22.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Κυβέρνηση σε ζάλη: Σοκαρισμένος ο Μητσοτάκης από τη δολοφονία στον Πειραιά, πολλά τα ανοιχτά μέτωπα

Ημερομηνία:

Σε… tempus horribilis για την κυβέρνηση τείνει να μετατραπεί η περίοδος που διανύουμε, καθώς τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και λύσεις δεν φαίνονται από πουθενά.

Αρχίζοντας από τις τελευταίες εξελίξεις, o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ, υποχρεώθηκε να κάνει παρέμβαση για την υπόθεση της δολοφονίας του 36χρονου από μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon», καθώς το αδιανόητο και πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική περιστατικό έχει προκαλέσει πολιτικό και κοινωνικό αναβρασμό, ενώ η ατυχής δήλωση του αρμοδίου υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (είπε ότι «σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο, και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν πίσω ένα μεροκάματο και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία», φράση που θεωρήθηκε ότι εξισώνει θύτες και θύμα) έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Στη δήλωσή του ο Κ. Μητσοτάκης φάνηκε αληθινά σοκαρισμένος από το περιστατικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη για το αδιανόητο τέλος που βρήκε ένας συνάνθρωπός μας, στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν το χωράει το μυαλό, ούτε και το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική. Δεν θα αναφερθώ σε όσα η Δικαιοσύνη και το κράτος ερευνήσουν και θα εντοπίσουν. Ή στους ενόχους που θα τιμωρηθούν για την υπόθεση. Όλα αυτά θα γίνουν». Προσέθεσε, δε, ότι «στέκομαι ιδιαίτερα στο συγκλονιστικό μήνυμα που εκπέμπει αυτή η τραγωδία: έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τελικά γίνεται βία. […] Το χθεσινό γεγονός της ντροπής δεν εκφράζει τη χώρα που θέλουμε».

Ταυτόχρονα, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για την απουσία του Λιμενικού την ώρα που συνέβη η αποτρόπαια πράξη, καθώς από τα οπτικά ντοκουμέντα της δολοφονίας του 36χρονου προκύπτει ότι δεν υπήρχε εμφανώς μπροστά στο πλοίο λιμενικός όταν έλαβε χώρα το περιστατικό, δηλαδή, κατά τον απόπλου του πλοίου, ενώ από τη στιγμή που ο άνδρας βρέθηκε στο νερό δεν έγινε προσπάθεια διάσωσής του ούτε δόθηκε εντολή στο πλοίο να σταματήσει για να διερευνηθεί το περιστατικό. Σημειώνεται ότι ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για «διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ως προς τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού».

Οι «πληγές του Δανιήλ»

Όσον αφορά στις συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και του Πηλίου, οι οποίες και έχουν πληγεί περισσότερο από τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αναλάβουν το έργο αποκατάστασης της γέφυρας που κατέρρευσε μεταξύ Καλών Νερών και Κορώπης στο Νότιο Πήλιο, προσθέτοντας ότι ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν για δεύτερη μέρα στην περιοχή της Μαγνησίας και στην υπόλοιπη Θεσσαλία και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «άνοιξαν οι ουρανοί. Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση».

Πρωτοφανής ή όχι, πάντως, η λειτουργία του συγκεκριμένου υπουργείου – μόλις δύο χρόνια μετά τη σύστασή του – φαίνεται ότι προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς για άλλη μια φορά ο μηχανισμός φαίνεται ότι αδυνατεί να παρέμβει αποτελεσματικά όταν υπάρχει μια κρίση (πυρκαγιές, κακοκαιρία, χιόνια, κ.λπ.). Ακόμα και το 112 που αποτελεί το… καμάρι της κυβέρνησης, φάνηκε ανεπαρκές, καθώς στην Αττική ήχησε αργά το απόγευμα, όταν οι σφοδρές καταιγίδες είχαν ήδη σαρώσει το Λεκανοπέδιο, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα, αλλά και απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών που βρέθηκαν στο πέρασμά τους.

Φυσικά, είναι περιττό να αναφερθεί ότι δεκάδες κεντρικές αρτηρίες στην πρωτεύουσα μετατράπηκαν σε αδιάβατους χείμαρρους, ενώ για άλλη μια φορά τίθεται το ερώτημα, αν η τοπική αυτοδιοίκηση επιτελεί έστω και στοιχειωδώς το έργο του καθαρισμού των φρεατίων απορροής ομβρίων υδάτων. Ακόμα πιο πέρα, αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα αν υπάρχει σχεδιασμός για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων σε διάφορες περιοχές της Αττικής (η Αμαρουσίου-Χαλανδρίου είχε κλείσει λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα, ενώ κλειστή ήταν και η επαρχιακή οδός Αλεποχωρίου-Σχίνου).

Και όλα αυτά, ενώ η κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει μεγάλα κομμάτια της χώρας και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να μεταβεί στον Έβρο, προκειμένου να εξαγγείλει μέτρα για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο, υπενθυμίζεται, καταστράφηκε από μια πυρκαγιά που έκαιγε ανεξέλεγκτη για περίπου δύο εβδομάδες…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...