21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κυβέρνηση για πλειστηριασμούς: Βοηθάμε τους πιο ευάλωτους, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και ανάλυση σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, σε ότι αφορά την προστασία των πιο ευάλωτων δανειοληπτών απάντησε η κυβέρνηση στην πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η απόφαση του Άρειου Πάγου για τους πλειστηριασμούς.

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προπαγάνδα, απόπειρα δημιουργιας ετυπώσεων και καπηλεία της ευαισθησίας των πολιτών για το θέμα των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι επί διακυβέρνησής του πραγματοποιήθηκαν 30.000 πλειστηριασμοί, ότι με το νόμο 4346/15 ήρθη η προστασία της πρώτης κατοικιάς και πέρασε στα funds και στους servicers τη δυνατότητα πλήρους διαχείρισης των δανείων (άρα και της διενέργειας πλειστηριασμών), καθώς και ότι με τον νόμο 4345/17 δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή με την οποία πωλούνται στα funds.

Ο Γιάννης Οικονόμου, επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση πλειστηριασμών, καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι άφησε χιλιάδες δανειολήπτες «επί ξύλου κρεμάμενους», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως πρώτιστο μέλημά της τη στήριξη των πιο ευάλωτων δανειοληπτών και, ταυτόχρονα, να υπάρχουν συνέπειες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στα εργαλεία που η κυβέρνηση έχει δώσει, όπως τον εξωδικαστικό μηχανισμό (ανέφερε ότι έχουν ενταχθεί περίπου 3.300 δανειολήπτες, προσθέτοντας, σε σχετική ερώτηση του «Π» ότι πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα, πιο απετελεσματικά και σε μεγαλύτερη περίμετρο) και τις διμερείς ρυθμίσεις με τράπεζες (είπε ότι αφορούν σε 590.000 δανειολήπτες και συνολικά σε δάνεια 27 δισ. ευρώ). Επίσης αναφέρθηκε στο νόμο 4378/20, και τη δημιουργία φορέα-καταφυγίου για τη διατήρηση της πρώτης κατοικίας με στήριξη από το κράτος με επίδομα στέγασης ως 210 ευρώ το μήνα.

Πάντως, σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε ρύθμιση -ακόμα και με ΠΝΠ- ώστε να «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει, τονίζοντας απλώς ότι τα εργαλεία που ήδη υπάρχουν για την προστασία των πιο ευάλωτων δανειοληπτών διαρκώς αξιολογούνται και βελτιώνονται, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, τονίζοντας ότι η βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι προς τις ρυθμίσεις των δανείων. Επίσης, σημείωσε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου απλώς επιβεβαίωσε την ισχύ του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κάλεσε να σταματήσει τη «σπέκουλα».

Επίσης, για το ζήτημα των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους, λόγω προσωπικής διαφοράς, είπε ότι εξετάζονται όλα τα δεδομένα και ότι όταν υπάρξει οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας, πάντως, ότι η προσωπική διαφορά δεν γίνεται να καταργηθεί. Τέλος, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου την Τετάρτη, για το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ο Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι απέναντι στους καλλιτέχνες και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πάντα ανοιχτός στη συζήτηση, προκειμένου να αποσαφινιστούν θέσεις της κυβέρνησης που δεν έχουν ενδεχομένως γίνει κατανοητές.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...