28.8 C
Chania
Thursday, July 4, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων: “Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή αποδεικνύει τα πολιτικά διαπιστευτήριά της στην κυβέρνηση της ΝΔ”

Ημερομηνία:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 28-6-2024 ο Μπάμπης Λουτσέτης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων, αναφέρθηκε στους βασικούς λόγους για τους οποίους η ΛΑΣΥ καταψήφισε την σύσταση του Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δ. Χανίων.

Όπως επισημάνθηκε κατά την τοποθέτηση της Λα.ΣΥ, παρά τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής ότι η σύσταση του αναπτυξιακού οργανισμού γίνεται για να ξεπεράσει ο δήμος τα προβλήματα που του δημιουργούν οι απανωτές απαγορεύσεις προσλήψεων, στο κείμενο των 221 σελίδων έχει συμπεριληφθεί το σύνολο της οικονομικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που περιγράφουν τελικά ως σκοπό του αναπτυξιακού οργανισμού μια ανάπτυξη για τους λίγους κι όχι για τους πολλούς, δίνοντας πολιτική κατεύθυνση για τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις όχι την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της πόλης (ελεύθεροι χώροι, σχολική στέγη κλπ) αλλά σε έργα που δεν αποτελούν προτεραιότητες για την πόλη.

Ολόκληρη η τοποθέτηση:

«Κατ’ αρχάς είμαστε οι πρώτοι που φωνάζουμε για την ανάγκη μόνιμης πρόσληψης προσωπικού, για ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου, για τις χρηματοδοτήσεις που πρέπει να έρχονται από τον κεντρικό προϋπολογισμό, για τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται συνεχώς στους Δήμους χωρίς να αποδίδονται οι αντίστοιχοι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ). Μάλιστα το Σύνταγμα προτάσσει – το δικό σας Σύνταγμα, το αστικό κ. Δήμαρχε, αυτό που τα κόμματά σας ψήφισαν – ότι κάθε αρμοδιότητα που περνάει στην τοπική αυτοδιοίκηση από τη κεντρική κυβέρνηση πρέπει να περνάνε και οι αντίστοιχοι πόροι. Με αυτό το εργαλείο (Αναπτυξιακό Οργανισμό) που φέρνετε  σήμερα, αποδεικνύετε τη δική σας πολιτική καθοδήγηση, αφού εδώ  αντιγράψατε και συμπεριλάβατε κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης, κείμενα αναπτυξιακών οργανισμών από την Αττική.  Προσωπικά δεν πρόλαβα να το μελετήσω στο σύνολό του (η εισήγηση δόθηκε μόλις μια μέρα πριν), αν το μελετούσα πιθανόν να έβρισκα κι άλλα σημεία που χρήζουν συζήτησης, αλλά π.χ στη σελίδα 115 κεφάλαιο 5.2- Βασικοί στόχοι Αναπτυξιακού οργανισμού» αναφέρεται ως κύριος στόχος: Ο σχεδιασμός, η προαγωγή, η ωρίμανση και υλοποίηση βιώσιμων αναπτυξιακών δράσεων μέσα από τη συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία συνεργασία επιτρέπει την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της αποτελεσματικότητας του ιδιωτικού τομέα, ενώ το δημόσιο διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο.

Σαν να παραδέχεστε λοιπόν ότι θεωρείτε τον δημόσιο τομέα στην υλοποίηση έργων αναποτελεσματικό, τους υπαλλήλους του δήμου στην καθαριότητα, στο πράσινο, στα τεχνικά συνεργεία ως χωρίς τεχνογνωσία, ότι θα ιδιωτικοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες και ο δήμος θα διατηρεί «εποπτικό» ρόλο….

Έχουμε βρει τουλάχιστον 15 σημεία όπου αναφέρεται ότι σκοπός του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και όχι η χρήση του για την κάλυψη των αναγκών του δημόσιου τομέα.

Είναι γνωστό ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι εργολάβοι όπου συμμετέχουν, συμμετέχουν για να αποκομίσουν κέρδη και δεν βλέπουν ούτε το περιβάλλον ούτε τον δημόσιο χώρο σαν αγαθό.

Κι εκεί λοιπόν έχετε μία πλήρη στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση και την Ε.Ε.

Επίσης (σελίδα 51) αναφέρετε ότι μεγάλο πρόβλημα στα Χανιά είναι η απουσία μεγέθυνσης των επιχειρήσεων! Δηλαδή θεωρείτε ότι το μεγάλο πρόβλημα στα Χανιά είναι η ύπαρξη πολύ μικρών επιχειρήσεων και ότι εμποδίζουν την επικράτηση των πολυκαταστημάτων; Αυτό είναι στρατηγική της ΕΕ, είναι στρατηγική του κυβερνήσεων “το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό”, η ποιότητα ζωής των κατοίκων να εξαφανίζεται και εσείς έρχεστε και το ενσωματώνετε στη στρατηγική του Αναπτυξιακού Οργανισμού! Το ίδιο είχατε ψηφίσει και στο “Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δ. Χανίων”,  ότι “ο μικρός έμπορος στα Χανιά αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας”!. Αυτά είναι θέσεις της έκθεσης Πισσαρίδη. Γιατί αυτό να αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό μιας Δημοτικής Αρχής;  Γιατί δεν καλείτε τον χανιώτικο λαό να αντισταθεί σε αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό;

Γιατί δεν λέτε την αλήθεια: είναι “copy-paste” το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και της Ε.Ε. με το οποίο συμφωνείτε πλήρως αλλά κρύβετε την αλήθεια στον Χανιώτικο λαό.

Επίσης: η αντίληψη  ότι “συμπεριλαμβάνουμε στον Οργανισμό τα πάντα για να μπορούμε να πάρουμε από παντού χρηματοδοτήσεις”, δεν μας βρίσκει σύμφωνους!  Αν μία χρηματοδότηση είναι για κακό σκοπό να μην την πάρουμε! Αν μια χρηματοδότηση δίνεται για να κλείσουν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και να ανοίξουν οι μεγάλες, να μην την πάρουμε εφόσον θέλουμε να είμαστε με τους μικρούς εμπόρους. Εάν μία χρηματοδότηση δίνεται για να ενισχυθεί το ξενοδοχειακό κεφάλαιο και οι ξενοδοχο-υπάλληλοι δουλεύουν ήλιο με ήλιο απλήρωτοι, όχι, να μην ασχοληθεί ο Δήμος με αυτό.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αποτελεί για τον Δήμο Χανίων θετικό πρότυπο αναπτυξιακού Οργανισμού (σελ. 128),  το “e-trikala” του Δήμου Τρικάλων ο οποίος όπως λέτε “έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε διάφορα καινοτόμα έργα και υποδομές, συμμετέχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, συγκεκριμένα έχει υλοποιήσει  έργα όπως το πρώτο κέντρο επιτήρησης έξυπνης  πόλης στην Ελλάδα,  ένα κέντρο που φιλοξενεί και υποστηρίζει ομάδες νέων επιχειρηματιών και start ups,  παρέχοντάς τους την υποδομή και τους πόρους για ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων”. Αλήθεια,  αυτή είναι  η προτεραιότητα του Δήμου Χανίων; Να “μασουλάτε” Ευρωπαϊκά προγράμματα για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας ή το να λύσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση των Δήμων, τις ελλείψεις της σχολικής στέγης, να ασχοληθεί με τα προβλήματα έλλειψης χρηματοδότησης. Τι χρηματοδοτικά εργαλεία πάτε να βρείτε; “Smart Cities, Smart Hubs”, αυτά είναι οι προτεραιότητες; Βγάλτε τα!  γιατί τα έχετε μέσα;  επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση κατευθύνει εκεί χρήματα κι όχι σε άλλα έργα; Ε, λοιπόν μην πάρετε αυτό το χρήμα, πάρτε τα άλλα. Ή ενισχύστε τον αγώνα για να παρθούνε τα άλλα!

Γενικότερα, η τοποθέτησή μας αφορά το είδος της ανάπτυξης και το σύνολο της πολιτικής διαφωνίας που έχουμε είναι ό,τι η Δημοτική Αρχή πραγματικά υπερασπίζεται μία πολιτική ανάπτυξης για τους λίγους και όχι για τους πολλούς στην πόλη και αυτό το ζούμε καθημερινά: σκάβουμε το κέντρο για 5η φορά, αφόρητη η πίεση με το κυκλοφοριακό, υποδομές για το κέντρο και τη βιτρίνα της πόλης και παρά έξω; ένα Κέντρο Υγείας προέβλεπε το Σχέδιο Πόλης να απαλλοτριωθεί και στο προηγούμενο συμβούλιο λέγατε  ότι δεν έχουμε λεφτά και δεν μπορούμε να το απαλλοτριώσουμε και χάσαμε ως δήμος την έκταση! Ακόμα δεν έχει όργανα η παιδική χαρά στο ΣΟΔΥ εδώ και 1,5 χρόνο, κι εσείς ψάχνετε χρηματοδοτικά εργαλεία για να “μπουκώνετε” με χρήμα το κεφάλαιο όπου αυτό θέλει να επενδύσει. Άρα φέρνετε ένα εργαλείο όχι σαν λύση του προβλήματος αλλά το φέρνετε σαν μέρος του προβλήματος. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε την εισήγηση πέρα από το γεγονός ότι δεν μας δόθηκε ο χρόνος να την μελετήσουμε διεξοδικά ή να αποδείξουμε ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σύμπλευση της Δημοτικής Αρχής. Τέλος, μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση πώς γίνεται οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας να ψηφίζουν (χωρίς να έχουν προφανώς μελετήσει το κείμενο σε 1 μέρα), τόσο σημαντικά θέματα όπως ότι οι μικροί έμποροι στα Χανιά αποτελούν διαρθρωτικό πρόβλημα και πρέπει να κλείσουν;

Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή αποδεικνύει τα πολιτικά διαπιστευτήριά της στην κυβέρνηση της ΝΔ και όλοι μαζί αυτό που πασχίζετε είναι να επιταχυνθεί στα Χανιά, και μέσω της αναπτυξιακής εταιρίας όπως την φτιάχνετε, αυτή η ανάπτυξη υπερ. των λίγων και εις βάρος των πολλών της πόλης μας.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Μελιτζανοσαλάτα με κόκκινες πιπεριές Ένα κιλό μελιτζάνες, ένα κιλό κόκκινες...

Ποια χώρα έχει το πιο γρήγορο mobile internet – Όχι η Ελλάδα!

Παγκόσμιος πρωταθλητής στις ταχύτητες του mobile internet αναδείχθηκε τον Μάιο...

Αυγενάκης: “Ήταν εκτός εαυτού, με εξύβρισε και με απείλησε”, λέει ο υπάλληλος του αεροδρομίου

Το βίαιο περιστατικό που εκτυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή στο “Ελευθέριος...

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι ο Αυγενάκης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με τη ΝΔ

Την επικοινωνιακή ζημιά από την υπόθεση με τον Λευτέρη Αυγενάκη προσπαθεί...