21.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Κ. Κουκουράκης: Αναγκαιότητα ένταξης του έργου της Λιμνοδεξαμενής Πλατάνου στο ΕΣΠΑ

Ημερομηνία:

Το θέμα με τη Λιμνοδεξαμενή Πλατάνου ανέδειξε με εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κισσάμου ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Ινναχωρίου κ. Κωνσταντίνος Κουκουράκης.

Όπως σημειώνει, πρέπει άμεσα το έργο να ενταχθεί στο παρόν ΕΣΠΑ μιας και το έργο είναι εξαιρετικά αναγκαίο για την περιοχή Πλατάνου Φαλασσάρνων, που είναι από τις δυναμικότερες περιοχής στον αγροτικό τομέα.

Ο κ. Κουκουράκης, πιο αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

Με προγραμματική σύμβαση η οποία υπογάφηκε μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Χανίων και ΟΑΔΥΚ και χρηματοδότηση 45000 € υλοποιήθηκε η μελέτη «Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση» του έργου Λιμνοδεξαμενή Πλατάνου.

Στα πλαίσια της μελέτης αυτής το έργο χωροθετήθηκε τον Οκτώβρη του 2010 με την 671/29-10-2010 απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, η θέση είχε επιλεγεί μεταξύ τριών πιθανά κατάλληλων θέσεων και είχε κριθεί ως η πλέον πρόσφορη και ενώ είχε ακολουθηθεί η υποχρεωτική εκ του Νόμου διαδικασία δημοσιοποίησης για να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι, κατά τη διαδικασία αυτή δεν είχε υποβληθεί οποιαδήποτε ένσταση ούτε είχε εκφρασθεί οποιαδήποτε αντίρρηση.

Η ωρίμανση του έργου είχε προχωρήσει μέχρι και το στάδιο της υδραυλικής μελέτης, δηλαδή είχε ολοκληρωθεί το 30% της διαδικασίας η οποία απαιτείται για να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο. Αυτή η διαδικασία σταμάτησε λόγω προβλήματος κήρυξης αναδασωτέας μέχρι τον Αύγουστο του 2014 όπου με τον Ν 4280/2014 αρθρ.53 λύθηκε το πρόβλημα. Έως τον Απρίλιο του 2015 δε υπάρχει καμία κινητικότητα για το θέμα. Τότε προτείνεται από το Δήμαρχο αλλαγή θέσης της λιμνοδεξαμενής χωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει πάρει σχετική Απόφαση . Από τον Απρίλιο του 2015 έως και τον Οκτώβριο του 2016 δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ή κινητικότητα ούτε προς τη μία κατεύθυνση ούτε προς την άλλη, ενώ ο χρόνος πιέζει διότι το τρέχον ΕΣΠΑ εξελίσσεται και λήγει το 2020.

  • Με δεδομένο ότι ο χρόνος είναι πλέον πολύ λίγος.
  • Με δεδομένο ότι η περιοχή Πλατάνου Φαλασσάρνων είναι από τις δυναμικότερες περιοχές στον αγροτικό τομέα.
  • Με δεδομένο ότι εδώ και χρόνια έχει διαπιστωθεί επιστημονικά πρόβλημα για τις καλλιέργειες λόγω σοβαρής υφαλμύρωσης και κακής ποιότητας αρδευτικών υδάτων .
  • Με δεδομένο τη διαδικασία ερημοποίησης και αχρήστευσης εκατοντάδων στρεμμάτων γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας είναι ταχύτατη.
  • Με δεδομένο ότι ΟΑΚ έχει το πλέον κατάλληλο προσωπικό τεράστια μελετητική εμπειρία και μπορεί να «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς όλες τις αναγκαίες μελέτες και δράσεις ωρίμανσης κάθε έργου.
  • Με δεδομένο ότι η λιμνοδεξαμενή πρέπει να γίνει με κάθε κόστος.
  • Με δεδομένο ότι και άλλες περιοχές έχουν ανάγκη επιπλέον αρδευτικού νερού.

Προτείνω:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισσάμου, η Αντιπεριφέρεια ΠΕ Χανίων και ο ΟΑΚ να προχωρήσουν σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης έχοντας υπ’ όψιν την επείγουσα ανάγκη υλοποίησης όλων των μελετών και ολοκλήρωση των διαδικασιών για ένταξη και χρηματοδότηση της Λιμνοδεξαμενής Πλατάνου στο παρόν ΕΣΠΑ.

Να προχωρήσει ο Δήμος σε ενέργειες διερεύνησης δυνατότητας χωροθέτησης διακριτού έργου δεύτερης λιμνοδεξαμενής στην υψηλή ζώνη η οποία περιλαμβάνει όλες τις δημοτικές κοινότητες από Τοπόλια-Καλάθενες έως Λουσακιές Γραμβούσα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...