19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης λόγω των καταστροφών από την κακοκαιρία

Ημερομηνία:

Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ζητώντας να συζητηθούν διεξοδικά οι συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας στην ανατολική Κρήτη:

 Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των περιοχών του νησιού μας, που δοκιμάζονται για άλλη μια φορά,  με τις τεράστιες καταστροφές, τις εκτεταμένες ζημιές, με την έντονη κακοκαιρία.

Πιστεύοντας ότι χρειάζεται κατεπείγουσα αντιμετώπιση της κατάστασης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπέβαλε στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου αίτημα για έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος απέρριψε το αίτημα και είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Νοέμβρη.

Θέλουμε, μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης, να πιστεύουμε ότι η δήλωση αυτή δε συνιστά υπεκφυγή, τακτικισμό,  για την αποφυγή της συζήτησης, που θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της περιφέρειας σε αυτές τις  δύσκολες στιγμές του λαού της Κρήτης.

Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες της Κρήτης για το περιεχόμενο του αιτήματος :

«Πριν αρχίσει ο χειμώνας, για μια ακόμα χρονιά, επαναλήφθηκαν, αυτή τη φορά στους Νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου, οι καταστροφές, τα σοβαρά προβλήματα, ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας της έλλειψης έργων και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ανεπαρκής, ανέτοιμος και χωρίς συντονισμό.

Οι συνεχείς και μονότονες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της περιφερειακής αρχής, κάθε φορά που η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, αναφέρεται στην έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, δυστυχώς διαψεύστηκαν από την τραγική εικόνα που επικρατεί σε πάνω από τη μισή Κρήτη.

Για την κατάσταση αυτή τεράστιες ευθύνες έχουν όλα τα επίπεδα διοίκησης,  που δεν έχει γίνει ποτέ συνολικός σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, από την οριοθέτηση – διευθέτηση  των ρεμάτων,  και αποστραγγιστικά έργα στην ύπαιθρο, μέχρι την κατασκευή δικτύων όμβριων στον αστικό ιστό, με βάση και τα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Δεν έχουν στις προτεραιότητές τους αυτά τα έργα γιατί θεωρούνται  κόστος, μη επιλέξιμα σε επίπεδο ΕΕ, αφού δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Προκειμένου να προλάβουμε επόμενα προβλήματα, που πιθανότατα θα είναι σοβαρότερα αυτών που έχουμε ζήσει, λόγω και της μεγάλης φθοράς που έχουν υποστεί οι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς υφιστάμενες υποδομές και προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών και η  αποζημίωση των πληγέντων,

Ζητούμε :

Να συνεδριάσει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα: «Αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες και λήψη μέτρων για να μην επαναληφθούν» και με αιχμή τα αιτήματα:

  • Να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι που πλήττονται από την κακοκαιρία.
  • Έκτακτη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από το ΠΔΕ για τα έργα αρμοδιότητας της κυβέρνησης.
  • Έκτακτη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ για τα έργα αρμοδιότητας περιφέρειας και δήμων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...