23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κώστας Γαβράς: Ο ελληνικός λαός πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Ημερομηνία:

«Υπάρχει ένα νέο κίνημα στην Ελλάδα και κάποιοι δεν θέλουν να πετύχει» δηλώνει από τις Κάννες ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίνο Μικελίδη. Αναφερόμενος στους εταίρους και την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Κώστας Γαβράς υποστηρίζει ότι οι δανειστές μας «Θέλουν να ξανάρθουν οι άλλοι και να κάνουν αυτά που θέλουν. Να μην υπάρχει καμιά αντίσταση», ενώ συμφωνεί με την τακτική του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως λέει: «ο Βαρουφάκης μίλησε ως ίσος προς ίσον. Κι αυτό δεν το θέλουν. Θέλουν κάποιον yes-man…».

Τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν, λέει ακόμα για την πολιτική κατάσταση, τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Είναι νέος, δεν έχει παρελθόν, γιατί δεν αναλαμβάνουν το θάρρος να τον ψηφίσουν όλοι, να δούμε τι θα κάνει. Να αλλάξουν τα πράγματα», υποστηρίζει.

Ο Κώστας Γαβράς βρίσκεται για πολλοστή φορά στο Φεστιβάλ των Καννών, κάτι που συχνά κάνει για την προβολή κάποιας ταινίας του. To 1969 βρέθηκε στις Κάνες με την ταινία του «Ζ», που κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής και βραβείο ερμηνείας στον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, για να κερδίσει, στη συνέχεια, το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Με την «Κατάσταση πολιορκίας» (1972) θα κερδίσει το γαλλικό βραβείο Λουί Ντελίκ, ενώ, το 1975 στις Κάννες, με το «Section Speciale» θα κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας. Πίσω στις Κάνες, το 1982, με τον οσκαρικό (Οσκαρ σεναρίου) «Αγνοούμενο» θα μοιραστεί το Χρυσό Φοίνικα με τον Γιλμάζ Γκιουνέι (για την ταινία του «Ο δρόμος»). Με το «Μουσικό κουτί» (1989) θα κερδίσει τη Χρυσή Άρκτο του φεστιβάλ Βερολίνου. Το 1976 στις Κάννες θα είναι μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, ενώ το 2008 θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ Βερολίνου.

Φέτος, ο Έλληνας σκηνοθέτης επιστρέφει στις Κάννες ως το τιμώμενο πρόσωπο του 68ου φεστιβάλ και με την αφορμή αυτή, η διεύθυνση έχει προγραμματίσει, για αύριο Δευτέρα, την προβολή της κλασικής ταινίας του «Ζ», σε μορφή που έχει αποκατασταθεί. Συνάντησα τον σκηνοθέτη στην Κρουαζέτ και μιλήσαμε για την ταινία του, τις απόψεις του για το γαλλικό και ελληνικό σινεμά, καθώς και για τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...