22.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Κόπηκε από τον Άρειο Πάγο και η συμμαχία “Πράσινο & Μωβ” – Τι λέει ο υπ. βουλευτής στα Χανιά Φ. Ποντικάκης

Ημερομηνία:

Πέραν του κοψίματος του κόμματος Κασιδιάρη αναπάντεχο ήταν ότι δεν επιτράπηκε η κάθοδος στις εκλογές και ενός κόμματος που θεωρούταν βέβαιη η συμμετοχή του.

Πρόκειται για τη συμμαχία “Πράσινο & Μωβ” που αποτελείται από μέλη του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων, αλλά και των κομμάτων Πράσινοι, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, οικο-φεμινιστικό κίνημα Κύκλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, στο «Πράσινο & Μωβ» συμμετέχει τμήμα των Οικολόγων Πράσινων και όχι οι Οικολόγοι Πράσινοι. Θεωρήθηκε λοιπόν πως κακώς οι υπεύθυνοι αναφέρουν στον τίτλο ως συμμετέχοντες τους Οικολόγους Πράσινους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατεβαίνουν σε κοινή κάθοδος με την “Πράσινη Ενότητα”, αν και προφανώς υπάρχει κάποια διάσπαση στο οικολογικό κίνημα της χώρας.

Στα Χανιά υποψήφιοι με τη συμμαχία “Πράσινο & Μωβ” ήταν ο γνωστός οικολόγος ακτιβιστής, εκπαιδευτικός με εξειδίκευση σε ζητήματα περιβάλλοντος κ. Φώτης Ποντικάκης καθώς και η Ρούλα Καστρινάκη, μέλος οικολογικών κινημάτων και η Άννα Χατζησάββα, συνταξιούχος αστυνομικός και βίγκαν ακτιβίστρια.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας ο κ. Φώτης Ποντικάκης είπε:

“Θα είναι κρίμα να μην εκπροσωπηθούν στις εκλογές οι ιδεες και προτάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, της προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, να μην ακουστούν εναλλακτικές λύσεις για την ενεργεια, την οικονομία, τη ζωή σε αρμονία με τη φύση”.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής και μέλος της συμμαχίας σε ανάρτησή του αναφέρει τα εξής για το κόψιμο της συμμαχίας από τον Άρειο Πάγο:

Ο Άρειος Πάγος έκοψε το Πράσινο & Μωβ Πράσινο και Μωβ από τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις #εκλογές2023 της 21ης Μαίου! Περιμένουμε φυσικά το σκεπτικό και θα κινηθούμε κατ’ αρχάς νομικά. Τα υπόλοιπα αφού μάθουμε το σκεπτικό που δεν ανακοινώθηκε σήμερα.

ΞΑΦΝΙΚΑ …κοπήκαμε ενώ ετοιμάζαμε την αναγγελία της συμμετοχής μας στις εκλογές με 249 υποψηφιότητες και δίναμε στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με επικεφαλής τον Πέτρο Στάγκο! ΚΑΙ την ανακοίνωση υποστήριξης μας από το European Greens και από πολλούς ευρωβουλευτές Greens/EFA in the European Parliament

Περιμένουμε κατ’ αρχάς το σκεπτικό μιας απόφασης που αφορά τον πυρήνα της δημοκρατίας, δεν είναι κάποιο τυπικό ή γραφειοκρατικό θέμα.

Το Πράσινο & Μωβ Πράσινο και Μωβ συμμετέχει στις εθνικές #εκλογές2023 με ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα με 249 υποψηφίους, άνδρες και γυναίκες με στόχο να εισέλθει στη Βουλή για να αλλάξουν οι πολιτικές και να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

To ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι μια συμμαχία 7 κομμάτων και σχημάτων: Πράσινοι, Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, οικο-φεμινιστικό qυίνιμα Κύκλος.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι μια συμμαχία για σύγχρονες, βιώσιμες, οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές απαντήσεις, με αλληλεγγύη και σεβασμό σε ανθρώπους, φύση και ζώα, σε μια πράσινη και ομόσπονδη #Ευρώπη. Τα κόμματα και κινήσεις που υπογράφουν την Διακήρυξη και το Προγραμματικό Πλαίσιο www.prasinomov.gr ενώνουν τις δυνάμεις τους με φιλοδοξία και δέσμευση να είναι χρήσιμοι και χρήσιμες στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, σχέδιο και όραμα. Γιαυτό και όλη η προεκλογική καμπάνια επικεντρώνει σε #διάλογο με φορείς και στην διατύπωση προτάσεων.

Όπως αναφέρεται: “Είμαστε ενεργοί πολίτες με σημαντική κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, αυτόνομοι από σκοπιμότητες και συμφέροντα, υπέρμαχοι των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την καθημερινότητα, τις συνειδήσεις και την πολιτική. Είμαστε αντίθετοι με τις κυρίαρχες πολιτικές και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό μοντέλο που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην άμεση ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων με αύξηση του βιοτικού επιπέδου αλλά και σε ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες διεξόδους για τη φύση και τα ζώα, την κοινωνία, τον πλανήτη, στη βάση της αειφορία“.

Αυτό αποτυπώνεται τώρα και στα ψηφοδέλτια στις 59 εκλογικές περιφέρειας καθώς και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στο #ΠράσινοΜωβ και στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν οι δύο πράσινοι, πρώην ευρωβουλευτές Νικος Χρυσόγελος (υποψήφιος Νότιου Τομέα Αθηνών) και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος Τρεμόπουλος (υποψήφιος Α’ Θεσσαλονίκης), ο πρώτος πράσινος δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης – Lefteris Ioannidis πολλοί εκλεγμένοι πράσινοι αυτοδιοικητικοί που συμμετέχουν στο δίκτυο @ΠράσινηΑυτοδιοίκηση! καθώς και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, άνδρες και γυναίκες με σημαντικό έργο και προσφορά.

Συνεπικεφαλής στο Πράσινο και Μωβ είναι η Βασιλική Γραματικογιάννη Vasiliki Grammatikogianni δημοσιογράφος, που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά θέματα, και ο Δομήνικος Χρυσίδης Dominikos K. Chrysidis, επιστήμονας κοινωνικής πολιτικής, που ειδικεύεται σε θέματα αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών, διεθνούς ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ ολοκλήρωσε και το ψηφοδέλτιο επικρατείας το οποίο τιμούν και στηρίζουν αναγνωρισμένες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, των Τεχνών, των Γραμματων, του Πολιτισμού και της Οικολογίας.

Το Πράσινο & Μωβ σεβόμενο την ποικιλομορφία της κοινωνίας μας συμπεριλαμβάνει επάξια υποψηφιότητες τόσο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, όσο και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας.

Στις τιμητικές δύο πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας συμπεριλαμβάνονται δυο επιφανείς πολίτες,

– ο Πέτρος Στάγκος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης https://www.syntagmawatch.gr/collaboratin…/stagkos-petros/ και

– η Αναστασία Ψειρίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου

Από την πλευρά του ο πεζογράφος και μέλος της συμμαχίας κ. Θάνος Γιαννουδής σε δική του ανάρτηση αναφέρει:

Η απόφαση του Αρειου Πάγου να κόψει το Πράσινο & Μωβ μάς γεμίζει πίκρα και απογοήτευση. Πρόκειται για μια απόφαση-απότοκο του σκληρού και παρατεταμένου εμφυλίου των Οικολογων Πράσινων που κρατά χρόνια και έφερε το παλιό μας αγαπημένο κόμμα στη σημερινή, θλιβερή του πολυδιάσπαση. Η θλίψη μας είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί ο Αρειος Παγος επέλεξε να δικαιώσει το τμήμα εκείνο του κόμματος που κατά την κρίση μας ευθύνεται διαχρονικά για τις αποχωρήσεις και τις διασπάσεις και η μπάλα σήμερα παίρνει εκατοντάδες άτομα και πέντε νέα κόμματα που δεν είχαν κανέναν λόγο να φορτωθούν τις παλιές μας αμαρτίες.

Ωστόσο, η ζωή και ο αγώνας προχωρούν! Η προσπάθεια που ξεκίνησε με το Πράσινο και Μωβ είναι ό, τι πιο ελπιδοφόρο ζήσαμε εδώ και χρόνια στο εκλογικό μας τελμα. Νέες συλλογικοτητες, πολλά νέα παιδιά κάτω των 35, βρεθήκαμε, συνομιλησαμε, βάλαμε τα κόμματα μας σε δεύτερο ρόλο για το συλλογικό καλό! Βρήκαμε το κέφι που μας είχε φύγει και πορευτήκαμε μαζί, με δημιουργική διάθεση και χαμόγελο! Παλιά και αποστασιοποιημένα μέλη των Οικολογων γύρισαν, παλιά ακροατηρια ήρθαν ξανά κοντά μας! Μια μαγιά εκατοντάδων ατόμων από διαφορετικές συλλογικοτητες είναι ΕΔΩ, έτοιμη για τις επόμενες μάχες σε αυτοδιοίκηση, Ευρωεκλογές και… γιατί όχι; … και σε καμιά 40αρια μέρες απο τώρα στις επόμενες εκλογές…

Ήρθαμε για να γεμίσουμε τον κόσμο χρώμα και δεν θα φύγουμε αν δεν το πράξουμε

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Τι καταγγέλλουν

Σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα προχώρησαν αστυνομικοί, το...

Το ΚΚΕ θέλει αλά Κολούμπια φοιτητικό κίνημα καταδίκης Ε.Ε. και κυβέρνησης για τη Γάζα

Το Παλαιστινιακό, που βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης κι ενώ...

Μενίδι: Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος – «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

«Μου έτρωγε λεφτά. Διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση εδώ και πολλά...