15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κόντρα Χαρδαλιά – ΣΥΡΙΖΑ για «ρουσφέτι» σε 28 μετακλητούς της Πολιτικής Προστασίας

Ημερομηνία:

«Θέλετε να μετατρέψετε το κράτος σε λάφυρο και αυτό κάνετε εδώ και ένα χρόνο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη Βουλή αναφορικά με τροπολογία fast-track προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων στην Πολιτική Προστασία. «Που είναι ο ΑΣΕΠ;» αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, να απαντά «προφανώς και η στελέχωση του προσωπικού θα γίνει με μόνιμο προσωπικό. Μπορούμε να περιμένουμε 1,5 και δύο χρόνια που κρατούν αυτές οι διαδικασίες και να αφήσουμε τη χώρα γυμνή; Εδώ έχουμε να κάνουμε με αξίες υπερκείμενες του Συντάγματος: την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και την προστασία του περιβάλλοντος»

Στην τροπολογία που αφορά τη σύσταση θέσεων προσωπικού ειδικών προσόντων για «περιορισμένο χρονικό διάστημα (μέχρι 31 Μαΐου 2023)» με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Εσωτερικών και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η ρύθμιση ήρθε με την μορφή τροπολογίας στην Βουλή, προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι θέσεις, σύμφωνα με την τροπολογία αφορούν τη στελέχωση δομών του «Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων».

Συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η τροπολογία ορίζει 28 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, οι οποίες «καταργούνται αυτοδικαίως» την 31η Μαΐου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «η λήξη της πρόσληψης των μετακλητών υπαλλήλων μπορεί να γίνει οποτεδήποτε με μόνη πράξη του αρμόδιου για την πολιτική προστασία Υπουργου», με τον τερματισμό «να μην γεννά κανένα δικαίωμα αποζημίωσης στον υπάλληλο».

Για την πρόσληψη των μετακλητών υπαλλήλων, στο έγγραφο αναφέρεται ότι το ύψος της δαπάνης για το υπόλοιπο του 2020 ανέρχεται στις 481.000 ευρώ «περίπου», ενώ για το 2021 και το 2022, το ποσό φτάνει τις 961.000 για κάθε χρονιά ή 1.922.000 ευρώ συνολικά για τις χρονιές 2021 και 2022. Τέλος, για το 2023 το ποσό ανέρχεται στα 400.000 ευρώ «περίπου».

Οι εν λόγω δαπάνες θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στην τροπολογία μάλιστα, δίνεται το «πράσινο φως» στην απόσπαση εργαζομένων «κατά παρέκκλιση» του «στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα» για το «απολύτως ορισμένο και αναγκαίο χρονικό διάστημα» των έξι μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα έφερε στο προσκήνιο την Κυριακή, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης με ανάρτηση του στο Facebook όπου έκανε λόγο για «δύο απίστευτα σκανδαλώδεις τροπολογίες, ωδή στην αναξιοκρατία, τη μηδενική διαφάνεια, το ρουσφέτι, τη ρεμούλα και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος κατέθεσε η κυβέρνηση».

Η δεύτερη τροπολογία στην οποία αναφέρθηκε ο Ραγκούσης, αφορά την μεταφορά υπηρεσιών της ΕΥΠ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και το καθεστώς αδιαφάνειας που φέρεται να διέπει τις «προμήθειες» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Σκανδαλώδης τροπολογία»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, «η τροπολογία που καταθέτει ο κ. Χαρδαλιάς είναι σκανδαλώδης διότι ανατρέπει το σύνολο των διοικητικών κανόνων για τις προσλήψεις προσωπικού που εντάσσεται στην υπαλληλική ιεραρχία. Οι μετακλητοί υπάλληλοι, δεν μπορούν να αποτελούν τμήμα της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας».

«Η κυβέρνηση και ο κ. Χαρδαλιάς οφείλουν να αποσύρουν άμεσα αυτήν την τροπολογία, να ακολουθήσουν τους κανόνες που προβλέπονται για τις προσλήψεις δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού, δηλαδή τη διαδικασία του ΑΣΕΠ» πρόσθεσε.

"google ad"

«Θέλετε να μετατρέψετε το κράτος σε λάφυρο και αυτό κάνετε εδώ και ένα χρόνο. Δεν είναι φέουδο σας η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Δεν σας ανήκει. Σε ποια χώρα του κόσμου γίνονται αυτά;», λέγοντας πως η Ν.Δ. «έχει σπάσει ρεκόρ προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων, σε κριτήρια προσλήψεων και σε ύψος αποδοχών. Φτάσατε στο σημείο να αλλάξετε τα κριτήρια πρόσληψης του διοικητή της ΕΥΠ. Μιλάμε για ακραίο θεσμικό εκφυλισμό. Μας βάζετε σε σκοτεινή περίοδο για τους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση».

«Είναι ντροπή ο κ. Χαρδαλιάς να επικαλείται την αξία της ανθρώπινης ζωής προκειμένου να δικαιολογήσει τα ρουσφέτια του», κατέληξε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κόντρα στη Βουλή

Μάλιστα, υπήρξε ένταση στη Βουλή όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απευθύνθηκε προς τον Χαρδαλιά λέγοντας: «Που είναι το ΑΣΕΠ;» με τον Ν. Χαρδαλιά να επικαλείται την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης και τις χρονικές καθυστερήσεις που επιφέρει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.

«Προφανώς και η στελέχωση του προσωπικού θα γίνει με μόνιμο προσωπικό. Μπορούμε να περιμένουμε 1,5 και δύο χρόνια που κρατούν αυτές οι διαδικασίες και να αφήσουμε τη χώρα γυμνή; Εδώ έχουμε να κάνουμε με αξίες υπερκείμενες του Συντάγματος: την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και την προστασία του περιβάλλοντος» είπε ο υφυπουργός.

«Παίρνετε μετακλητούς χωρίς ΑΣΕΠ και τους εντάσσετε στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία. Το καταλαβαίνετε;» απάντησε ο Τζανακόπουλος.

«Μη μου λέτε εμένα για μετακλητούς. Δικαιούμαι οκτώ ως Υπουργός και έχω έναν» αντέτεινε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής

«Η κυβέρνηση της ΝΔ τοποθετεί μετακλητούς υπαλλήλους σε μόνιμες θέσεις του δημοσίου, ακόμη και σε θέσεις ευθύνης, παραβιάζοντας βασικές συνταγματικές αρχές» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση σχετικά με την τροπολογία έβγαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ:

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχωρά στη σύσταση 28 νέων θέσεων μετακλητών υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ:

  • Τοποθετεί μετακλητούς υπαλλήλους σε μόνιμες θέσεις του δημοσίου, ακόμη και σε θέσεις ευθύνης, παραβιάζοντας βασικές συνταγματικές αρχές
  • Αυξάνει τον αριθμό και τις αποδοχές των μετακλητών, ενώ περιορίζει στο ελάχιστο τα κριτήρια και τα ασυμβίβαστα για τον διορισμό τους.
  • Τοποθετεί αρεστούς και φίλους σε θέσεις προϊσταμένων σε όλο το δημόσιο χωρίς καμία διαδικασία κρίσεων.
  • Καταργεί επί της ουσίας το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, εισάγοντας διαρκώς παρεκκλίσεις από την εφαρμογή του.
  • Προχωράει σε απευθείας αναθέσεις κάθε είδους για έργα και προμήθειες του δημοσίου, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, επαναφέροντας την πλήρη αδιαφάνεια στη διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού.

Το περιβόητο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι παρά ένα κράτος αυταρχικό, πλήρως πελατειακό και απολύτως υποτελικό στα συμφέροντα που στηρίζουν τη ΝΔ.

Η χώρα ξαναζεί τις χειρότερες στιγμές της δεξιάς παράταξης. Το κράτος λάφυρο επανέρχεται δριμύτερο και μαζί του οι γνωστές πρακτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ