16.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Λέσβος: Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους και ελαιώνα

Ημερομηνία:

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι εθελοντές και οι κάτοικοι στα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 10 το πρωί του Σαββάτου από την περιοχή Ρογκάδα της Λέσβου και εξελίσσεται σε Βρίσα και προς Βασιλικά.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα «stonisi.gr», οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές έχουν καταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή το μέτωπο του Σταυρού να μην περάσει εντός της κοινότητας. Το δεύτερο μέτωπο, πέραν του Σταυρού, βρίσκεται από χτες το πρωί πλησίον του οικισμού της Βρίσας, όπου σύμφωνα με την πυροσβεστική η κατάσταση είναι καλύτερη εκεί το πρωί της Δευτέρας.

Η φωτιά ξέσπασε το Σάββατο 23 Ιουλίου στη Νότια Λέσβο, και μετά από αναζωπυρώσεις ξέφυγε Δυτικά και βρέθηκε μεταξύ Βρίσας και Βατερών. Έτσι αποφασίστηκε αρχικά η εκκένωση του χωριού Βρίσα και στη συνέχεια η εκκένωση του χωριού Σταυρός. Το πύρινο μέτωπο μάλιστα έφτασε να έχει μήκος 15 χλμ.

Η απόφαση να εκκενωθεί ο Σταυρός ελήφθη καθώς οι φλόγες έφτασαν κοντά στο χωριό, ενώ το ίδιο συνέβη και με το χωριό Βρίσα. Υπενθυμίζεται ότι η Βρίσα είχε χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Οι κάτοικοι που επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί, υποχρεώθηκαν να ξαναεγκαταλείψουν ξανά τα σπίτια τους.

Αν και είναι νωρίς για συνολικό απολογισμό ζημιών, η πρώτη εικόνα από τις περιοχές που πέρασε η φωτιά είναι θλιβερή, με την οικολογική καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη. Με τα νεότερα δεδομένα η έκταση που έχει καεί μέχρι στιγμής πλησιάζει τα 20.000 στρέμματα.

Τεράστια η καταστροφή και στον ελαιώνα της περιοχής, με τους ελαιοπαραγωγούς να αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής αβύσσου. Άλλωστε, η περιοχή χτυπήθηκε και από μεγάλο σεισμό πριν λίγα χρόνια, ο οποίος επέφερε επίσης σημαντικό οικονονομικό πλήγμα.

Η εκτίμηση μέχρι τις 12:20 το μεσημέρι Κυριακής ήταν ότι η έκταση που κάηκε ή επηρεάστηκε από τη φωτιά ήταν 16.300 στρέμματα. Από τότε έχουν υπολογιστεί ακόμη 5.000 καμένα στρέμματα για να φθάσουμε στον θλιβερό απολογισμό των 20.000 στρεμμάτων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ