13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κυρώσεις στη Ρωσία: «Ράλι» του «μαύρου χρυσού» και αμύθητα κέρδη για τις πετρελαϊκές εταιρείες – Ο λογαριασμός όπως πάντα στους απλούς πολίτες

Ημερομηνία:

Διευρύνει τα κέρδη του ο πετρελαϊκός τομέας καθώς επικρατεί ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στην Ρωσία.

Το αργό τύπου Brent κατέγραφε άνοδο της τιμής κατά 85 σεντς το βαρέλι , φθάνοντας σήμερα στα 110,99 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό  είχε άνοδο κατά 65 σεντς, φθάνοντας στα 108,46 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είχαν καταγράψει το περασμένο 24ωρο άνοδο πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι.

Οι προτάσεις για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αλλάζουν το παιχνίδι στις αγορές για το πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αναλυτής της CBA, Βίβεκ Νταρ.

Η ΕΕ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το ζήτημα της εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών πετρελαίου, καθώς εισάγει περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων την ημέρα και εξαρτάται επίσης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από την ρωσική ενέργεια.

«Οι άμεσες ερωτήσεις είναι πόσες χώρες θα εξαιρεθούν και ο αντίκτυπος των πρόσθετων κυρώσεων στις αγορές, όπως και η απάντηση του προέδρου Πούτιν στις ευρωπαϊκές ενέργειες», δήλωσε η Χελίμα Κροφτ, στέλεχος της RBC Capital Market.

Ο ΟΠΕΚ «νίπτει τας χείρας του»…

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚΜοχάμαντ Μπαρκίντο προανήγγειλε ότι στην σημερινή συνάντησή τους οι εκπρόσωποι των κρατών –μελών του οργανισμού θα συμφωνήσουν σε μία μικρή αύξηση της παραγωγής, κατά 432.000 βαρέλια την μέρα, για τον Ιούνιο. Όμως ο ΟΠΕΚ δεν δείχνει πρόθυμος να αυξήσει παραπάνω την παραγωγή, λέγοντας ότι δεν ευθύνεται για τα προβλήματα στην αγορά εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, έχουν αυξήσει τα κέρδη τους από την μεγάλη άνοδο στις τιμές του μαύρου χρυσού και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την κερδοφορία ρίχνοντας στην αγορά περισσότερο πετρέλαιο, παρά τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Κέρδη-ρεκόρ για την SHELL

"google ad"

Χαρακτηριστική της υψηλής κερδοφορίας του πετρελαϊκού κλάδου είναι η ανακοίνωση της Shell, που ανέφερε ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα κέρδη της έφτασαν στο ποσό-ρεκόρ των 9,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κέρδη σε ένα τρίμηνο από το 2008, που επιτεύχθηκαν παρότι η εταιρία αποσύρθηκε από την αγορά της Ρωσίας.

Τα κέρδη της Shell ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρία θα έβαζε στα ταμεία της 8,67 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι στο ίδιο διάστημα τα κέρδη είχαν ανέλθει σε 3,23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανάλογα υψηλή κερδοφορία έχουν ανακοινώσει οι ανταγωνίστριες εταιρίες, BP και TotalEnergies.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ