22.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Κόλαση Φωτιάς στην Αττική: Μέτωπα σε Πεντέλη, Βριλήσσια και Διόνυσο – Καίγονται σπίτια, αβοήθητοι οι κάτοικοι

Ημερομηνία:

Υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους δίνει η πυροσβεστική, ώστε να περιορίσει το πύρινο μέτωπο της φωτιάς στην Αττική. Η μάχη προς το παρόν φαίνεται να είναι χαμένη όμως, αφού δεν έγινε κατορθωτό να περιοριστεί τις πρώτες ώρες.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, από χθες το μεσημέρι ουσιαστικά η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, έχει μπει σε αστικές περιοχές, προκαλώντας έναν αδιανόητο εφιάλτη και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Σε Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων, Πάτημα Χαλανδρίου καίγονται σπίτια, ενώ το 112 ζητά συνεχώς εκκενώσεις περιοχών με τελευταία τον Διόνυσο. Πολλοί κάτοικοι επιλέγουν όμως να μείνουν για να προστατεύσουν τις κατοικίες τους, καθώς βλέπουν ότι είναι αβοήθητοι.

Παρά την επιστράτευση τεράστιων δυνάμεων, εναέριων μέσων και επίγειων, οι δυνατοί άνεμοι και τα πολλαπλά μέτωπα, με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε μία γραμμή χιλιομέτρων, η πυρκαγιά μοιάζει αναξέλεγκτη.

Πλέον οι κίνδυνοι για την πόλη είναι πολλοί και τρομακτικοί.
Περιοχές, κυρίως κοντά στα μέτωπα, αλλά και μέχρι το κέντρο της Αθήνας, αντιμετωπίζουν κίνδυνο διακοπής ρεύματος.

Υποσταθμοί παροχής ρεύματος βρίσκονται κοντά στα μέτωπα και σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες πλησιάζουν τους πυλώνες.

Σύσκεψη υπό τον Νίκο Χαρδαλιά για τη φωτιά

Νέα ευρεία σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα υπό τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με αντικείμενο τη μεγάλη πυρκαγιά που πλήττει από χθες τη Βορειοανατολική Αττική.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, εκτός από τον περιφερειάρχη, οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι δήμαρχοι και οι εξουσιοδοτημένοι αντιδήμαρχοι των πληγεισών περιοχών και συγκεκριμένα εκπρόσωποι από τους Δήμους Πεντέλης, Διονύσου, Μαραθώνος, Ωρωπού και Ραφήνας-Πικερμίου, με στόχο την κοινή συνεκτίμηση της παρούσας κατάστασης που επικρατεί στα ενεργά πύρινα μέτωπα και τον συντονισμό των απαραίτητων κινήσεων στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι εμπλεκόμενοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα στις επόμενες ώρες. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν επίσης όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από τους κατά τόπους πυροσβεστικούς σταθμούς.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

«Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, λόγω της φωτιάς» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι», υποστήριξε.

Στο σημείο επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών.

Το 112 έχει εκδόσει 30 μηνύματα. Τα τελευταία αφορούσαν στην απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Θοδωρής Κολυδάς: Οι άνεμοι θα κοπάσουν μετά τις 19:00

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς αποκάλυψε πως το μεσημέρι οι άνεμοι έφτασαν ως και 7 μποφόρ ενώ μέχρι τις 18:00 θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι.

Στις 19:00 το απόγευμα θα αρχίσουν να εξασθενούν σταδιακά. Μέχρι και τις 21:00 το βράδυ οι άνεμοι θα έχουν φτάσει ως και τα 5 μποφόρ στην ανατολική Αττική.

Μεγάλη αναζωπύρωση στον Διόνυσο

Για μεγάλη αναζωπύρωση ψηλά στο Διόνυσο, έκανε λόγο η δήμαρχος της περιοχής Κατερίνα Μαϊχόσογλου, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του ΕΡΤNews.

Όπως ανέφερε, έκανε έκκληση για εναέρια μέσα και την στιγμή που μιλούσε στο ΕΡΤΝews άρχισαν να επιχειρούν.

Η κα Μαϊχόσογλου τόνισε ότι δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής κάτι για ζημιές σε οικίες.

Δορυφορικές εικόνες του Meteo αποτυπώνουν πώς εξαπλώθηκε το πύρινο μέτωπο

Με δύο εικόνες που παρουσιάζουν τη ραγδαία επέκταση της φωτιάς από το βράδυ της Κυριακής (11/8) ως το μεσημέρι της Δευτέρας (12/8), το Meteo καταγράφει την ανεξέλεγκτη πορεία της στη βορειοανατολική Αττική.

Δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00, Εικόνα 1) και το μεσημέρι (13:00, Εικόνα 2) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα αποκαλύπτει τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους – βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοσή της, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Μήνυμα 112 για Καλέτζι – «Απομακρυνθείτε προς Μαραθώνα»

Το 112 «ήχησε» για ακόμη μια φορά σήμερα, αυτή τη φορά για την περιοχή Καλέντζι λόγω της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βορειοανατολική Αττική.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...