21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Λίγα λόγια για τις ασφυκτικές ημερομηνίες εφαρμογής του ηλεκτρονικού μητρώο αθλητικών σωματείων

Ημερομηνία:

Άρθρο του Δημήτρη Ανθούση, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ,  με αφορμή τις ασφυκτικές ημερομηνίες εφαρμογής του ηλεκτρονικού μητρώο αθλητικών σωματείων:

Σε μια περίοδο που η πλειοψηφία του λαού μας γονατίζει από το κύμα  ακρίβειας και εξαναγκάζεται να ζήσει με ψίχουλα,  θεωρούμε ως Κόμμα,  ξεχωριστής σημασίας ζήτημα να συνεχίσουμε να προβάλουμε  τα σοβαρά προβλήματα των αθλητικών υποδομών του νομού μας αλλά και των αθλητικών σωματείων μας.

Εν προκειμένω των ποδοσφαιρικών σωματείων του νομού μας, τα οποία αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού,ο οποίος κατά τη γνώμη μας  αποτελεί βασική ανάγκη και δικαίωμα του λαού και της νεολαίας. Αλλά κατά την άποψη της σημερινής κυβέρνησης και διαχρονικά των κυβερνήσεων αποτελεί εμπόρευμα που θα εξασφαλίζει κέρδη σε μεγάλα συμφέροντα και θα αφορά όσες οικογένειες μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, απομακρύνοντας από τον αθλητισμό πολλά παιδιά του λαού.

Στα πλαίσια αυτά η καθιέρωση του μητρώου αθλητικών σωματείων είναι πλέον φανερό ότι σκοπό δεν είχε την εξυγίανση του αθλητισμού που πρόβαλλε ως πρόφαση το υπουργείο, αλλά να δημιουργήσει το έδαφος για την χωρίς εμπόδια και χωρίς πολλά ρίσκα επιχειρηματική δράση και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, την άλωση και τον πλήρη έλεγχο σωματείων, όπως γίνεται άλλωστε στον επαγγελματικό αθλητισμό. Αυτό συνιστά, πλήρη εμπορευματοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, «πετώντας» στην κυριολεξία έξω το πρώτοκύτταρο του αθλητισμού, τον τοπικό αθλητικό σύλλογο, όλους όσους μέχρι σήμερα ασχολούνταν αφιλοκερδώς και με μεράκι για τη φανέλα.

Οι συνέπειες ολέθριες, όπως αυτές που ζούμε στον επαγγελματικό πλήρως εμπορευματοποιημένο αθλητισμό. Διαφθορά και διαπλοκή, σύγκρουση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τζόγος, βία, παράγκες, αμέτρητος ο κατάλογος των φαινομένων σήψης και πλήρους υποταγής του αθλητισμού στο κυνήγι του κέρδους, που αποτελεί και την αιτία για τη γέννηση αλλά και την αναπαραγωγή τέτοιων φαινομένων και τη σαπίλα του παρασκηνίου.

Η κυβέρνηση συστηματικά κωφεύει, στην κραυγή αγωνίας και στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς του Αθλητισμού για την επόμενη μέρα.

Τα σωματεία κινδυνεύουν με λουκέτο, σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, που καθιστά αδύνατη τη βιωσιμότητά τους, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε γραφεία ούτε βασικές λειτουργικές ανάγκες. Ήδη ιστορικά αθλητικά σωματεία του νομού  μας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή τη λειτουργία των ακαδημιών τους. Πολλά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε αυτό το μεγάλοοικονομικόκόστος που καλούνται να σηκώσουν, σε συνέχειαόλων των άλλωνπροβλημάτων τους, χώροι άθλησης, υποδομές προπονήσεις κτλ.

Αθλητές, προπονητές, βοηθητικό προσωπικό που αγωνίζονται και εργάζονται σε μικρές κατηγορίες – που δεν είναι ούτε ΠΑΕ ούτε ΚΑΕ, αλλά λειτουργούν ως τέτοιες – είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Το κοντέρ των εσόδων έχει μηδενιστεί. Άνθρωποι χάνουν δουλειά και εισόδημα.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις ποδοσφαιρικών σωματείων για:

  • Άμεσα, γενναία κρατική χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών  ποδοσφαιρικών ομάδων χωρίς περικοπές.
  • Να καλυφθούν με κρατική χρηματοδότηση τα έξοδα διαιτησίας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
  • Πάγωμα – ρύθμιση των οφειλών τους (ΕΦΚΑ)για τα χρόνια της πανδημίας.
  • Να επιχορηγηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι δήμοι, ώστε να αναλάβουν όλα τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης γηπέδων που τους ανήκουν και παραχωρούνται στα ερασιτεχνικά σωματεία (φροντίδα αγωνιστικού χώρου, αποδυτήρια, ρεύμα, νερό, κλπ.).
  • Κάλυψη όλων των ιατρικών εξόδων (για έκδοση – θεώρηση κάρτας υγείας και για παρουσία γιατρού στους αγώνες) από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Δωρεάν κάλυψη των εξόδων για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων για τον COVID-19 στους αθλητές των ερασιτεχνικών  ομάδων, στους διαιτητές, προσωπικό αγώνων και προπονητές.
  • Την άμεση καταβολή των μηνιαίων δεδουλευμένων αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών, τακτικού και έκτακτου προσωπικού Αθλητικών ομοσπονδιών και Ενώσεων.

Αντί λοιπόν να ασχοληθεί η κυβέρνηση με αυτά τα φλέγοντα, ζωτικής σημασίας ζητήματα, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για το λεγόμενο «Μητρώο Αθλητικών Φορέων»  με πρόσχημα την καλύτερη καταγραφή αθλητικών σωματείων. Θέλει πράγματι πολύ θράσος να κουνάνε το δάκτυλο αυτοί, όταν οι πολιτικές τους, είναι αυτές που εξέθρεψαν την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή.

Οι σκοπιμότητες της απόφασης για τη  δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Φορέων» είναι πρόδηλες και σίγουρα δεν αφορούν τις πραγματικές ανάγκες του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων, αντίθετα τις υπονομεύει με τις προϋποθέσεις, τις πραγματικές στοχεύσεις και τα ασφυκτικά γραφειοκρατικά πλαίσια που έχει ορίσει. Το έδαφος το προετοίμασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ το υλοποιεί «δια πυρός και σιδήρου».

Επιδιώκει τη συγχώνευση και κατάργηση σωματείων και διοικήσεις απόλυτα υποταγμένες, που να διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση, με πλήρη πρόσβαση στο ΜΗΤΡΩΟ, ελέγχοντας τα οικονομικά δεδομένα του σωματείου, πρόσωπα και πράγματα, με εταιρίες που θέλουν «καθαρό» τοπίο, με το ελάχιστο δυνατό επενδυτικό ρίσκο.

Στην πράξη, πολλά σωματεία, με αποδεδειγμένη δραστηριότητα (συμμετοχή στα πρωταθλήματα, αριθμός μελών, λειτουργία Ακαδημιών, κ.ά.) βρίσκονται πλέον εκτός «ΜΗΤΡΩΟΥ».  Δηλαδή, χωρίς δικαίωμα ψήφου στις ΓΣ, χρήσης γηπέδων και λήψη της όποια πενιχρής χρηματοδότησης. Αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για την εγγραφή στο μητρώο που τους φορτώνει το υπουργείο, πάνω στα ήδη υπέρογκα έξοδα λειτουργίας που έχουν αναλάβει.

Το ΚΚΕ, ήταν και είναι σταθερά υπέρ του ελέγχου και της διαφάνειας. Η αλήθεια όμως είναι ότι το Μητρώο ήδη υπάρχει. Όλες οι ομοσπονδίες είναι καταγεγραμμένες στη ΓΓΑ και όλα τα σωματεία στα Τμήματα Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών, αφού  το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και η δημιουργία του πρέπει να περάσει από τις Διευθύνσεις Αθλητισμού και  Πολιτισμού των Περιφερειών, μέσα από την χορήγηση σχετικών Βεβαιώσεων ότι τα συγκεκριμένα Αθλητικά Σωματεία έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας.

"google ad"

Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη, αγωνίζεται για:

  • Να δοθεί παράταση στις προθεσμίες και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποδομή από το υπουργείο για την δωρεάν εγγραφή στο μητρώο όλων των σωματείων. Να αποσυνδεθεί η εγγραφή από το δικαίωμα χρήσης γηπέδων και λήψης χρηματοδότησης.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το «Αθλητικό Μητρώο» και τα σωματεία για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών και των εταιρειών. Καμία μορφή επιχειρηματικής δράσης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
  • Είμαστε αντίθετοι, στην πρακτική της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο Αθλητικό Μητρώο να είναι προσβάσιμο στους χορηγούς, προκειμένου να επιλέγουν σωματεία για τα χορηγικά τους προγράμματα, σημειώνοντας πως είναι ανεπίτρεπτο το Αθλητικό Μητρώο να χρησιμοποιεί τα σωματεία για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτής της θέσης μας θα βρεθούμε δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία των αθλητικών ομοσπονδιών και όλων των ερασιτεχνικών  σωματείων του νομού μας το επόμενο διάστημα, που στην πράξη θα παλεύουν για την ίδια την ύπαρξή τους .

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...