23.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

Κυβέρνηση: Δημοσκοπική κυριαρχία, αλλά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Χρυσικόπουλου

Σχεδόν έξι μήνες μετά την εκλογική της νίκη και καθώς διανύουμε τον έκτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας, η ΝΔ μοιάζει να «παίζει μόνη της» στο πολιτικό σκηνικό, τουλάχιστον βάσει των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων.

Με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης να της δίνουν «αέρα» ακόμα και 20 εκατοστιαίων μονάδων, αλλά και με τους βασικούς της αντιπάλους (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) να κινούνται σε «ρηχά νερά» και να μοιάζουν να ασχολούνται περισσότερο με το ποιος θα είναι… δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση μπορεί με άνεση να λέει ότι η κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι κάτι παραπάνω από αδιαμφισβήτητη, έστω κι αν, σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, ουσιαστικά παίζει… άνευ αντιπάλου.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη φράση «θα είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας», ουσιαστικά χτύπησε «καμπανάκι» στους υπουργούς του, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εφησυχασμού, χαλαρότητας και αλαζονείας.

Άλλωστε, ήδη ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έδειξε ότι οι πολίτες δεν βρίσκονται και πολύ μακριά από το να «στείλουν μήνυμα» με οδυνηρό περιεχόμενο στην κυβέρνηση, ειδικά αν αισθάνονται ότι εκείνη δεν τους ακούει και δεν σκύβει με ειλικρίνεια πάνω από τα προβλήματά τους.

Και τα προβλήματα είναι κάμποσα και, κάποια από αυτά λειτουργούν και σωρευτικά, όσον αφορά στη δυσαρέσκεια των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν ότι παραμένουν άλυτα, παρά τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση. Κάποια από αυτά, μάλιστα, αποτυπώθηκαν και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στην κορυφή των πραγμάτων που ανησυχούν τους πολίτες:

● Ακρίβεια: με τον πληθωρισμό να παραμένει, μεν, μακριά από τον εφιάλτη του Σεπτεμβρίου του 2022, αλλά να παρουσιάζει ανοδικές τάσεις – και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και άλλα αγαθά ανελαστικής ζήτησης να παραμένει διψήφιος, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα από τα «καλάθια του νοικοκυριού» και τα διάφορα pass. Αν μάλιστα, στα παραπάνω προστεθούν και οι… πολύχρωμοι λογαριασμοί ρεύματος που χρειάζονται ανώτερα μαθηματικά για να υπολογιστεί η τιμή της κιλοβατώρας, είναι προφανές ότι το ζήτημα της ακρίβειας παραμένει ανοιχτό, οξυμένο και θα δημιουργεί προβλήματα.

● Βία και ανομία: η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μέτρα κατά του χουλιγκανισμού, μόλις λίγους μήνες μετά το πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημιουργεί μια αίσθηση ότι το πρόβλημα μόλις τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα. Η επίτευξη απτού αποτελέσματος αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, ενώ ενδεχόμενη αποτυχία θα εντείνει την αίσθηση αστοχίας σε μια «πυρηνική» πολιτική για τη ΝΔ.

● Κοινωνική πολιτική: στις τάσεις της MRB, το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι το ζήτημα της υγείας και της περίθαλψης. Μετά την πανδημία, το ΕΣΥ μοιάζει να βρίσκεται στην… εντατική και η κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεών της για ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό και υποδομές. Δυο θέσεις πιο κάτω βρίσκεται η παιδεία, ένας τομέας που υποτίθεται ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά μοιάζει κι αυτός να υποφέρει από παρόμοιες παθογένειες με την υγεία (ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, ανάγκη εκσυγχρονισμού, περισσότερα κονδύλια).

● Οικονομία: αναφερόμενοι και πάλι στην MRB, οι πολίτες στα προβλήματά τους αναφέρουν και την οικονομία και την ανάπτυξη, ένα «καμπανάκι» για την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι η ευημερία των αριθμών (ανάπτυξη, επενδυτική βαθμίδα, μείωση ελλειμμάτων/χρέους, κ.λπ.) δεν αντικατοπτρίζεται και σε αντίστοιχη ευημερία των πολιτών. Είναι προφανές ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις των μισθών επίσης μάλλον θα πρέπει να επιταχυνθούν για να αλλάξει η συγκεκριμένη δημοσκοπική τάση που μαζί με την ακρίβεια μπορεί να δημιουργήσει «εκρηκτικό κοκτέιλ», ενόψει και ευρωεκλογών.

● Κυβέρνηση: τέλος, μετά από έξι μήνες, αν και δεν υπάρχει η εικόνα των αρχικών εβδομάδων, υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις δυσλειτουργιών στην κυβέρνηση. Με δεδομένη την… αντιπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ανασχηματισμούς, μένει να φανεί αν με το έμπα του νέου έτους θα επιβεβαιωθούν πληροφορίες για «σημειακές» παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να «ρολάρει» καλύτερα.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να...

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί...

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα...

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο...