«Στο τραπέζι έχουμε και σχέδιο ρήξης, οι δανειστές το ξέρουν» τόνισε, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.
Ο κ. Ήσυχος αναφέρθηκε τόσο στο «δια ταύτα» των συναντήσεων που είχε προσφάτως ο πρωθυπουργός με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, όσο και στο επικείμενο ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Πετρούπολη, όπου θα διεξαχθεί το Οικονομικό Φόρουμ.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στη Λατινική Αμερική παρατηρείται μεγάλη συμπάθεια προς την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ, μια συμπάθεια που – όπως είπε- μπορεί να οδηγήσει και σε επωφελείς οικονομικές συνεργασίες και συμπράξεις.
Ως παράδειγμα ανέφερε:
«Η Βραζιλία δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην πολιτική και πολεμική αεροπορία, καθώς η κρατική εταιρεία της, η Embraer, αναζητά συνεργασίες (…). Θα μπορούσαν τέτοιες συμπράξεις να αναζωογονήσουν ελληνικές εταιρείες, όπως η ΕΑΒ».
Πρόσθεσε ο κ. Ήσυχος:
«Επίσης, η Βραζιλία και η Βενεζουέλα ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες. Προτού υποθέσει κανείς ότι τέτοιες υποψηφιότητες απλώς θα συμπλήρωναν τον φάκελο, τονίζω ότι η Βραζιλία είναι πρώτη στον κόσμο στην τεχνολογία εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε βάθη άνω των 6.000 μέτρων».
Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα – μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης – θα μπορούσε να αξιοποιήσει εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά και κληθείς να σχολιάσει τη δυσπιστία που συμπυκνώνεται στη διαπίστωση πως «η Ρωσία δανείζεται η ίδια με επιτόκια 12 -13%», ο υπουργός τόνισε ότι η πολυδιάστατη εξωτερική και εμπορική πολιτική βοηθά τη χώρα στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Ο κ. Ήσυχος σημείωσε ότι δεν αποκόμισε κανένα κέρδος η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που «δεν είχαν ανοιγμένη τη βεντάλια» των διεθνών σχέσεων της χώρας, της οποίας η γεωπολιτική θέση είναι, όπως είπε, πολύ σημαντική.
Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η κυβέρνηση «έχει στο τραπέζι και σχέδιο ρήξης, κάτι που οι δανειστές ξέρουν». Διαβεβαίωσε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο.
«Στόχος είναι να βγούμε από τη μέγγενη του δανεισμού» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή η χώρα δεν είναι δυνατόν να δανείζεται συνεχώς για να εξοφλεί τα προηγούμενα δάνεια. Χρειάζεται αναπτυξιακό πακέτο, επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας».
Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσονται, ανέφερε ο κ’ Ήσυχος, και οι διεθνείς οικονομικές συμπράξεις της Αθήνας, οι οποίες – διευκρίνισε- θα βασίζονται και στο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.