14.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Λαφαζάνης: “Δε γίνεται σε αυτό τον τόπο να τιμωρείται η συνέπεια και η σταθερότητα, και να επιβραβεύεται η κωλοτούμπα”

Ημερομηνία:

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως αρχηγός της νέας Κοινοβουλευτικής ομάδας «Λαϊκή Ενότητα»  παραχώρησε στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι έχει κάνει επαφές με όλους τους βουλευτές που ψήφισαν «όχι» ή «παρών» στα μνημόνια και τις ψηφοφορίες της Βουλής.

Γνωστοποίησε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή, θα συναντηθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις -πλην της Χρυσής Αυγής-, καθώς και με εξωκοινοβουλευτικούς φορείς. Εκτίμησε, πάντως, ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να προκύψει, από αυτή τη Βουλή, κυβέρνηση με αντιμνημονιακή κατεύθυνση.

Βεβαίως θα αναλάβουμε την εντολή. Το δικαιούμαστε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να μας δώσει την εντολή και θα κάνουμε επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Άφησε και πάλι αιχμές για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι οι 25 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρότησαν τη νέα ΚΟ, «μένουμε συνεπείς στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τις πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων και δεν περάσαμε στην αντίπερα όχθη».

Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία αυγουστιάτικα να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε εκλογές εξπρές. Το ερώτημα είναι γιατί σπεύδει με έναν πρωτοφανή σε ταχύτητα τρόπο να το κάνει αυτό. Γιατί βιάζεται; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Η απάντηση είναι ότι δεν βιάζεται για καλό σκοπό. Δεν πιέζεται το Μαξίμου για να κάνει καλά πράγματα.

Κάνει εκλογές κυρίως για να αποφύγει να αισθανθεί ο ελληνικός λαός τις βαρύτατες συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και των νέων μνημονίων που συνομολόγησε η κυβέρνηση.

Πήρε πρωτοβουλία παραίτησης για να οδηγήσει σε εκλογές εξπρές με μια πρακτική που θυμίζει έντονα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ξεγελάσει. Πιστεύει ότι θα κρύψει τα μέτρα και θα υφαρπάξει την ψήφο του λαού. Παλιά τακτική, αλλά δυστυχώς την επαναλαμβάνει ο Τσίπρας.  Λυπάμαι πολύ γι’ αυτο. Δεν τιμούν κανέναν αυτές τις τακτικές. Πρόκειται για τη γνώριμη παλαιοκομματική τακτική, που χρεοκόπησε».

«Λυπάμαι για τις πρακτικές αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση δεν ανετράπη. Παραιτήθηκε». «Το να μιλά για ανατροπή δείχνει φόβο, αμηχανία και πανικό» τόνισε και συμπλήρωσε ότι μια κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί, αλλά από άλλους λόγους. «Μπορεί να ανατραπει γιατί συνομολόγησε μνημόνια. Γιατί αντιστρατεύεται πόθους και επιθυμίες του λαού. Από αυτά κινδυνεύει και από αυτά θα χάσει» συμπλήρωσε.

Και συμπλήρωσε:

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς δεν είχαμε ψηφίσει το νέο μνημόνιο. Δεν γίνεται να τιμωρείται η συνέπεια και η σταθερότητα και να επιβραβεύεται η κωλοτούμπα.
Για τη «Λαϊκή Ενότητα» τόνισε ότι «μια νέα δύναμη αναδύεται, η οποία θα διαμορφώσει σε νέες βάσεις το πολιτικό σκηνικό. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια νέα πολιτική χωρίς μνημόνια και λιτότητα. Αρκεί να υπάρχει κατεύθυνση και στήριξη στον λαό».
Αυτό το οποίο δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από αυτό που παραιτηθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα το συνεχίσουμε. Με συνέπεια, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στον λαό.

«Διαθέτουμε εναλλακτική πρόταση, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, απέναντι στα μνημόνια» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, επιθσημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε την Αριστερή Πλατφόρμα με τις εκλογές. «Πάμε στις εκλογές αποφασισμένοι και θα αναδειχθούμε σε πολύ μεγάλη και καθοριστική δύναμη για τις μετεκλογικές εξελίξεις» ανέφερε.

"google ad"

Ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε ότι ο νέος φορέας θα ανακοινώσει τις επόμενες το πρόγραμμα με τις θέσεις του, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα αντιμνημονιακό μέτωπο που θα σαρώσει τα μνημόνια. «Σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί κυριολεκτικά η επιβίωση της χώρας» σημείωσε.

Η Λαϊκή Ενότητα φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο μέτωπο. Λαϊκής βάσης και λαϊκής συμμετοχής. Αντιμνημονιακό μέτωπο που θα σαρώσει τα μνημόνια με ισχυρό μέτωπο στο μνημονιακό κατεστημένο.
Θέλουμε να είμαστε και να γίνουμε ένα μέτωπο πατριωτικό.

Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη με συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά στους βασικούς άξονες του προγράμματός τους:

  • Ακύρωση των μνημονίων, διαγραφή μέρους του χρέους, στόχος εφικτός και θα τον παλεψουμε. Χωρίς αυτό δεν θα σταθεί όρθια η χώρα.
  • Θέλουμε να σταματησουμε την καταστροφική λιτότητα, να μην επιβάλουμε νέους φόρους, να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ.
  • Να κοινωνικοποιήσουμε τις τράπεζες για να παίξουν έναν αναπτυξιακό ρόλο, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών είτε σε αυτή τη Βουλή είτε μετεγκλογικά είπε:

«Η Λαϊκή Ενότητα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα που συνομολόγησεμνημόνια. Τελεία και παύλα στις σχετικές συζητήσεις και ερωτήματα. Γι’ αυτό καλούμε όλες αριστερές δυνάμεις σε κοινό μέτωπο, συνεργασία. Και κάνω πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις, και έχουμε κάνει συζητήσεις με πολλές από αυτές.

Κάνω πρόκληση και στο ΚΚΕ παρά τη τακτική του, επιμένουμε όμως σε αυτό, και στηνΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίες με διάθεση να συνεισφέρομε χωρίς ηγεμονισμούς και πρωτοκαθεδρίες και βεβαίως θα ανταποκριθούμε σε πρόκληση με τον οποιονδήποτε μας καλέσει. Θέλουμε να συζητάμε με όλες τις δυνάμεις πέρα από τις διαφωνίες».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου περί συνταγματικής εκτροπής της κυβέρνησης  και του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε:

Ασφαλώς η ΠτΒ εκφράζεται θεσμικά και η γνώμη της είναι πάντα έγκυρη που βασίζεται στο Σ και το ΚτΒ. Δεν ξέρω τις δηλώσεις της αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι εκλογές εξπρές εκφράζουν αντιδημοκρατική νοοτροπία.

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν έχει έρθει σε επαφή με την κυρία Κωνσταντοπούλου για ένταξη στους κόλπους της Λαϊκής Ενότητας.

Σε ερώτημα αν έχει κάνει πρόσκληση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη:

«Έχουμε συζητήσει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν αντιρρήσεις στη κυβερνητική πολιτική και στα μνημόνια. Έχουμε κάνει συζητήσεις σε όλους που έχουν ψηίσει όχι ή παρόν στο τρίτο μνημόνιο. Αυτά που έχουμε να ανακοινώσουμε, τα ανακοινώσαμε».

Για τις κατηγορίες ότι άνοιξε κερκόπορτα για να πέσει η κυβέρνηση και να έρθει η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Απάντησα με σαφήνεια! Δεν γίνεται να τιμωρείται η συνέπεια και η σταθερότητα και να επιβραβεύεται η κωλοτούμπα»…

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...