22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Λαβρόφ: Αφού θέλουν, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιλυθεί στο πεδίο της μάχης

Ημερομηνία:

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά δεν θα εξετάσει προτάσεις για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των εργασιών στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο υπουργός ο οποίος εκπροσώπησε τη Ρωσική Ομοσπονδία» χαρακτήρισε τη Δύση «αυτοκρατορία του ψεύδους» και προέτρεψε «να μην την αφήσουμε να διολισθήσει σε έναν μεγάλο πόλεμο». Στη συνέχεια, περιέγραψε στους δημοσιογράφους το όραμα της Ρωσίας για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπενθύμισε τον ρόλο της Δύσης στην ουκρανική σύγκρουση και δήλωσε ότι οι διπλωμάτες της Μόσχας δεν βαριούνται στον ΟΗΕ.

Η σύγχρονη Δύση, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι η πολύ πραγματική «αυτοκρατορία του ψεύδους» σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «συνηθισμένοι να κοιτάζουν από ψηλά τον υπόλοιπο κόσμο, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δίνουν υποσχέσεις και δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των γραπτών και νομικά δεσμευτικών, και στη συνέχεια απλά δεν τις τηρούν».

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι «μια νέα παγκόσμια τάξη γεννιέται μπροστά στα μάτια μας», για να προσθέσει ότι «για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ΟΗΕ, «υπάρχει μια ευκαιρία για πραγματικό εκδημοκρατισμό στις παγκόσμιες υποθέσεις» και για τη Ρωσία είναι προφανές ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι «σήμερα, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, η ανθρωπότητα βρίσκεται και πάλι σε μια διακλάδωση του δρόμου. Από εμάς και μόνο εξαρτάται πώς θα εξελιχθεί η ιστορία. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποτρέψουμε την κάθοδο σε έναν μεγάλο πόλεμο και την οριστική κατάρρευση των μηχανισμών διεθνούς συνεργασίας που δημιούργησαν γενιές προκατόχων».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για την Ουκρανία, αλλά δεν σκοπεύει να εξετάσει προτάσεις εκεχειρίας. Ο Πούτιν σχολίασε σχετικά λέγοντας πολύ ξεκάθαρα «Ναι, είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά δεν θα εξετάσουμε προτάσεις για κατάπαυση του πυρός. Γιατί το σκεφτήκαμε κάποτε, αλλά μας εξαπατήσατε».

Παράλληλα, όπως εξήγησε η Μόσχα δεν θα πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να άρει την απαγόρευση των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά προσθέτοντας ότι «κανείς δεν πρόκειται να του δώσει δεσμεύσεις».

Η λεγόμενη ειρηνευτική φόρμουλα που προτείνει ο Ζελένσκι είναι «απολύτως ανέφικτη. Απλώς μη πραγματοποιήσιμη και όλοι το γνωρίζουν» συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Αναφερόμενος για τα σύνορα της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «υπό τους όρους» που ορίζονται στη διακήρυξη ανεξαρτησίας της τελευταίας.

«Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα γραμμένα στη διακήρυξη, μεταξύ άλλων ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, θα σεβαστούν τα δικαιώματα της ρωσικής γλώσσας και άλλων γλωσσών, η ρωσική γλώσσα αναφέρεται ρητά εκεί. <…> Αλλά στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας ένα από τα κύρια σημεία για εμάς ήταν ότι η Ουκρανία θα είναι μια αδέσμευτη χώρα, δεν θα ενταχθεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Σχετικά με το ρόλο της Δύσης στη σύγκρουση ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, διεξάγουν στην πραγματικότητα «με τα χέρια και τα σώματα των Ουκρανών» πόλεμο κατά της Ρωσίας.

«Μπορείτε να το ονομάσετε όπως θέλετε, αλλά βρίσκονται σε πόλεμο μαζί μας <…>. Εμείς το αποκαλούμε υβριδικό πόλεμο, αλλά αυτό δεν αλλάζει το θέμα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Διπλωματίας για να συνεχίσει ότι αυτό περιλαμβάνει και την παροχή πληροφοριών.

«Οι στρατιωτικοί δορυφόροι εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις, τα αναγνωριστικά αεροπλάνα είναι επίσης στον αέρα. Και τα αεροπλάνα αναγνώρισης, κυρίως αμερικανικά και βρετανικά, όχι μόνο βοηθούν στη στόχευση του στόχου, αλλά και παρακολουθούν από πού επιχειρεί η αεράμυνα μας, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν την επόμενη φορά» σημείωσε ο Λαβρόφ για να προσθέσει ότι «κανείς στη Δύση δεν θέλει να δείξει σοβαρά κατανόηση για το τι συμβαίνει, ζητώντας να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης.

«Αν είναι στο πεδίο της μάχης, τότε στο πεδίο της μάχης» τόνισε ο Λαβρόφ.

Για το Καραμπάχ στο οποίο εμπλέκεται η Ρωσία, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι Ρώσοι ειρηνευτές θα συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ειρηνικής ζωής στο Καραμπάχ αφού οι ηγέτες του Ερεβάν και του Μπακού διευθετήσουν μεταξύ τους το ζήτημα της αμοιβαίας αναγνώρισης της κυριαρχίας των δύο χωρών».

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΕ, ότι «από την άλλη πλευρά, η ΕΕ φέρνει αποσταθεροποίηση στον Νότιο Καύκασο μαζί με την Ουάσιγκτον με τις προσπάθειές της να επιβάλει υπηρεσίες διαμεσολάβησης στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

Συνεχίζοντας είπε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα «ισχυρό λόμπι» στην Αρμενία, που δημιουργήθηκε από τη Δύση για να υπονομεύσει τη ρωσική επιρροή σημειώνοντας ότι «το αντιμετωπίζουμε αυτό ως τεχνητά φλεγόμενα πάθη», εξηγώντας ότι η Μόσχα πιστεύει ότι ο αρμενικός λαός «συνδέει την ιστορία του με τη Ρωσία και άλλες φιλικές χώρες, πρώτα απ’ όλα τις χώρες <…> της περιοχής, και όχι με εκείνους που έρχονται από την άλλη πλευρά του ωκεανού».

Σε ότι έχει να κάνει με τη συμφωνία για τα σιτηρά είπε ότι το ουκρανικό μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά θα συνεχιστεί μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος, «την ίδια ημέρα».

Η Μόσχα παράλληλα, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ διευκρίνισε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι προτάσεις του για την αποκατάσταση των συμφωνιών αυτών δεν θα λειτουργήσουν. «Δεν τις απορρίπτουμε, απλώς είναι από μόνες τους μη υλοποιήσιμες».

Ο Λαβρόφ ζήτησε επίσης κατά την συνέντευξη τύπου, προσωπικά από τον Γκουτέρες να επιβεβαιώσει με γεγονότα τις δηλώσεις για «κλοπές» παιδιών από την Ουκρανία που έκανε ο Γενικός Γραμματέας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι «δεν έχω ακούσει ακόμη την απάντηση, αλλά του ζήτησα να μου δώσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι ένα σοβαρό πράγμα».

Σχολιάζοντας τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και στην Γενική Συνέλευση των ΗΕ ο Λαβρόφ είπε ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 συναντήσεις με εταίρους στον ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι υπάρχουν «αρκετά νέα ενδιαφέροντα, πολλά υποσχόμενα σχέδια. “Θα σας πω ειλικρινά ότι δεν βαρέθηκα. Ξεκίνησα να εργάζομαι στις οκτώ το πρωί χθες και τελειώσαμε στις οκτώ το βράδυ».

Ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα συνεργάζεται με εκείνους που «σέβονται τον εαυτό τους και οι οποίοι δεν θα προδώσουν ποτέ τα εθνικά τους συμφέροντα επειδή τους τσίμπησαν από την Ουάσινγκτον» πρόσθεσε ότι «καθήκον της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση ήταν να μεταφέρει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα το όραμα της Μόσχας για την εξέλιξη των διεθνών σχέσεων και την κατανόηση της ανάγκης να επιδιώκεται αμοιβαία συμφωνία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού για όλα τα κράτη χωρίς εξαίρεση. Αυτή η γραμμή κερδίζει όλο και περισσότερη υποστήριξη από τον παγκόσμιο Νότο, αλλά αντιστέκονται οι χώρες της συλλογικής Δύσης».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...