11.8 C
Chania
Tuesday, January 13, 2026

Λέσβος: «Η μεγαλύτερη σειρά αναμονής στην ιστορία» – Ουρά χιλιάδων ανθρώπων για λίγα τρόφιμα | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ώρες ολόκληρες πρέπει να περιμένουν στην ουρά, κάτω από τον ήλιο, για λίγα τρόφιμα οι πρόσφυγες από τη Μόρια, μετά από πέντε ημέρες εξάντλησης στον δρόμο.

Οι εικόνες που κατέγραψε ανταποκριτής του γαλλικού δικτύου ARTE είναι σοκαριστικές: Περπατάει επί δυόμισι περίπου λεπτά, και τόσο στα δεξιά του όσο και στα αριστερά του υπάρχουν τεράστιες ουρές αναμονής προσφύγων.

«Η μεγαλύτερη ουρά αναμονής για φαγητό στην ιστορία», σχολιάζει ο ανταποκριτής του ARTE.

Αντίστοιχες εικόνες καταγράφει και η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ της Λέσβου:

Υπ. Μετανάστευσης: Με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στο νέο ΚΥΤ

Στο μεταξύ, και ενώ αυτές οι εικόνες καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Καρά Τεπέ, σε ενημέρωσή του το υπ. Μετανάστευσης αναφέρει ότι «με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι χωματουργικές εργασίες στο προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου, καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης σκηνών για τη στέγαση των επωφελούμενων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Παράλληλα, συνεχίζει το υπουργείο, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εισόδου στο κέντρο προϋποθέτει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19. Ήδη, έχουν ανιχνευθεί επτά θετικοί στον ιό επωφελούμενοι.»

Σύμφωνα με το υπουργείο, «έχουν, μέχρι στιγμής, εγκατασταθεί περισσότεροι από 300 επωφελούμενους (οικογένειες και ευάλωτες ομάδες) σε σκηνές, ενώ η επανέναρξή της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου έχει λάβει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το υπουργείο αναφέρει ότι η διαδικασία τροφοδοσίας και παροχής πόσιμου νερού λαμβάνει χώρα ομαλά. Επιπροσθέτως, καταλήγει, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητά τους.»

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ