20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Κυπριακό: “Κόλαφος για Ερντογάν η επιστολή Πούτιν” – Το διπλό επίτευγμα και η παγίδα που παραμένει

Ημερομηνία:

Σαφέστατο ήταν το μήνυμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τα τουρκικά σχέδια για την Αμμόχωστο. Θα οπισθοχωρήσει ο Ερντογάν;

Στενεύει ο κλοιός γύρω από την Τουρκία καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε ως απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες όπως τόνισε, παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ρωσία καταδικάζει γραπτά και επίσημα την Τουρκία με επιστολή προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η οποία και δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Η απαντητική επιστολή Πούτιν στον Αναστασιάδη αποτελεί κόλαφο κατά του Ερντογάν και της Τουρκίας» τονίζει στο Sputnik o διεθνολόγος και νομικός Αντώνης Στυλιανού.

Παράλληλα εξηγεί το διπλό επίτευγμα της κίνησης Πούτιν:

«Η ρωσική κίνηση διασφαλίζει πρωτίστως το γεγονός ότι η Ρωσία παραμένει σταθερά υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό που εδράζεται στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεύτερον, κατακρίνει τις προκλητικές ενέργειες που πραγματοποιεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα σε περιοχές όπως Συρία, Λίβανος και Λιβύη, όπου και η Ρωσία έχει συμφέροντα».

Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία εμμένει στις προκλητικές της θέσεις, σύμφωνα με τον διεθνολόγο.

Με τη στάση της, η Τουρκία προκαλεί μια στασιμότητα στο Κυπριακό και ειδικά μετά την επίσημη πρότασή της για δύο κράτη, αναφέρει.

Όπως εκτιμά, μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του Ερντογάν κατά την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου ότι πλέον δεν θα μιλούμε για Βορά και Νότο, αλλά για Έλληνες και για Τούρκους της Κύπρου.

«Αυτό οριοθετεί το νέο όραμα της Τουρκίας αναφορικά με την Κύπρο» εξηγεί ο ειδικός.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι την αμέσως επόμενη μέρα, ο ΟΗΕ επαναβεβαίωσε την ισχύ των ψηφισμάτων του για το νομικό καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

«Μετά απ’ αυτή την κίνηση, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επαναβεβαιώσει τα νομικά της όπλα απέναντι στην Τουρκία. Σε συνεννόηση με την Ελλάδα, θα πρέπει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για κυρώσεις. Ένας από τους λόγους για αυτό θα μπορούσε να είναι η παραβίαση της τελωνειακής συμφωνίας με την ΕΕ» υπογραμμίζει ο κ. Στυλιανού και συνεχίζει:

«Ήδη υπάρχουν περίπου 36 προσφυγές στην Επιτροπή των Κατεχομένων για την περιοχή που εικάζεται ότι θα ανοίξει το ψευδοκράτος. Η άποψη μου, όπως και η κύπρια κυβερνητική θέση είναι σαφής: Θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση που θα νομιμοποιήσει εμμέσως την τουρκική κατοχή».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου, ΗΠΑ, ΕΕ, και Ρωσία θα πρέπει να ασκήσουν πίεση με σκοπό να τερματίσει η Τουρκία της παράνομες ενέργειες, ενώ η ρωσική στάση εκφράζεται παγίως και ξεκάθαρα υπέρ των ελληνοκυπριακών θέσεων παρά τις οποιεσδήποτε σχέσεις που διατηρεί με την Τουρκία.

Το πρόβλημα που παραμένει, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο Sputnik ο κ. Ιωάννου, είναι το ακόλουθο:

"google ad"

«Αν οι Ελληνοκύπριοι προχωρήσουν σε αποδοχή της τουρκικής πρότασης, αυτόματα πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ναυαγεί η πρόταση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα οι Ελληνοκύπριοι».

Τι ανέφερε ο Πούτιν στην επιστολή προς τον Αναστασιάδη

Σε επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

«Θεωρούμε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την κυπριακή Προεδρία, σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Πούτιν σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι διάβασε την κυπριακή επιστολή όπου εκφράζεται ανησυχία για πιθανή αλλαγή του στάτους κβο των Βαρωσίων και για τους «κινδύνους που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό».

Ο Ρώσος πρόεδρος καθιστά σαφές ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του διεθνούς δικαίου το οποίο έχει τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και προνοούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια», ενώ τόνισε ότι στηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνει ακόμα ότι η Ρωσία πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει η ανάγκη για εμπλοκή όλων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στη συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών...