούν»…

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ορεινή ζώνη δεν έχει δείξει ακόμη τι γίνεται. Πάντως, ούτε η ορεινή ζώνη θα έχει παραγωγή της προκοπής. Αλλά στη μεσαία ζώνη και στην πρώιμη, στον γιαλό, δεν υπάρχει τίποτα. Δηλαδή, μπορώ να σας πω μηδενική παραγωγή», λέει ο γεωπόνος Μανόλης Γελασάκης.

«Οι μπόρες που έκανε πρόσφατα έκαναν ζημιά στα ελαιόδεντρά μας, γιατί τα “ξύπνησαν” και μετά που κάηκε ο ανθός τους, ξανανθίζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το “δέσιμο” του καρπού», όπως τονίζει ο γεωπόνος και επισημαίνει ότι πρέπει να ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ και να αρχίσουν οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης για σχινοκαρπία.

«Ποτέ δεν έχουμε πάρει χρήματα για σχινοκαρπία, γιατί μας παραπέμπουν στα ΠΣΕΑ. Και τα ΠΣΕΑ, ως γνωστό, είναι “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”», καταλήγει ο Μανόλης Γελασάκης.

«Έχει σημασία πότε θα βρέξει»…

«Σημασία για να ξέρουμε αν κάνει καλό στην ελιά η βροχή ή αν κάνει κακό έχει το πότε θα βρέξει. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το δέντρο», τονίζει και από την πλευρά του στο neakriti.gr ο γεωπόνος-εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης.

«Δεν έχουμε ακόμα βάλει παγίδες για να ξέρουμε πόσο έντονη είναι η παρουσία του δάκου. Θα δούμε, επίσης, άμεσα και την κατάσταση των ελαιοδέντρων στην περιοχή μας. Το σίγουρο είναι ότι, αν κάνει μια μπόρα και τα βρει στην ανθοφορία, αντί για καλό κάνει κακό. Αν όμως οι ελιές έχουν “δέσει”, τότε μόνο καλό κάνει η βροχή», σύμφωνα με τον Παύλο Μαυρικάκη.

Ένα άλλο φαινόμενο είναι αυτό της υπερβολικά προχωρημένης ανθοφορίας, που αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

«Θα ενημερώσω και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, γεωπόνο Ειρήνη Χουδετσανάκη, γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν κατά τόπους προβλήματα σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης και θα πρέπει να γίνει μία πρώτη καταγραφή», λέει ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

"google ad"

«Παντού υπάρχει δικαρπία και σχινοκαρπία. Κι εδώ άρχισαν πολλές ελιές πολύ νωρίς και άνθιζαν λόγω ζέστης. Αυτό πρέπει να το δούμε και να κάνουμε κάποια προσπάθεια, αν μπορεί να γίνει κάτι. Αλλά στην περιοχή μας υπάρχουν και πολύ προχωρημένες ελιές, που και αυτές θα χαθούνε. Και υπάρχουν και ελιές που έχουν πάθει ήδη ζημιές», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών.

«Μάλιστα, μίλησα και με την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και μου είπαν ότι εκεί προς το Ίνι, ενώ πέρυσι είχαν μικρή παραγωγή και φέτος περίμεναν ακόμα και βεντέμα, οι ελιές εκεί δεν έχουν καν ανθίσει. Άρα έχουμε και την ακαρπία σε κάποιες περιοχές ως φαινόμενο», λέει ο πρόεδρος των ελαιουργών.

Εκκίνηση από τα 5 ευρώ το λάδι – «Κρίμα, γιατί περιμένουμε ακόμα πιο “χρυσή” χρονιά»

«Αν χάσουμε φέτος την ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη, θα είναι κρίμα. Γιατί περιμένουμε ακόμα καλύτερες τιμές με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου», τονίζει στο neakriti.gr ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

«Επειδή έβρεξε στην Ισπανία, τις τελευταίες μέρες οι Ιταλοί έμποροι σταμάτησαν να αγοράζουν για να δημιουργήσουν τεχνίτη πτώση των τιμών. Αλλά με τις βροχές αυτές δε θα σωθεί η κατάσταση στην Ισπανία ούτε και του χρόνου. Μάλιστα, προ ημερών ήρθαν έμποροι από την Ιταλία να αγοράσουν λάδι για τυποποίηση και, όταν τους είπαμε την τιμή, έφυγαν διαμαρτυρόμενοι. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι και του χρόνου οι τιμές θα είναι ψηλές. Και σίγουρα θα ξεκινήσουν από τα 5 ευρώ και πάνω. Το θέμα είναι να έχουμε παραγωγή και όσοι βγάλουν λάδι θα είναι πραγματικά οι τυχεροί με τις τιμές που περιμένουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου.

Μάλιστα, μας είπε ότι οι τιμές παραγωγού σήμερα στην Κρήτη κυμαίνονται από 5,70 έως 6 ευρώ το κιλό.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ