24.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Κυβίστηση Τσίπρα για Βενεζουέλα μετά την οργή των Αμερικανών – Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε διαφορετική θέση από την Ε.Ε. για τη Βενεζουέλα – Προτεραιότητα οι εκλογές

Ημερομηνία:

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της Βενεζουέλας. Μετά από την οργή των ΗΠΑ και της ΕΕ με τη στάση της Ελλάδας υπέρ του Νικολά Μαδούρο , η Αθήνα επανεξέτασε, δηλώνοντας τώρα ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στην πολύπαθη χώρα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, λίγο πριν από τη λήξη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου ότι: «Η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριζε την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, μετά την ανάληψη ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας που θα διασφαλίζει τις συνθήκες για την δημοκρατική και δίκαιη διεξαγωγή τους».

Παράλληλα, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν ότι η Αθήνα έφαγε «χαστούκι» από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση της, μέσω διπλωματικού διαβήματος και μηνυμάτων ότι οι ΗΠΑ «μετρούν τους φίλους τους», λέγοντας: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν και κατανοούν την λογική αυτή θέση της χώρας μας και ουδέποτε εξέφρασαν παράπονα, ούτε ασφαλώς προέβησαν σε σχετικό διάβημα».

Την πεποίθηση ότι η θέση της Αθήνας δεν αποκλίνει από τις θέσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Βενεζουέλα εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δηλώσεις που έκανε σε Έλληνες ανταποκριτές, μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου Ε.Ε. – Αραβικού Συνδέσμου στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να πω και δύο λόγια για τη Βενεζουέλα, μολονότι αποφεύγω να απαντώ σε θέματα που ανακινούνται στο εσωτερικό της χώρας, ακριβώς γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μπαράζ παρερμηνευτικών δηλώσεων εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας -και λυπάμαι που το λέω- και του ίδιου του αρχηγού της με ένα πρόσφατο tweet», επισήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος σε ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που καλούσε τον πρωθυπουργό να ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ και να πάψει να εκθέτει τη χώρα.

«Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», υπογράμμισε.

«Και ποιές ήταν οι προτεραιότητές μας στη Βενεζουέλα; Να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη να υπάρχει ειρηνική διέξοδος εννοούμε ότι θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση, να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εμφυλίου πολέμου και ακριβώς εκεί έγκειται ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας, να μεσολαβήσει ώστε να υπάρχουν δίκαιες, τίμιες εκλογές που θα εκτονώσουν την ένταση με τον τρόπο που ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας θα αποφασίσει», τόνισε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, από την αρχή η θέση της χώρας μας ήταν να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές.

Με βάση τα ανωτέρω, είναι αυτονόητο ότι σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τις αρμοδιότητες και της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και του Προέδρου της στην άσκηση των συνταγματικών τους αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση διεξαγωγής εκλογών με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε. Ευελπιστούμε ότι στην προσεχή συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, στο Μοντεβιδέο, αυτή η ομάδα κρατών -η διεθνής ομάδα επαφής που συστάθηκε και με δική μας πρωτοβουλία και επιμονή- θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες διαλόγου που θα εκτονώσουν την ένταση και που θα μπορέσουν πράγματι να δώσουν στο λαό της Βενεζουέλας την ευκαιρία να αποφασίσει μόνος του».

«Όλα τα άλλα αποτελούν αποπροσανατολισμό και θέλω να προειδοποιήσω όλους ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει ποτέ να γίνεται παίγνιο εσωτερικών, μικροκομματικών λόγων. Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι όταν μιλάμε για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να μιλάμε με υπευθυνότητα και να αποφεύγουμε να τη χρησιμοποιούμε για οποιαδήποτε μικροκομματικά οφέλη», κατέληξε.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνάντηση του Γραμματέα της Κ.Ε. Πάνου Σκουρλέτη και αντιπροσωπείας του κόμματος, με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντι Φερνάντεζ.

Όπως τονίστηκε σε γραπτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ , στη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Κατόπιν αυτής, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου».

Ο Πάνος Σκουρλέτης προσέθεσε πως «η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να εμφανίσουν τον Πρόεδρο της χώρας ως παράνομο. Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν σχέση με έναν ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Οι νεκροί των δύο τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές πρέπει να είναι και οι τελευταίοι».

Ακόμη πιο ξεκάθαρα, πολιτική στήριξη παρέσχαν την περασμένη Πέμπτη στον Νικολάς Μαδούρο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης έλειπε σε ταξίδι για δουλειές…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ