ΕΛΛΑΔΑ

Λαζανάς: Εκρηκτικό το μείγμα γρίπης-κορωνοϊού – Ελπίδα για τεστ που θα ανιχνεύει και τα δύο

Θιασώτης της καθολικής χρήσης μάσκας και των πολλών τεστ για τον κορωνοϊό στην κοινότητα, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Μάριος Λαζανάς.

Η συνύπαρξη του νέου κορωνοϊού με την εποχική γρίπη είναι χωρίς αμφιβολία ένα εκρηκτικό μείγμα και θα είναι ευχής έργον να εμβολιαστεί όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού για να αποκτήσει ανοσία για τη γρίπη, αναφέρει ο κ. Λαζανάς. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό 100% κι όσο περνάνε τα χρόνια, έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Δηλαδή τα άτομα τρίτης ηλικίας σε ένα ποσοστό 40-50% το πολύ να κάνουν αντισώματα. Και βέβαια η χρήση της μάσκας, που εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι καθολική, προστατεύει και από τη μετάδοση της γρίπης. Αυτό φάνηκε και στην Αυστραλία, που αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχει γρίπη, τα κρούσματα της μειώθηκαν, λόγω της εκτεταμένης χρήσης μάσκας για τον κορωνοϊό».

Για το τεστ που κάνει ταυτόχρονη ανίχνευση γρίπης και Covid-19, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα, ο κ. Λαζανάς λέει ότι όντως υπάρχει αυτό το τεστ, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή και δεν έχει δοκιμαστεί. «Θα είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα να έχουμε ένα τέτοιο αντιδραστήριο, το οποίο θα διευκολύνει κυρίως τα επείγοντα, γιατί θα έχουν τους χειμερινούς μήνες πολύ μεγάλη προσέλευση, ιδίως από παιδιά. Μπορεί να έχει πάρει έγκριση, αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί άδεια πουθενά. Δεν υπάρχει επίσημα στο εμπόριο».

Ο φόβος, το πιο κοινό στοιχείο του AIDS με τον κορωνοϊό

Για τα κοινά στοιχεία μεταξύ AIDS και SARS-CoV-2 ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑIDS, αναφέρει ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος φόβος. Φόβος στη μετάδοση, φόβος στην αντιμετώπιση, φόβος για το στίγμα (με ανθρώπους που δεν θέλουν να πάνε να κάνουν εξέταση, γιατί φοβούνται ότι θα στιγματιστούν). «Υπήρξε άλλωστε μερίδα του κόσμου που απομόνωσε κάποια άτομα που νόσησαν με κορωνοϊό. Και βέβαια υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα στο πως αντιμετωπίζεται μία επιδημία. Δηλαδή προσπαθείς να ανακαλύψεις όσους γίνεται περισσότερους, που έχουν προσβληθεί από το νόσημα. Αυτό κάναμε με το AIDS, προσπαθούσαμε να τους βρούμε, να τους οδηγήσουμε στα νοσοκομεία, να τους οδηγήσουμε στις μονάδες να θεραπευθούν. Γιατί αν πάρουν θεραπεία, αυτόματα μειώνεται το ιικό φορτίο στην κοινότητα, και μειώνεται η μεταδοτικότητα. Βέβαια στον κορωνοϊό δεν υπάρχει θεραπεία. Και για αυτό είμαι θιασώτης των τεστ, από την αρχή και λέω ότι όσα περισσότερα τεστ γίνουν στην κοινότητα, και όσο περισσότερο κόσμο βρούμε να απομονώσουμε, να τους βάλουμε σε καραντίνα, τόσο μειώνεται η μετάδοση».

Σε ερώτηση για το πότε θα φανεί αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδίδουν και αν η επιστημονική κοινότητα θα περιμένει το γνωστό 14ήμερο για να βγάλει συμπεράσματα ο κ. Λαζανάς απαντά: «Τα μέτρα επανεκτιμώνται. Θεωρώ ότι σε μία εβδομάδα μπορεί να δει κανείς αν υπάρχουν αποτελέσματα και πως πηγαίνει η πορεία των κρουσμάτων. Αν υπάρχει μία τρομακτική αύξηση από μέρα σε μέρα κανένας δεν θα περιμένει ούτε 7 ούτε 14 ημέρες για να πάρει κάποια πιο δραστικά μέτρα».

ΑΠΕ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σπιτικές προτάσεις

Παγωτό Μια κρέμα γάλακτος φυτική. Την χτυπάμε να γίνει σαντιγί. Ρίχνομε ένα εβαπορέ γάλα χτυπώντας…

23 mins ago

Ερντογάν: Ομοφοβικό παραλήρημα για την Eurovision – Δεν πάμε γιατί δεν βρίσκεις πια ούτε έναν φυσιολογικό εκεί

Μπορεί να πέρασε πια ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί και ασχολείται…

3 hours ago

ΗΠΑ: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται απειλή για τις προεδρικές εκλογές – «Πρόβλημα του σήμερα, όχι του μέλλοντος»

Του Χρήστου Καλουντζόγλου Η απειλή που προέρχεται από προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πραγματική και δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις…

3 hours ago

Ελένη Βιτάλη: Ακύρωσε συναυλία της στο Ισραήλ – Οργισμένος ο Ισραηλινός τραγουδιστής

Την εμφάνισή της στο Ισραήλ για μια συναυλία ακύρωσε η Ελένη Βιτάλη, με την Πίτσα…

3 hours ago

Βενιζέλειο: Ζητούν να ράβουν τους ασθενείς με βελόνα και κλωστή – “Το Bενιζέλειο νοσοκομείο δεν υπάρχει πια”, λέει ο διευθυντής της Χειρουργικής

"Το Bενιζέλειο νοσοκομείο δεν υπάρχει πια". Με αυτήν την φράση ο Διευθυντής ΕΣΥ της Χειρουργικής…

3 hours ago

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης Γερμανού πεζοπόρου στο Σφακιανό Φαράγγι

Λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση διάσωσης ενός…

3 hours ago

This website uses cookies.